Ο Εγκέλαδος ξύπνησε τη Λέσβο – Νέα προειδοποίηση Παπαδόπουλου
Το επίκεντρο του σεισμού 4,9 Ρίχτερ στη Λέσβο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών, ήταν τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου, στην περιοχή του Λεπετύμνου και είχε εστιακό βάθος στα 17,3 χιλιόμετρα.
Ακολούθησαν και άλλοι μετασεισμοί, οι οποίοι είχαν ένταση ορισμένοι και πάνω από 3 Ρίχτερ, με δυνατότερο αυτό των 3,6 Ρίχτερ.
Την ίδια ώρα ο Δρ. Γεράσιμος Α. Παπαδόπουλος Σεισμολόγος, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO, Συγγραφέας του βιβλίου «Στα Μονοπάτια του Εγκέλαδου», Εκδόσεις Οσελότος, Ιούνιος 2021 σε άρθρο του στο ieidiseis.gr υποστηρίζει ότι “ο Εγκέλαδος παραμονεύει και για το λόγο ότι η αντισεισμική πολιτική της χώρας συνεχώς φθίνει, τείνει να καταστεί κατώτερη των περιστάσεων”.
Επισημαίνει ότι “ήδη έχουμε «ανοιχτές» τρεις διαφορετικές σεισμικές ακολουθίες στην Εύβοια με σχετικώς μικρά μεγέθη που δεν υπερβαίνουν το 5. Αν τα μεγέθη μεγαλώσουν τότε ενδέχεται να απειληθεί και η Αττική. Με τη χρονική σειρά που διαδοχικά ενεργοποιήθηκαν, οι τρεις εστίες εντοπίζονται στη νότια Εύβοια (Ζάρακες-Νέα Στύρα, 29 Νοεμβρίου 2022, μέγεθος 5), στα Ψαχνά (28 Δεκεμβρίου 2022, μέγεθος 5), στο δυτικό τμήμα της κεντρικής Εύβοιας και στην περιοχή Λιμνιώνα-Βλαχιά (4 Ιανουαρίου 2023, μέγεθος 4,3) στο ανατολικό τμήμα της κεντρικής Εύβοιας. Σε κάθε μια περιοχή ακολούθησαν ή/και προηγήθηκαν μικρότεροι σεισμοί.
Από το χάρτη των επικέντρων ουδεμία αμφιβολία προκύπτει ότι οι τρεις εστίες είναι διαφορετικές και ανεξάρτητες. Πράγματι, παρατηρούμε ότι τα τρία «νέφη» επικέντρων κατανέμονται σε σημαντικά μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους με τρόπο που ακυρώνει πλήρως την άποψη ότι οι σεισμοί στην περιοχή Λιμνιώνα-Βλαχιά αποτελούν μετασεισμούς της περιοχής Ψαχνών. Δυστυχώς, αυτή η μη ορθή άποψη διατυπώθηκε σε ΜΜΕ από «αρμόδια» χείλη, μαρτυρώντας ή άγνοια βασικών γνώσεων σεισμολογίας ή διάθεση «εφησυχασμού» της κοινής γνώμης. Ο εφησυχασμός βεβαίως πρέπει να διατυπώνεται, αλλά μόνο όταν το υποδεικνύουν τα επιστημονικά δεδομένα. Αλλιώς οδηγούμαστε σε παραχάραξη της επιστήμης“.
Σε άλλαο σημείο του άρθρου τονίζει:
“Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ακούσαμε την εντελώς αβάσιμη εκτίμηση που ήρθε και πάλι εφησυχαστικά από «αρμόδια χείλη»: «Κατά πάσα πιθανότητα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός». Η φύση, όμως, έστω και άθελά της ειρωνεύεται, αν δεν εξευτελίζει. Το ίδιο βράδυ, λίγο μετά τις 10, όλη η Εύβοια και η Αττική κουνήθηκαν και πάλι από ακόμη μεγαλύτερο σεισμό μεγέθους 5. Αυτός ήταν ο κύριος. Την επόμενη μέρα η πολιτική ηγεσία θορυβημένη επιτάχυνε τις διαδικασίες και την 1η Δεκεμβρίου του 2022 κυκλοφόρησε το ΦΕΚ με τη νέα Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου”.
Και καταλήγει:
“Πού πορευόμαστε; Ας συνοψίσουμε. Στα Ψαχνά μέχρι τώρα η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική. Στο Λιμνιώνα ακόμη είναι νωρίς να αποφανθούμε, τα δεδομένα είναι σχετικώς λίγα. Στη νότια Εύβοια υπάρχουν ανοιχτά θέματα, τα οποία προς το παρόν θα ήταν ορθό να μην αναπτυχθούν, αν και έχουν τεθεί αρμοδίως.
Η τρέχουσα σεισμικότητα επιβάλλει προσεκτική αξιολόγηση από τους επιστήμονες και σύγχρονη επιχειρησιακή αντιμετώπιση. Όσο για τη μελλοντική πορεία των σεισμικών φαινομένων ας μην ξεχνάμε ότι το 2022 πέρασε χωρίς ούτε έναν σεισμό μεγέθους μεγαλύτερο του 5,5. Αν λάβουμε υπόψη ότι στην Ελλάδα κατά μέσο όρο γίνεται ετησίως ένας σεισμός μεγέθους 6 ή μεγαλύτερου, αντιλαμβανόμαστε ότι τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας. Επ΄ αυτών, όμως, θα επανέλθω”.