Νέο “μπλόκο” της Γερμανίας στην αποστολή Leopard 2 στην Ουκρανία – Άγνωστος Χ η στάση της Βαρσοβίας
‘Ακαρπη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που έλαβε χώρα τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Παρά την επιμονή της Πολωνίας και τις πιέσεις των χωρών της Βαλτικής προς τη Γερμανία, η τελευταία δεν ενέδωσε.
Νωρίτερα, η Βαρσοβία φερόταν αποφασισμένη να στείλει άρματα μάχης στο Κίεβο, ακόμη και αν η γερμανική κυβέρνηση δεν της δώσει την άδεια, όπως άφησε να εννοηθεί ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι. Όπως ανέφερε ο Μοραβιέτσκι, η Πολωνία χτίζει έναν συνασπισμό εθνών που είναι έτοιμοι να στείλουν Leopard.
Σημειώνεται ότι η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε την Κυριακή ότι η Πολωνία δεν έχει ζητήσει επίσημα την έγκριση του Βερολίνου για να μοιραστεί με το Κίεβο κάποια από τα γερμανικής κατασκευής Leopard που διαθέτει, αλλά πρόσθεσε «αν μας ζητούσαν, δεν θα σταθούμε εμπόδιο».
- Ωστόσο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, από το Παρίσι, πολύ πιο μετρημένος στα λόγια του, απέφυγε να απαντήσει εάν η παράδοση των αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams θα ήταν προϋπόθεση για να ανοίξει το Βερολίνο τον δρόμο για την παράδοση των γερμανικών αρμάτων μάχης.
Υπενθυμίζεται ότι οι Δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας υποσχέθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια συνόδου στην αεροπορική βάση Ραμστάιν την Παρασκευή, ωστόσο η Γερμανία αντιστάθηκε σθεναρά στις πιέσεις να δώσει άδεια να σταλούν τα γερμανικής κατασκευής Leopard 2 στο Κίεβο.
- Η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας έχει προκαλέσει κριτική, ιδιαίτερα από την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, χώρες στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ που αισθάνονται ιδιαίτερα απειλούμενες από τη Ρωσία.
Πάντως, οι Ευρωπαίοι υπουργοί κατέληξαν σε συμφωνία για χρηματοδότηση άλλων 500 εκατομμυρίων ευρώ για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Αυτή ήταν η έβδομη δόση βοήθειας από την Ε.Ε. προς την Ουκρανία.
Όπως ανακοίνωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, η συνολική ευρωπαϊκή βοήθεια στο Κίεβο ανέρχεται συνολικά στα 49 δισ. ευρώ.
«Η απειλή ενός πυρηνικού ατυχήματος στην Ουκρανία εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή», φέρεται να είπε ο Ράφαελ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος συμμετείχε στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠ.ΕΞ. Για άλλη μια φορά, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.