Φαρμακεία: Μαίνεται ο “πόλεμος” της αντιβίωσης και του τελευταίου αντιπυρετικού
Από τη μια, οι πολλαπλές ιώσεις που ρίχνουν τα παιδιά συνεχώς στο κρεβάτι και, από την άλλη, την αδυναμία εύρεσης ακόμη και απλών φαρμάκων να τις αντιμετωπίσουν. Οι γονείς βρίσκονται σε μια διαρκή ανησυχία ενώ σε πρόσφατο αναλυτικό ρεπορτάζ που έκανε το libre οι εκπρόσωποι της εφοδιαστικής αλυσίδας εξηγούσαν τους λόγους αλλά και ζητούσαν επιτακτικά μέτρα.
Εκτός από τα σκευάσματα που έχουν συνεχόμενη έλλειψη -πολλά εκ των οποίων είναι καθημερινής χρήσης- και για τα οποία έχουν απαγορευτεί οι παράλληλες εξαγωγές, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προστεθεί στα δυσεύρετα φάρμακα κλασικά παιδικά σιρόπια για τον πυρετό και κοινά αντιβιοτικά.
- Η χρονική περίοδος δε μοιάζει καθόλου τυχαία, μιας και ένα… κοκτέιλ ιών και βακτηρίων κυκλοφορεί στην κοινωνία, προκαλώντας αλλεπάλληλες ιώσεις, κυρίως στα παιδιά.
Το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργείται θέμα στην παραγωγή των φαρμάκων.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ελέγχει τις καταγγελίες των φαρμακαποθηκαρίων για πέντε φαρμακευτικές εταιρίες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων σε σχέση με όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού. Παράλληλα, ο ΕΟΦ έχει καλέσει τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν όλα τα αποθέματά τους σε ελλειπτικά φάρμακα, ενώ η τελευταία λίστα που εκδόθηκε τέλη Νοεμβρίου περιλαμβάνει 141 σκευάσματα για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές.
- Πολλοί γονείς μικρών παιδιών τρέχουν πανικόβλητοι στα φαρμακεία να προμηθευτούν ό,τι ποσότητες μπορούν από κοινές αντιβιώσεις, αντιπυρετικά, σιρόπια για τα παιδιά, υπό τον φόβο μήπως ξεμείνουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Τον τελευταίο έναν μήνα ο κοροναϊός μοιάζει να έχει ξεχαστεί, καθώς την καθημερινότητα παιδιών και κατ’ επέκταση γονέων μονοπωλούν κατ’ αρχάς η γρίπη αλλά και πολλές άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Οι σχολικές τάξεις αδειάζουν και γεμίζουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία και οι παιδιατρικές κλινικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εφημερίες των Νοσοκομείων Παίδων της Αθήνας και, κυρίως, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν τα ιατρεία των ιδιωτών παιδιάτρων είναι κλειστά, η αναμονή μπορεί να φτάνει και τις οκτώ ώρες.
- Τον τελευταίο ενάμιση μήνα η κινητικότητα είναι έντονη και στις νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό. Αλλωστε, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα έδειξαν αύξηση των κρουσμάτων κατά 18% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, κατά 21% αυξήθηκε και ο επταήμερος μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία. Οσον αφορά στη γρίπη, επτά σοβαρά περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ προστέθηκαν σε διάστημα μίας εβδομάδας (από πέντε έγιναν δώδεκα βάσει της έκθεσης του ΕΟΔΥ την περασμένη Πέμπτη).