Πλεύρης: Ηλεκτρονική συνταγογράφηση μόνο σε φάρμακα με έλλειψη – Έκτακτες εισαγωγές σε παιδικά σκευάσματα
Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά διευκρίνισε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις ελλείψεις στα φάρμακα ο Θάνος Πλεύρης. «Θέλω να καταστήσω σαφές πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.
Όσον αφορά σε αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και «παιδικά φάρμακα» είπε πως «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν. Έχουν την επάρκεια στα ελληνικά γενόσημα».
Σε σχέση με τα αναπνευστικά – αποφρακτικά διευκρίνισε πως διευρύνονται οι παραγγελίες για όσα δεν τα έχει η ελληνικη φαρμακοβιομηχανία.
Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις τιμών σε φάρμακα ο κ. Πλεύρης τόνισε πως γίνονται διορθώσεις τιμών που δεν θα επωμιστούν οι πολίτες.
«Υπάρχουν χώρες που αυτή τη στιγμή βάζουν πλαφόν στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτό απευθύνεται και σε κάποιους που νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση ή δεν είναι παγκόσμιο το πρόβλημα. Δεν βρίσκεται η χώρα μας σε τέτοιο επίπεδο. Δεν έχουμε αναγκη να βάλουμε πλαφόν στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα διότι ακριβώς και το τονίζω και συνδέεται με τη φυσιογνωμία της χώρας μας ότι έχει ελληνικό γενόσημο, ότι η δυνατότητα απουσίας σε κάποια γνωστά σιρόπια ή αντιπυρετικά είναι για το συγκεκριμένο αλλά υπάρχει το γενόσημο», ανέφερε.
«Παγκόσμιο πρόβλημα»
«Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Και συγκεκριμένα σε μία κατηγορία φαρμάκων που παρουσιάζουν διαχρονικά έλλειψη και οφείλονται καί λόγω των παράλληλων εξαγωγών και στην τωρινή έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων κυρίως δραστικής ουσίας παρακεταμόλης, αντιβιώσεων ή άλλων αναπνευστικών και αποφρακτικών συσκευών και σκευασμάτων το οποίο πρόβλημα είναι παγκόσμιο και αφορά όλες τις χώρες. Το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα οφείλεται στη μείωση της παραγωγής, απότοκο της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, της έλλειψης πρώτων υλών , της δέσμευσης μεγάλων ποσοτήτων στις χώρες που έχουν τις πρώτες ύλες όπως η Κίνα και η Ινδία και στη μεγάλη αύξηση των εποχικών δηλώσεων. Χαρακτηριστικά σε συγκεκριμένες δραστικές ουσίες η κατανάλωση σε φάρμακα που έχουμε φέτος είναι από 25% έως 40% περισσότερη, πράγμα που δείχνει ότι παρά τη μειωμένη παραγωγή η χώρα μας έχει φροντίσει και έχει επάρκεια σε αυτά τα σκευάσματα και γι’ αυτό υπήρξε και πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση, λόγω της αύξηση των λοιμώξεων», είπε κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου ο Θάνος Πλεύρης.
«Η χώρα μας αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό από ότι άλλες χώρες με πολύ πιο ακριβά φάρμακα όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία και όλες οι χώρες της ΕΕ. (…) Η χώρα μας έχει την τύχη ότι έχει μεγάλη εγχώρια παραγωγή που μπορούμε να τροφοδοτούμε την αγορά με γενόσημα φάρμακα αντίστοιχων δραστικών ουσιών με τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη», είπε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Θάνος Πλεύρης.
«Το ότι έχουν ελλείψεις χώρες με ακριβά φάρμακα αποδεικνύει ότι το πρόβλημα στην παρούσα φάση δεν είναι πρόβλημα πρωτίστως τιμών και εξαγωγών αλλά μειωμένης παραγωγής», συμπλήρωσε.