Η Αίγυπτος έσπασε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, χαράζει τη δική της ΑΟΖ και φέρνει τα πάνω – κάτω στην περιοχή
Διάταγμα του Σίσι χαράζει τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ με τη Λιβύη. Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Αιγύπτου η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον καθορισμό των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της χώρας με την Λιβύη.
Στο τεύχος που εκδόθηκε χθες Τρίτη, η Επίσημη Εφημερίδα δημοσίευσε το διάταγμα του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αριθ. 595 του 2022 σχετικά με τον καθορισμό των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.
Στην εκδοθείσα απόφαση αναφέρεται ότι τα σύνορα της χωρικής θάλασσας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινούν από το σημείο Νο. 1 των χερσαίων συνόρων Αιγύπτου-Λιβύης για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων μέχρι το σημείο Νο. 8, και στη συνέχεια η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινά από το σημείο Νο. 8 με κατεύθυνση βόρεια, παράλληλα με τη γραμμή του μεσημβρινού 25 ανατολικά, μέχρι το σημείο Νο. 9 του οποίου οι συντεταγμένες φαίνονται στον συνημμένο πίνακα σύμφωνα με τη γεωδαιτική αναφορά WGS84.
Η ανακοίνωση των συντεταγμένων που αναφέρονται στο προεδρικό διάταγμα όπως αναφέρεται είναι σύμφωνη με τους σχετικούς κανόνες που ισχύουν, ενώ επισημαίνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα ενημερωθεί σχετικά.
Η Αίγυπτος ελπίζει να καταστεί ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος με την ταχεία αύξηση των αποθεμάτων σε φυσικό αέριο. Δημιούργησε μαζί με άλλες χώρες το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου, που στόχο έχει την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου της περιοχής. Στο Φόρουμ συμμετέχουν και η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία.
Ελλάδα και Αίγυπτος ενδυναμώνουν τους δεσμούς τους
Τον Οκτώβριο, η Αίγυπτος και η Ελλάδα καταδίκασαν με σφοδρότητα συμφωνίες αερίου μεταξύ της Τουρκίας και της εδρεύουσας στην Τρίπολη λιβυκή κυβέρνησης, μίας εκ των δύο ανταγωνιστικών κυβερνήσεων του έθνους της βόρειας Αφρικής, σε διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές.
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος ενδυνάμωσαν τους δεσμούς τους τα τελευταία χρόνια, συνεργαζόμενες στενά για να αναπτύξουν ενεργειακές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για την τρομοκρατία και διεξάγοντας συχνά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
Οι δύο χώρες μαζί με την Κύπρο έχουν υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων με στόχο την διευκόλυνση της εκμετάλλευσης των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.