ΠΟΥ: Προτεραιότητα σε 40 ερευνητικά θέματα κατά της μικροβιακής αντοχής
Την πρώτη παγκόσμια ερευνητική ατζέντα δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), απευθυνόμενος στους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι πιο επείγουσες προτεραιότητες σχετικά με την ανθρώπινη υγεία και την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής (AMR). Ο Οργανισμός περιγράφει 40 ερευνητικά θέματα για τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια και μύκητες που πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2030, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η Παγκόσμια Ατζέντα Έρευνας του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής στην ανθρώπινη υγεία θα αφορά την καινοτομία και την εφαρμοσμένη έρευνα, την επιδημιολογία, τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη μικροβιακή αντοχή, τις στρατηγικές που εφαρμόζονται για την πρόληψη των λοιμώξεων και την εμφάνιση της ανθεκτικότητας.
Θα περιλαμβάνει επίσης την ανακάλυψη νέων διαγνωστικών δοκιμών και βελτιωμένων θεραπευτικών σχημάτων, τον εντοπισμό οικονομικών μεθόδων για τη συλλογή δεδομένων και τη μετάφρασή τους σε πολιτικές (πρόληψης και αντιμετώπισης), καθώς και τον τρόπο αποτελεσματικότερης εφαρμογής των τρεχουσών παρεμβάσεων σε περιβάλλοντα περιορισμένων πόρων. Τελικά, τα παραγόμενα στοιχεία θα ενημερώσουν τις στρατηγικές και τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αντίδρασης στη μικροβιακή αντοχή, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
«Η μικροβιακή αντοχή είναι μια επείγουσα πρόκληση για τη δημόσια υγεία και την οικονομία και η καλής ποιότητας έρευνα αποτελεί ζωτικό μέρος της απάντησης. Για να βοηθήσει στη διατήρηση των αντιβιοτικών και στη διάσωση ζωών και μέσων διαβίωσης, αυτή η ερευνητική ατζέντα είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για τους ερευνητές και τους χρηματοδότες για να δώσουν προτεραιότητα σε ερευνητικά ερωτήματα και να δημιουργήσουν άμεσα και αποτελεσματικά στοιχεία», δήλωσε ο Δρ Hanan Balkhy, Βοηθός Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής. «Αυτή η πρώτη ερευνητική ατζέντα από τον ΠΟΥ θα παρέχει στους ερευνητές και τους χρηματοδότες της αντιμετώπισης της μικροβιακής αντοχής σε όλο τον κόσμο τα πιο σημαντικά θέματα στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούν για την καταπολέμηση της AMR», πρόσθεσε η Δρ Silvia Bertagnolio, Επικεφαλής Μονάδας στο Τμήμα AMR του ΠΟΥ.
Η ερευνητική ατζέντα αναπτύχθηκε με βάση την ανασκόπηση πάνω από 3.000 σχετικών εγγράφων που δημοσιεύθηκαν την τελευταία δεκαετία. Η ανασκόπηση εντόπισε 2.000 αναπάντητα ερωτήματα ή κενά γνώσης, τα οποία ενοποιήθηκαν περαιτέρω και τέθηκαν σε προτεραιότητα από μια μεγάλη ομάδα εμπειρογνωμόνων AMR για να καταλήξουν με τα 40 πιο κομβικά ερευνητικά θέματα. Στον παρακάτω σύνδεσμο, είναι διαθέσιμη μία συνοπτική έκθεση που περιέχει τις ερευνητικές προτεραιότητες: https://www.who.int/publications/m/item/global-research-agenda-for-antimicrobial-resistance-in-human-health.
Η AMR
Η μικροβιακή αντοχή εμφανίζεται όταν τα βακτήρια, οι ιοί, οι μύκητες και τα παράσιτα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και δεν ανταποκρίνονται πλέον στα αντιμικροβιακά φάρμακα, καθιστώντας τις λοιμώξεις πιο δύσκολες στη θεραπεία και αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθένειας, σοβαρής ασθένειας και θανάτου.
Ως αποτέλεσμα, τα αντιμικροβιακά φάρμακα καθίστανται αναποτελεσματικά και οι λοιμώξεις επιμένουν στον οργανισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης σε άλλους.
Η AMR παραμένει μία από τις κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και συνδέθηκε με το θάνατο σχεδόν 5 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως το 2019. Είναι σημαντικό ότι αποτελεί επίσης απειλή για την παγκόσμια οικονομία, με αντίκτυπο στο διεθνές εμπόριο, την υγειονομική περίθαλψη και την παραγωγικότητα. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, η AMR θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 100 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050.