Πλειστηριασμοί: Σε χρόνο ρεκόρ το “πράσινο φως” στα funds από τον Άρειο Πάγο – Το σκεπτικό της απόφασης
Με διαδικασίες εξπρές, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δημοσίευσε την απόφαση της με την οποία έδωσε το “πράσινο φως” στα funds να διενεργούν δικαστικές πράξεις και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς, μία εβδομάδα μόλις μετά την πραγματοποίηση της διάσκεψης των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Πριν λίγες ημέρες είχε γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψης του Ανώτατου Δικαστηρίου σήμερα δημοσιεύθηκε η υπ΄ αριθμ. 1/2023 απόφαση της, σε χρόνο – ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικής δικαιοσύνης, με την οποία κατά πλειοψηφία (56-9) η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συντάχθηκε με τις θέσεις των funds.
Συγκεκριμένα, αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.
Κατά συνέπεια, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου άναψε το φως στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.
Η απόφαση υπ΄αριθμόν 1/2023 της πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου δημοσιεύτηκε σήμερα με την πλειοψηφία των 56 αρεοπαγιτών. Στην απόφαση αυτή μειοψήφησαν εννέα μέλη της πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και συγκεκριμένα οι αρεοπαγίτες: Κωστούλα Πρίγγουρη, Ελένη Μπερτσιά, Παρασκευή Τσούμαρη, Παναγιώτης Βενιζελέας, Κωνσταντίνα Νάκου, Μαρία Χασιρτζόγλου, Ευτύχιος Νικόπουλος, Χρυσούλα Πλατιά και Βαρβάρα Πάπαρη.
Στο δια ταύτα της απόφασης του Αρείου Πάγου η πλειοψηφία των αρεοπαγιτών τονίζει: “Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των Ν. 4354/2015 και Ν. 3156/2003, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π) έχουν την κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 4354/2015, προς άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας προς είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο συντελείται η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή ακόμη και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η ανάθεση της διαχείρισής τους στις εν λόγω εταιρείες συντελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3156/2003 για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων».
Πλειστηριασμοί: Τα funds αποσύρουν συμβιβαστικές προτάσεις μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου
Tην ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια του αρμοδίου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, πανηγυρίζει για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ένα, επί της ουσίας, αποτυχημένο εργαλείο μια και έχουν επωφεληθεί μόλις 3.000 δανειολήπτες, τα funds συνεχίζουν ανενόχλητα να κερδοσκοπούν και να βυσσοδομούν σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους.
Όπως αποκάλυψε ο δικηγόρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Αλέξης Αλεξόπουλος μιλώντας στο Kontra και την Αναστασία Γιάμαλη, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, τα funds άρχισαν να αποσύρουν τις ρυθμίσεις που είχαν προτείνει σε δανειολήπτες στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Έτσι αποχωρούν από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, καθώς, πλέον, μπορούν να βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια των δανειοληπτών.