Δολοφονία Καραϊβάζ: Ψάχνουν ποιος υπέγραψε το συμβόλαιο θανάτου – Τα σενάρια για τον ηθικό αυτουργό
Η ΕΛΑΣ συνεχίζει την έρευνα για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, καθώς οι δύο συλλήψεις των προηγούμενων ημερών έχουν δώσει την άκρη του νήματος στους αξιωματικούς που χειρίζονται την υπόθεση και θέλουν να την φτάσουν μέχρι το τέλος. Τα μηνύματα των τριών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, αλλά ακόμα δεν έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις στις Αρχές, είναι αυτά που εξετάζονται ενδελεχώς έτσι ώστε να βρεθούν αδιάσειστα στοιχεία που θα «δέσουν» την υπόθεση και θα υπάρξουν νέες συλλήψεις.
Οι αστυνομικοί ερευνούν τις συνομιλίες του 53χρονου ποινικού με τα δύο αδέρφια που έχουν ήδη συλληφθεί. Στο «κάδρο» είναι και ο 54χρονος που θεωρείται πως είχε ενεργό ρόλο στη δολοφονία, ενώ ο 50χρονος με το καθαρό ποινικό μητρώο επίσης είχε δραστηριότητα την προηγούμενη και την ίδια ημέρα της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ.
Σύμφωνα με πληροφορίες και τα πέντε πρόσωπα, οι δύο συλληφθέντες και οι τρεις ύποπτοι, που αναφέρονται στη δικογραφία είχαν υποπτευθεί πως οι Αρχές τους παρακολουθούν. Όχι απαραίτητα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και για άλλες υποθέσεις. Έτσι, χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους συνομιλίες διάφορες εφαρμογές κωδκοποίησης. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να τις αποκωδικοποιήσουν, έχοντας μάλιστα ζητήσει βοήθεια από την Europol.
Στο «μάτι» της ΕΛΑΣ ο πιθανός ηθικός αυτουργός
Μετά από τις δύο συλλήψεις αλλά και όσα στοιχεία έχει συγκεντρώσει η ΕΛΑΣ, που συνεχίζει τις έρευνες, έχει γίνει σαφές ότι η εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ ήταν μία πληρωμένη δολοφονία. Ένα συμβόλαιο θανάτου, μια πράξη αντεκδίκησης.
Το θέμα είναι το «γιατί». Ποιο ήταν το κίνητρο για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ αλλά και ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός.
Οι Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να είναι περισσότεροι από ένας οι ηθικοί αυτουργοί. Ένα πρόσωπο είναι αυτό που έχει δώσει την εντολή για να εκτελεστεί το συμβόλαιο θανάτου, όμως, δεν αποκλείεται να υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα που πυροδότησαν τις εξελίξεις έτσι ώστε ο ύποπτος για την ηθική αυτουργία να πήρε την απόφαση για την εκτέλεση του δημοσιογράφου. Αυτό είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζουν πολύ σοβαρά οι Αρχές να είναι και το ισχύων.
Αναφορικά με τα άλλα τρία πρόσωπα, πέρα από τους δύο συλληφθέντες, που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, δεν αποκλείεται σύντομα να δώσουν εξηγήσεις. Μάλιστα, φαίνεται πως υπάρχει σχέση ενός από τους κατηγορούμενους με το πρόσωπο που η αστυνομία έχει αναγνωρίσει ως ύποπτο για ηθικό αυτουργό. Σε συνομιλία του συλληφθέντα τον Σεπτέμβριο, γίνεται αναφορά στον ύποπτο για ηθική αυτουργία και χρησιμοποιεί το όνομά του, αναφέροντας και τη δολοφονία Καραϊβάζ.
Ένα δεύτερο στοιχείο, είναι το υποκατάστημα από το οποίο έχουν προμηθευτεί τα κινητά τηλέφωνα οι δράστες της δολοφονίας. Τα «Πακιστανικά» τηλέφωνα που ενεργοποιήθηκαν την προηγούμενη αλλά και την ίδια ημέρα της δολοφονίας, αγοράστηκαν από ένα υποκατάστημα στην Πανόρμου στο οποίο δεν κρατήθηκε κανένα παραστατικό έτσι ώστε οι Αρχές να πιστοποιήσουν το ποιος προμηθεύτηκε αυτά τα κινητά.
Ο υπεύθυνος αυτού του υποκαταστήματος, όμως, φέρεται να έχει επαφές με έναν από τους τρεις υπόπτους αλλά και με τον ύποπτο ως ηθικό αυτουργό. Στον συγκεκριμένο έχει προμηθεύσει το 2015 κάρτες SIM που βρέθηκαν στον έλεγχο που έγινε αργότερα σπίτι του, καθώς το πρόσωπο αυτό έχει κατηγορηθεί για εγκληματική οργάνωση.