Αιχμή Μητσοτάκη για Τσίπρα – Γεωργούλη και θύελλα για την προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης – Πηγές της Κουμουνδούρου απαντούν σε δηλώσεις και διαρροές από Μαξίμου
Αναφορά στην υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει θύελλα και πολιτική αντιπαράθεση με την προσπάθεια της ΝΔ να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση. Αν και επισήμως από το Μαξίμου διαρρέουν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα στην πραγματικότητα οι δηλώσεις στελεχών αλλά και οι κυβερνητικές διαρροές συγκλίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Μάλιστα στο θέμα αναφέρθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέγοντας:
- «Ίσως τώρα κάποιοι συνειδητοποιούν πόσο βαθύς και σκοτεινός ήταν ο λάκκος τον οποίο έσκαβαν για άλλους».
Την ίδια ώρα κυβερνητικές διαρροές υπενθυμίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε την παράταξη και προσωπικά τον πρωθυπουργό για την υπόθεση Λιγνάδη ο οποίος δεν ήταν κομματικό στέλεχος της ΝΔ. Υπογραμμίζουν μάλιστα πως τότε η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζοντας πως ο πρωθυπουργός και η αρμόδια Υπουργός όφειλαν να γνωρίζουν για τον Δ. Λιγνάδη, «ο κ. Τσίπρας δεν όφειλε να γνωρίζει για μια καταγγελία που είχε γίνει εδώ και 3 χρόνια;» διερωτώνται.
- Προσθέτουν δε ότι η παραίτηση Λιγνάδη έγινε την ίδια ημέρα που έγινε και η επώνυμη καταγγελία εις βάρος του ενώ αντιθέτως ο Α. Γεωργούλης παραιτήθηκε μετά απο 3 ολόκληρα χρόνια. Ταυτόχρονα τονίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ψευδώς υποστήριζε τότε πως ο Δ. Λιγνάδης αποτελούσε προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και διερωτώνται «ο κ. Γεωργούλης δεν ήταν προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα;».
«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πόσο υποκριτές είναι κάποιοι που σηκώνουν τη «σημαία» των δικαιωμάτων και είναι οι πρώτοι που τα παραβιάζουν» σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.
Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ
“Το απύθμενο θράσος της ΝΔ, ακόμη και στην υπόθεση Γεωργούλη, αναδεικνύεται από τις αντιδράσεις της κυβερνητικής παράταξης η οποία αντιμετωπίζει τους πολίτες ως χρυσόψαρα, ενώ την ίδια ώρα επιχειρεί να συμψηφίσει την άμεση και καθαρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην εν λόγω υπόθεση με την προσπάθειά της να συγκαλύψει τις υποθέσεις έμφυλης βίας και κακοποίησης” αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε κυβερνητικά στελέχη αλλά και στην προσπάθεια του Μαξίμου το οποίο αν και επίσημα δηλώνει ότι δεν θέλει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση, επιχειρεί συμψηφισμούς με άλλες υποθέσεις.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μόνο στην ύπαρξη φήμης -χωρίς κανένα στοιχείο και καμία δημόσια καταγγελία- σχετικά με ενδεχόμενο κακοποιητικής συμπεριφοράς που αφορούσε στον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάλεσε δια του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, τον κ. Γεωργούλη σε εξηγήσεις, με τον τελευταίο να τα διαψεύδει όλα κατηγορηματικά.
- Το ίδιο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απευθύνθηκε στις αρμόδιες βελγικές αρχές καθώς και στη νομική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου για να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει, κάποια καταγγελία, χωρίς όμως να λάβει κάποια απάντηση.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η καταγγελία το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Αλέξης Τσίπρας πήραν ξεκάθαρη θέση χωρίς αστερίσκους, απομακρύνοντας τον ευρωβουλευτή και από την ευρωομάδα, και από το κόμμα.
Παράλληλα ζητήθηκε από τον Αλ. Γεωργούλη να παραδώσει την ευρωβουλευτική έδρα του.
«Καμία ανοχή, καμία συγκάλυψη, καμία σκιά, είμαστε με τα θύματα, όχι με τους θύτες», δήλωσε ξεκάθαρα ο Αλ. Τσίπρας.
Οι ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν πώς ο κ. Μητσοτάκης, στην περίπτωση του καταδικασμένου πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, στη ΝΔ επί ένα μήνα απαξίωναν τη δημόσια καταγγελία του θύματος Νίκου Σ. και προσπαθούσαν να συγκαλύψουν την υπόθεση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ειδικότερα, έκανε πως δεν ήξερε τον Λιγνάδη ενώ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον υπερασπιζόταν καθημερινά στα κανάλια μιλώντας για συκοφαντίες και απαξιώνοντας το θύμα που βρήκε το θάρρος να καταγγείλει, για να φτάσει ένα μήνα μετά να ισχυριστεί δήθεν πως την ξεγέλασε με την υποκριτική του δεινότητα.
Στην περίπτωση δε του Νίκου Γεωργιάδη ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης του «ζήτησε να μείνει λίγο πίσω μέχρι να ξεχαστεί το θέμα», όπως δήλωσε στο δικαστήριο, ενώ πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ πήγαν τότε στο δικαστήριο ως μάρτυρες υπεράσπισης.
Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι τυχόν παράνομες πράξεις του καθενός κρίνονται από τη Δικαιοσύνη. Τα κόμματα όμως κρίνονται για το αν προσπαθούν να συγκαλύψουν ή όχι και η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη δώσει σαφή δείγματα γραφής.
Και καταλήγουν:
Για το τέλος αξίζει να υπενθυμίσουμε τα όσα συνέβησαν στην υπόθεση Λιγνάδη μέσα από το χρονολόγιο της απόπειρας συγκάλυψης:
- 7 Αυγούστου 2019, ένα μήνα μετά τις εκλογές, η κα Μενδώνη εμφανίζεται στη Βουλή για να ανακοινώσει τη κατάργηση του διαγωνισμού για την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου που είχε προκηρύξει η προκάτοχος της κυρία Μυρσίνη Ζορμπά, «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» και τοποθετεί με ανάθεση (χωρίς διαγωνισμό) στη θέση αυτή τον κ. Λιγνάδη.
- 13 Αυγούστου 2019, η κυρία Μενδώνη τοποθετεί στη θέση τον Δημήτρη Λιγνάδη.
- Αρχές Φεβρουαρίου του 2021, στις αλυσιδωτές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η μαρτυρία της ηθοποιού Ζέτας Δούκα για την κακοποιητική συμπεριφορά του Γιώργου Κιμούλη εναντίον της κι ενώ πυκνώνει το σύννεφο για την «ανάρμοστη συμπεριφορά» που έχει κατά καιρούς επιδείξει ο Δημήτρης Λιγνάδης.
- 2 Φεβρουαρίου 2021, η Ελενα Ακρίτα γραφεί στη σελίδα της στο Facebook ότι επίκειται παραίτηση Λιγνάδη από το Εθνικό. Της απαντά το υπουργείο Πολιτισμού με μία άκρως ειρωνική ανακοίνωση: «Οι αποφάσεις της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνονται αποκλειστικά μέσω των δελτίων Τύπου του ΥΠΠΟΑ και όχι από ιδιωτικά προφίλ στα social media. Κάθε άλλη “αξιόπιστη πληροφορία” είναι παραπλανητική και εξυπηρετεί ασαφείς σκοπιμότητες». Ο ίδιος ο κ. Λιγνάδης διαψεύδει επισήμως κατηγορηματικά ότι έχει τέτοια πρόθεση.
- Στις 6 Φεβρουάριου 2021 δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα 20/20 Mag η συνέντευξη του Νίκου Σ. Παρότι η συνέντευξη προκαλεί τεράστια αναταραχή, δεν υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση, ούτε αντίδραση από το ΥΠΠΟ.
- Στις 7 Φεβρουαρίου 2021, ο Δ. Λιγνάδης υποβάλλει την παραίτησή του. Η παραίτησή του γίνεται δεκτή από το ΥΠΠΟ με μια λακωνικότατη ανακοίνωση.
- Στις 8 Φεβρουαρίου 2021, η κυρία Μενδώνη σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, δηλώνει: «Για τον κο Λιγνάδη μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επώνυμη καταγγελία. Όπως ο ίδιος λέει στην επιστολή του δεν μπορούσε να αντέξει όλο αυτό το κλίμα των φημών που δημιουργούσε έναν κλοιό γύρω του». Ενώ σε σχετική ερώτηση για το αν η ίδια ζήτησε την παραίτηση Λιγνάδη, απαντά πως «την παραίτηση του κ. Λιγνάδη δεν την είχα ζητήσει και δεν την είχε υποβάλει πριν μερικές μέρες, που έγινε μία σχετική συζήτηση μέσω των social media. Υπέβαλε την παραίτησή του αργά το απόγευμα του Σαββάτου και την αποδέχτηκα λίγο μετά».
- Την ίδια ημέρα η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς την κα Μενδώνη, που αναφέρει: «Η απόφασή σας επί δύο εβδομάδες να επιβληθεί η σιωπή για την υπόθεση αυτή και άρα η ευθύνη της συγκάλυψης, παρά την κραυγή των σπουδαστών και σπουδαστριών της Ανώτατης Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ήταν αποκλειστικά δική σας ή ενεργήσατε κατόπιν συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό του οποίου, ως γνωστόν, επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης;». Η ερώτηση αυτή μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί.
- Στις 13 Φεβρουαρίου 2021, ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του καλούσε τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση για τις καταγγελίες για τον κ. Λιγνάδη και να δώσει εξηγήσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για ποιο λόγο η κα Μενδώνη, ενώ γνώριζε, επί δυο εβδομάδες παρείχε πλήρη κάλυψη στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού; Αν ο λόγος δεν είναι οι εντολές του, τότε οφείλει να ζητήσει αμέσως την παραίτηση της Υπουργού του». Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν ότι πρόκειται για «χυδαιότητες».
- Στις 13 Φεβρουαρίου 2021, η Λίνα Μενδώνη, σε άρθρο της στα «Νέα Σαββατοκύριακο», επιτέθηκε σε όσους αναζητούσαν απαντήσεις και διαλεύκανση της υπόθεσης. Έγραψε χαρακτηριστικά: «Η εμπειρία των τελευταίων ημερών ανέδειξε ταυτόχρονα και τον εχθρό της κάθαρσης του νοσηρού τοπίου. Ελλοχεύει πίσω από χαοτικές, “υπαγορευόμενες” ή ανέξοδες δηλώσεις προβολής, προσκαλώντας σε δημόσιο λιθοβολισμό. Η αλήθεια είναι ότι καταστάσεις που μας αγγίζουν -και συναισθηματικά- δημιουργούν την προδιάθεση να παρασυρθούμε από την ψυχολογία του όχλου, να συμφωνήσουμε με σχόλια μίσους των social media, τις αυτόκλητες “εισαγγελικές” αγορεύσεις, απαξιώνοντας τις αρχές του νομικού και ηθικού μας συστήματος. Έτσι, καθαιρούμε το κράτος δικαίου. Οφείλουμε, να αντισταθούμε στα ευκαιριακά στημένα “δικαστήρια”».
- Στις 15 Φεβρουαρίου 2021, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης διέψευσε ότι η παραίτηση σχετιζόταν με την καταγγελία του Νίκου Σ., αποδίδοντάς την σε «προσωπικούς λόγους», παρά το γεγονός ότι έγινε αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της καταγγελίας.
- Στις 19 Φεβρουαρίου 2021, την ημέρα υποβολής της μήνυσης για μη παραγεγραμμένο αδίκημα σε βάρος του κ. Λιγνάδη, η κα Μενδώνη ανακαλύπτει ότι τελικά πρόκειται για «επικίνδυνο άνθρωπο», ισχυριζόμενη πως «εξαπατήθηκε από την βαθιά υποκριτική του τέχνη».
Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών
Την ίδια ώρα ο Αδωνις Γεωργιάδη επιχείρησε να εμπλέξει τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ως προς την υπόθεση αυτή καθαυτή προφανώς κανείς μας δεν μπορεί να λάβει θέση, είναι μια εν εξελίξει δικαστική διαδικασία, ο κ. Γεωργούλης έχει το τεκμήριο της αθωότητας όπως κάθε κατηγορούμενος. Ως προς τα πολιτικά ζητήματα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Θέλω να υπενθυμίσω ότι όταν έγινε η καταγγελία κατά του Λιγάδη και η δίωξη κατά του Λιγνάδη όλος ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μια δολοφονία χαρακτήρα και του Μητσοτάκη χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία του Μητσοτάκη από την Επίδαυρο μαζί με τον Λιγνάδη και την κ. Γκραμπόβσκι και βεβαίως μια δολοφονία χαρακτήρα της Λίνας Μενδώνη. Όπου η Λίνα Μενδώνη ήταν ξαφνικά απαράδεκτο που δεν γνώριζε τον χαρακτήρα του Λιγνάδη. Της ζητούσαν να… εξαφανιστεί από την Ελλάδα επειδή δεν ήξερε το ποιόν του Λιγνάδη», είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε:
«Φαντάζεστε τώρα όλη η Νέα Δημοκρατία να εξαπωλήσει όλους τους λογαριασμούς στο twitter και στο facebook και να δείχνει τις φωτογραφίες και τις σέλφι του Γεωργούλη με τον Τσίπρα; Και να αρχίσει να λέει ‘ΣΥΡΙΖΑ παιδοβιαστές, ΣΥΡΙΖΑ βιαστές, ΣΥΡΙΖΑ ξυλοδαρμοί γυναικών’; Δεν σας λέω ότι θα το κάνουμε, αλλά θέλω να αναδείξω την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν έγινε η ιστορία με τον Κολωνό, ξεκίνησαν μέχρι να βγει ότι είναι εμπλεκόμενο και δικό τους κομματικό στέλεχος, ξεκίνησαν και έλεγαν ΝΔ παιδοβιαστές. Με την ίδια λογική, φαντάζεστε να κάνουμε κι εμείς σαν ΝΔ το ίδιο πράγμα τώρα; Να λέμε σε όλα τα κανάλια και σε όλα τα social media για ΣΥΡΙΖΑίους που δέρνουν ή βιάζουν τις γυναίκες; Όχι βέβαια. Πρέπει να καταλάβει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ πως όσο πολιτεύεται με τοξικότητα, αυτά θα λούζεται.Είναι απολύτως προφανές ότι ο Τσίπρας το ήξερε και τον κάλυπτε γιατί μια τέτοια έρευνα δεν μένει κρυφή τρία χρόνια. Θα πρέπει κανονικά ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη για την δολοφονία χαρακτήρων που πραγματοποίησε στην υπόθεση Λιγνιάδη και όχι μόνο. Θα πρέπει επιτέλους, να συμφωνήσουμε πως δεν μπορεί να φταίνε συνολικά τα κόμματα για μια συμπεριφορά ενός προσώπου» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
- Αλλά και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου συνέκρινε τον Αλέξη Γεωργούλη με τον Νίκο Παππά, σε μια προσπάθεια να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κ. Ασημακοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την υπόθεση Γεωργούλη δήλωσε ότι η ΝΔ δε θα πολιτικοποιήσει το θέμα, ωστόσο αμέσως μετά έκανε ακριβώς αυτό και μάλιστα με τρόπο ιδιαίτερα προβληματικό αφού συνέκρινε μια πολιτική υπόθεση με τις σοβαρότατες καταγγελίες περί βιασμού και κακοποίησης.
«Υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι μας έλεγε για την ελληνική δικαιοσύνη και τη συνέκρινε με του Βελγίου. Εντωμεταξύ στο Βέλγιο καθυστέρησαν 3 χρόνια. Απαιτεί μια εξήγηση από τις βελγικές αρχές. Βλέπω ότι αμέσως κινήθηκαν για τον κ. Γεωργούλη, ενώ για τον κ. Παππά που έχει καταδικαστεί τον έχουν ακόμη στα ψηφοδέλτια. Αυτό περί υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ».
H κ. Ασημακοπούλου είχε υπερασπιστεί ως μάρτυρας στο δικαστήριο τον καταδικασμένο πρωτόδικα για ασέλγεια κατά ανηλίκου, συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη, Νίκο Γεωργιάδη, ο οποίος τελικά αθωώθηκε στο Εφετείο, όχι λόγω ανατροπής των δεδομένων της υπόθεσης, αλλά λόγω παραγραφής. Άλλωστε, αναφερόμενη στον «πολύ σοβαρό άνθρωπο» Νίκο Γεωργιάδη, απευθυνόμενη σε επικριτή του, είχε πει: «Θα σας πάω αίμα μέχρι τέλους».