Κρίση στο BBC: Ώθησε στην έξοδο τον Λίνεκερ – Χωρίς παρουσιαστή η ιστορική εκπομπή Match of the Day – Αποχωρήσεις
Σάλος έχει προκληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την απόφαση του BBC να ωθήσει στην έξοδο τον άλλοτε διεθνή Άγγλο ποδοσφαιριστή και νυν τηλεπαρουσιαστή Γκάρι Λίνεκερ απ’ την ιστορική αθλητική εκπομπή Match of the Day. Ο Λίνεκερ άσκησε κριτική στην μεταναστευτική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης, παρομοιάζοντας την με την Γερμανία των 30s.
Η διοίκηση του BBC ζήτησε απ’ τον Λίνεκερ να απολογηθεί δημόσια αποσύροντας το επίμαχο σχόλιο κάτι που αρνήθηκε να πράξει ο δημοφιλής παρουσιαστής. Έτσι αποφασίστηκε να… αποσυρθεί -κι όχι να απολυθεί σε πρώτη φάση- απ’ την εκπομπή μέχρι να βρεθεί μια κοινή γραμμή συμφωνίας. Τούτο συνέβη διότι υπάρχουν συμβόλαια σε ισχύ που θέτουν περιορισμούς στους παρουσιαστές του BBC ως προς τη χρήση των social media όπου δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται δημοσίως «για κομματικά και πολιτικά ζητήματα ή πολιτικές διαμάχες».
Ακολούθησε ένα πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης υπέρ του Λίνεκερ που φέρνει το BBC σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και την ιστορική εκπομπή Match of the Day σε μια πρωτοφανή κατάσταση. Κι αυτό διότι στην εκπομπή του Σαββάτου (11/3) για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια δεν θα υπάρξει ούτε κεντρικός παρουσιαστής, ούτε πάνελ με σχολιαστές, ούτε καν περιγραφή και σχολιασμός αγώνων!
Άπαντες αποσύρθηκαν με δημόσιες δηλώσεις σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον Λίνεκερ. Ακόμα και η Ένωση Ποδοσφαιριστών έδωσε το ελεύθερο στους ποδοσφαιριστές να μην κάνουν δηλώσεις στο BBC εφόσον το επιθυμούν! Παράλληλα στα social media έγινε hashtag το #motd boycott με το οποίο οι χρήστες ζητούν να γίνει μποϊκοτάζ στην εκπομπή του Σαββάτου που ουσιαστικά θα βγει στον αέρα δίχως πρόσωπα και δίχως φωνή!
Το Match of the Day είναι η μακροβιότερη ποδοσφαιρική εκπομπή στον κόσμο. Άρχισε το 1964 κι απ’ το 1970 έχει την ίδια θεματική δομή με εκατομμύρια τηλεθεατές να είναι φανατικοί του προγράμματος. Το Match of the Day παραμένει η πιο δημοφιλής ποδοσφαιρική εκπομπή κάτι που εν πολλοίς οφείλεται και στον Γκάρι Λίνεκερ, ο οποίος παρουσιάζει το σόου επί δύο δεκαετίες.
To χρονικό της κρίσης στο BBC
Προ ημερών ο Λίνεκερ άσκησε δριμεία κριτική στη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η βρετανική κυβέρνηση παρομοιάζοντας την με τη ναζιστική Γερμανία των 30s! Μολονότι το έκανε μέσω των social media κι όχι στον τηλεοπτικό αέρα του BBC, το βρετανικό δίκτυο αποφάσισε να τον απολύσει!
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, το BBC ζήτησε απ’ τον Λίνεκερ να απολογηθεί για το σχόλιο που έκανε, κάτι όμως που ο ίδιος αρνήθηκε να πράξει. Αυτό οδήγησε τη διοίκηση του BBC στην απόφαση να τον ωθήσει στην έξοδο καθώς στη μεταξύ τους σύμβαση υπάρχει όρος να μην προβαίνει σε πολιτικά σχόλια. Η «απόλυση» του Λίνεκερ όμως, προκάλεσε ένα ντόμινο εξελίξεων καθώς σιγά-σιγά αποσύρθηκαν απ’ τη δημοφιλέστερη εκπομπή του BBC όλοι οι διάσημοι συμπαρουσιαστές του, ενώ παράλληλα ασκήθηκε έντονη κριτική προς τον πανίσχυρο ραδιοτηλεοπτικό φορέα από σύσσωμο τον βρετανικό Τύπο για λογοκρισία…
Αποσύρθηκαν Σίρερ και Ράιτ για συμπαράσταση
Σε ένδειξη συμπαράστασης στον Λίνεκερ, πρώτος δήλωσε ότι αποσύρεται απ’ την εκπομπή ο άλλοτε κανονιέρης της Άρσεναλ Ίαν Ράιτ κι ακολούθησε λίγο αργότερα ο άλλος θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου και νυν τηλεσχολιαστής Άλαν Σίρερ αλλά και το υπόλοιπο πάνελ. Επίσης, αποσύρονται και οι σχολιαστές των αγώνων. Ως εκ τούτου δεν θα υπάρξουν ούτε περιγραφές, ούτε σχολιασμός αγώνων για πρώτη φορά! Παράλληλα, υπέρ του Λίνεκερ έχει προκληθεί ένα κύμα συμπαράστασης και στα social media -και όχι μόνο- καθώς γίνεται λόγος για ξεκάθαρη λογοκρισία απ’ την πλευρά του BBC και μάλιστα για κάτι που δεν ειπώθηκε στον αέρα του καναλιού.
Όλα άρχισαν όταν ο Λίνεκερ σχολίασε επικριτικά το νέο νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για τη μεταναστευτική πολιτική που έχει ως κεντρικό σλόγκαν το «Stop the boats» (Σταματήστε τις βάρκες). Αυτές οι λέξεις αναγράφονταν στο πόντιουμ του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για το νομοσχέδιο. Μάλιστα το «Stop the boats» αναφέρθηκε δυο φορές και σε βίντεο του υπουργείου Εσωτερικών, που προσπαθεί να εμποδίσει οποιονδήποτε μετανάστη να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Κάτι περισσότερο από άθλιο»
Υπήρξαν πολλές επικρίσεις για αυτή την πολιτική της αγγλικής κυβέρνησης. Ωστόσο ο Λίνεκερ ύψωσε περισσότερο τη φωνή του. Πρόκειται άλλωστε για ένα πρόσωπο που προέρχεται μεν απ’ τον αθλητισμό, δεν τηρεί δε «απολιτίκ» στάση. Συχνά πυκνά εκφράζεται για τα δικαιώματα των μεταναστών, ενώ κατά το παρελθόν έχει φιλοξενήσει και πρόσφυγες στο σπίτι του.
Πόσταρε στα social media το επίμαχο βίντεο του υπουργείου Εσωτερικών γράφοντας: «Θεέ μου, αυτό είναι κάτι περισσότερο από άθλιο». Οι περισσότεροι συμφώνησαν μαζί του, όμως υπήρξαν και επικριτικά προς τον ίδιο σχόλια.
«…Η Γερμανία του ’30»
Ένας χρήστης τού τόνισε ότι «παρεκτρέπεται» και ο Λίνεκερ απάντησε ότι: «Ως χώρα δεχόμαστε μακράν λιγότερους μετανάστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πολιτική αυτή είναι αμέτρητα σκληρή στους πιο ευάλωτους ανθρώπους, με την γλώσσα που χρησιμοποιείται να μην διαφέρει από εκείνη που χρησιμοποιούσε η Γερμανία του ’30, και εγώ παρεκτρέπομαι;».
Η συγκεκριμένη αναφορά του Λίνεκερ στην πολιτική που εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση κάνοντας ουσιαστικά τον παραλληλισμό με την πολιτική της ναζιστικής Γερμανίας των 30s, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης και γενικώς της συντηρητικής πλευράς στο Νησί. Η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν δήλωσε ότι είναι «απογοητευμένη» από τα σχόλια και τόνισε ότι «το πλάνο μας είναι νόμιμο». Επίσης, ο αντιπρόεδρος των Τόρις, Λι Άντερσον, σχολίασε ότι «ο Λίνεκερ πρέπει να περιοριστεί σε θέματα ποδοσφαίρου». Μάλιστα οι πιο συντηρητικοί βουλευτές ζήτησαν ακόμα και την απόλυση του Λίνεκερ, κάτι που τελικά δεν άργησε να συμβεί…
Ζήτησαν και… πέτυχαν την απομάκρυνσή του
Αρχικά, εκπρόσωπος του BBC σχολίασε ότι «θα υπενθυμίσουμε στον Γκάρι τις ευθύνες του, καθώς ο οργανισμός έχει συγκεκριμένο κανονισμό για την χρήση των social media». Το BBC λέγεται ότι ζήτησε απ’ τον Λίνεκερ είτε να απολογηθεί, είτε ανασκευάσει, κάτι όμως που δεν έπραξε ο άλλοτε σταρ της Εθνικής Αγγλίας και παρουσιαστής της εκπομπής «Match of the Day» απ’ το 1999. Κι ακολούθησε η απόλυσή του καθώς όπως ελέχθη «παραβίασε τις οδηγίες του Μέσου» και «δεν θα έπρεπε να τοποθετείται σε κομματικά πολιτικά ζητήματα ή πολιτικές διαμάχες».
Βεβαίως, όπως επεσήμαναν πολλοί χρήστες στα social media, όταν ο Λίνεκερ προ μηνών επέκρινε το καθεστώς του Κατάρ για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της εκπομπής του στη διάρκεια του Μουντιάλ, το BBC δεν είχε πρόβλημα και δεν έβαλε φρένο στα όσα έλεγε ο παρουσιαστής. Προφανώς διότι τότε ήταν «εντός γραμμής». Σημειωτέον ότι ο Λίνεκερ, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο βρετανικό κοινό, είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παρουσιαστής του BBC με αμοιβή που ξεπερνά τα 1,35 εκατ. λίρες.
Κύμα συμπαράστασης
Απ’ τη στιγμή που έγινε γνωστό πως απολύθηκε, υπήρξε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης προς τον Λίνεκερ από φίλους, συμπαρουσιαστές, παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, απλούς φιλάθλους και μη. Ο Ίαν Ράιτ, εκ των συμπαρουσιαστών του, έγραψε: «Όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει το Match of the Day για μένα, αλλά έχω πει στο BBC ότι δεν θα το κάνω αύριο. Αλληλεγγύη», ενώ λίγο μετά ήρθε και το tweet του Άλαν Σίρερ, ο οποίος τόνισε: «Έχω ενημερώσει το BBC ότι δεν θα εμφανιστώ στο MOTD αύριο το βράδυ». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Άλεξ Σκοτ απ’ την οποία λέγεται ότι το BBC ζήτησε να παρουσιάσει την εκπομπή. Η απάντησή της όμως ήρθε μέσω ενός tweet με τον Αμερικανό πολιτικό Μπέρνι Σάντερς να λέει: «Όχι! Όχι, εγώ». Ακολούθησαν και οι υπόλοιποι σχολιαστές του πάνελ αλλά και οι δημοσιογράφοι που κάνουν τις περιγραφές των αγώνων. Το BBC βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή κρίση.