Ελληνοτουρκικά: Πόσο πραγματικά αλλάζουν τις τεταμένες σχέσεις οι τελευταίες εξελίξεις – Ο ρόλος Μπλίνκεν

 Ελληνοτουρκικά: Πόσο πραγματικά αλλάζουν τις τεταμένες σχέσεις οι τελευταίες εξελίξεις – Ο ρόλος Μπλίνκεν

Καθώς αναμένεται η επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία η Αθήνα εξετάζει προσεκτικά τη στροφή της τουρκικής διπλωματίας μετά την προσέγγιση με αφορμή τους φονικούς σεισμούς στη γείτονα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Τσαβούσογλου, ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά στην Ελλάδα για τη βοήθεια που πρόσφερε στις σεισμόπληκτες περιοχές ενώ αποκάλεσε «φίλο» του τον Νίκο Δένδια, θέλοντας να δείξει το καλό πρόσωπο της χώρας του που έχει τείνει χείρα φιλίας με προτάσεις και διάλογο και περιμένει την ανταπόκριση της Αθήνας. 

Η Ελλάδα αναμένει να δει στην πράξη τα αποτελέσματα της προσπάθειας της τουρκικής πλευράς να ρίξει τους τόνους στα ελληνοτουρκικά, λόγω και των σοβαρών εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Όπως τονίζουν διπλωματικές κυβερνητικές πηγές τα λόγια του τούρκου υπουργού Εξωτερικών μπορεί να ταιριάζει στην ύφεση της έντασης λόγω των τελευταίων καταστροφικών γεγονότων, αλλά στην πράξη κρίνονται όλα και ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη.

Η Αθήνα υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης και σταθερότητάς στην ευρύτερη περιοχή, επιλύοντας εκκρεμότητες με τους γείτονές της με βάση την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στο πλαίσιο του σεβασμού των Αρχών και Αξιών του Χάρτη του ΟΗΕ».

Εν συνεχεία η Αθήνα υπογραμμίζει ότι: «όπως έχει πράξει με χώρες όπως η Ιταλία, ή Αίγυπτος και η Αλβανία. Η πιστή τήρηση των εν λόγω κανόνων είναι η προϋπόθεση ώστε να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας με τη γείτονα Τουρκία , που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

«Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία, είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί», σημειώνει με νόημα η Αθήνα.

  • Ο αμερικανός επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν φαίνεται ότι θα επιχειρήσει με το ταξίδι του σε Άγκυρα και Αθήνα, να διαμεσολαβήσει σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τους θα επιχειρήσει να φέρει στο τραπέζι του διαλόγους τις δύο χώρες, καθώς για τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική η γεωπολιτική θέση των δυο χωρών καθώς η διαμάχη τους εξασθενεί τη θέση του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, βλέπουν εκεχειρία λόγω του σεισμούς και μια ευκαιρία για διάλογο.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών φαίνεται να «ρίχνει το μπαλάκι» στην Ελλάδα προκειμένου να δείξει και ενόψει της συνάντησης του με τον Μπλίνκεν ότι η Τουρκία είναι εκείνη που θέλει τον διάλογο και που κάνει προτάσεις προς την Ελλάδα η οποία είναι εκείνη που θα πρέπει να απαντήσει.

Πάντως, η αίσθηση που έδωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ήταν ότι οδεύουμε προς ένα μορατόριουμ ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές καθώς η γειτονική χώρα έχει να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή πολύ σοβαρά εσωτερικά ζητήματα και δεν θέλει να ανοίξει ζητήματα αλλά να κλείσει. Κάτι που αναμένεται να παρουσιάσει ενδεχομένως στον Άντονι Μπλίνκεν με τον οποίο θα ζητηθούν και τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Η Τουρκία ενδεχομένως να πει και τα έξι ζητήματα που έχει θέσει στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε στους Έλληνες δημοσιογράφους, νωρίτερα, ότι στη συνάντηση του Βερολίνου η τουρκική πλευρά κατέθεσε μια πρόταση έξι σημείων, ώστε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς την θετική ατζέντα. Σε ερώτηση αν με τον κ. Δένδια συζήτησαν συγκεκριμένα βήματα για σύσφιξη των σχέσεων των δύο πλευρών, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν κυρίως για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και του ελληνικού λαού και να παρατείνει αν χρειαζόταν την στήριξη της ελληνικής ομάδας

«Αλλά πριν τον σεισμό, η πρόταση από τον σύμβουλο μας και τους πρέσβεις μας ήταν:

  1. Να συνεχίσουμε τις διερευνητικές
  2. Τα ΜΟΕ
  3. Τις συναντήσεις στο ΝΑΤΟ

Σε αυτά  περιμένουμε την απάντηση της Ελλάδος», τόνισε.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο Μιχάλης Ιγνατίου στο hellasjournal.com οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου μπορεί να έγιναν και με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν στην Τουρκία και την Ελλάδα.

  • “Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι στην ουσία ο Τούρκος υπουργός στέλνει μήνυμα στον Αμερικανό ομόλογό του ότι με χαρά θα δεχθεί να αναλάβει δράση και να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου την Αθήνα και την Άγκυρα. Δεν δικαιολογείται αλλιώς η επίθεση φιλίας, η οποία είναι βεβαίως μία εκ των ολλών, τις τελευταίες ημέρες”.

Και καταλήγει:

“Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τη γειτονική χώρα του Αττίλα, η οποία δύσκολα θα συνέλθει από τον καταστρεπτικό σεισμό. Ουδείς θα διαφωνήσει με την τουρκική πρόταση για διάλογο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αφορά καμία εκ των απαράδεκτων και παράνομων απαιτήσεων της.

Ακόμα, πρέπει να καταλάβουν οι ελίτ των Αθηνών και της Λευκωσίας ότι χωρίς λύση του Κυπριακού στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, δεν θα ομαλοποιηθούν ποτέ οι σχέσεις με την Τουρκία όσο και να ενεργοποιηθεί η «Διπλωματία των Σεισμών». Διότι οι λέξεις, η διπλωματία και οι σεισμοί, ομιλούν από μόνες τους. Ο “σεισμός” της διπλωματίας είναι που με τρομάζει…”

Σχετικά Άρθρα