Κατώτατος μισθός: Όλα τα σενάρια αύξησης – Η “έκπληξη” που συζητείται και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις
Στο οικονοµικό επιτελείο υπάρχουν συζητήσεις για ενδεχόµενο αύξησης του κατώτατου µισθού ακόµη και κατά 9% µε 9,5%, προκειµένου να καλυφθούν οι απώλειες των εισοδηµάτων περίπου 650.000 µισθωτών του ιδιωτικού τοµέα από την αύξηση του ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή. Θεωρείται πάντως δεδομένη η αύξηση στα 751 ευρώ δηλ. στα επίπεδα προ μνημονίων.
Στο υπουργείο Εργασίας αναγνωρίζουν ότι οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, η ακρίβεια και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος δεν εξαντλούν τις αντοχές µόνο των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται οι όποιες αποφάσεις να συνδυασθούν, όπως ζητούν άλλωστε και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων, µε κίνητρα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω µείωσης της φορολόγησης και του ενεργειακού κόστους.
Σε αυτό το µήκος κύµατος, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης µιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραµµα» της ΕΡΤ έκανε λόγο για σηµαντική αύξηση, «που θα λαµβάνει υπόψη όµως και τις ανάγκες των επιχειρήσεων», οι οποίες όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός «πρέπει να παραµείνουν ανοιχτές και ανταγωνιστικές».
- «Η αύξηση θα είναι δίκαιη, θα είναι σηµαντική, αλλά δεν θα είναι µια αύξηση η οποία θα προξενήσει προβλήµατα ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην αγορά και τελικά και στους ίδιους τους εργαζοµένους» τόνισε.
Η αύξηση της τάξης του 5,5% που αντιστοιχεί σε 39 ευρώ, προκειµένου ο κατώτατος µισθός από 713 ευρώ που είναι σήµερα να επανέλθει στα επίπεδα προ µνηµονίων (751 ευρώ), έχει εν πολλοίς προεξοφληθεί.
- Στο τραπέζι πάντως βρίσκεται το σενάριο αύξησης του κατώτατου µισθού τουλάχιστον κατά 7,75% µε 8%, όσο δηλαδή αυξήθηκαν και οι συντάξεις. Αυτό οδηγεί σε νέο κατώτατο µισθό κοντά στα 768 µε 770 ευρώ (αύξηση κατά 55 µε 57 ευρώ).
Πάντως δεν αποκλείονται και αυξήσεις κοντά στο ύψος του πληθωρισµού, έως και 9,5% δηλ. 67 ευρώ και να διαµορφωθεί στα 780 ευρώ τον µήνα. Σε αυτή την περίπτωση µάλιστα εκτιµάται ότι η κυβέρνηση θα ακυρώσει ένα ισχυρό προεκλογικό όπλο στα χέρια της αντιπολίτευσης, που δεσµεύεται για αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ.
- Κύκλοι των εργοδοτικών φορέων επισηµαίνουν ότι σε περίπτωση αύξησης του κατώτατου µισθού πέριξ του 9%, η επιβάρυνση των επιχειρήσεων θα είναι σηµαντική, ενώ θα υπάρξουν πιέσεις και από την πλευρά των εργαζοµένων που σήµερα αµείβονται µε µισθούς κοντά στα 800 ευρώ.