Ανάλυση/ Πώς Καϊλή και παρακολουθήσεις επηρεάζουν τον “ενδιάμεσο” χώρο- Νέα δεδομένα με προβολή σε μετεκλογικό χρόνο
Το σκάνδαλο διαφθοράς στις Βρυξέλλες με την ευρωβουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ρόλο κλειδί είναι πολύ πιθανό να έχει και σοβαρές εσωτερικές πολιτικές παρενέργειες. Πολύ περισσότερο εάν επιβεβαιωθούν όσα γράφουν μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ (Politico, Liberation, Le Soir κ.ά) ότι όσα έχουν αποκαλυφθεί μέχρις ώρας, ίσως να αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
Όχι μόνο για την ανεξέλεγκτη δράση περίπου 40.000 “μεσαζόντων” που δρουν στις παρυφές της νομιμότητας των λόμπι, αλλά και διότι ο κοινός νους οδηγεί στην εικασία πως για να προωθηθούν τα συμφέροντα του Κατάρ (και άλλων κρατών ή εταιρειών) δεν θα μπορούσε να αρκεί μόνο η ΜΚΟ ενός καταχθόνιου και καλά διασυνδεδεμένου πρώην ευρωβουλευτή και μία αντιπρόεδρος του ΕΚ. Ήδη το Politico μετέφερε την πληροφορία για έρευνα και για τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, αν και διαψεύστηκε -σε δεύτερο χρόνο και μετά από μία θυελλώδη συνέντευξη Τύπου που έφερε σε δύσκολη θέση την Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν- από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όμως, οι δηλώσεις του κ. Σχοινά υπέρ του Κατάρ ήταν πανομοιότυπες με εκείνες της Εύα Καϊλή και αυτό έχει βάλει πολλούς σε υποψία.
Προσώρας, η κυβέρνηση επισημαίνει πως πρόκειται για ένα σκάνδαλο “ευρωσοσιαλιστών” και του ΠΑΣΟΚ, όμως δεν αποκλείεται να αναδειχθούν ευθύνες και για κορυφαία στελέχη του ΕΛΚ, αν δε βρεθεί υπόλογος, ακόμα και μόνο για θέματα πολιτικής ηθικής, ο επίτροπος του “ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”, το θέμα μπορεί να ακουμπήσει και τη Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση, οι φιλοδοξίες του Μαργαρίτη Σχοινά να διαδραματίσει πολιτικό ρόλο στην Αθήνα μάλλον καταρρέουν.
Μαξίμου κατά Ανδρουλάκη με υπόνοιες για τις παρακολουθήσεις
Δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να σπείρει αμφιβολίες σχετικά με το θέμα των παρακολουθήσεων και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης διακίνησαν ακόμα και τον “συσχετισμό” ό,τι, δηλαδή, ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να παρακολουθήθηκε “με αίτημα των βελγικών αρχών” στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους των ευρωσοσιαλιστών! Ωστόσο, χρονικά τέτοια σύνδεση δεν μπορεί να γίνει με τα έως σημερα γνωστά, δεδομένου ότι ο Βέλγος εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ φαίνεται να έχει βάλει στο στόχαστρο την Εύα Καϊλή από το περασμένο καλοκαίρι (χωρίς να έχει διευκρινισθεί εάν χρησιμοποιήθηκαν επίσημοι μηχανισμοί ή και κακόβουλα λογισμικά), ενώ ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθήθηκε από την ΕΥΠ ένα χρόνο νωρίτερα.
Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, ακόμα και εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, δεν αιτιολογούνται και φυσικά δεν δικαιολογούνται οι παρακολουθήσεις του Κωστή Χατζηδάκη, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του Θανάση Κουκάκη και δεκάδων άλλων.
Σπάει -δια της Καϊλή- το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο
Η πολιτική αποκαθήλωση της Εύας Καϊλή, όμως, αποτελεί σοβαρό πολιτικό πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και μετά την γρήγορη διαγραφή της με εντολή του προέδρου του κόμματος. “Ξυπνούν” σε αρκετούς μνήμες για το κράτος διαφθοράς του παλαιότερου ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να ανατάξει την εικόνα του κόμματός του. Η επίθεσή του στη Ν.Δ ότι η Εύα Καϊλή ήταν “δούρειος ίππος” του Μεγάρου Μαξίμου προκαλεί πλήρη και μάλλον ανεπίστρεπτη ρήξη με την κυβέρνηση (μετά τις υποκλοπές) και επηρεάζει τα προεκλογικά και κυρίως τα μετεκλογικά δεδομένα.
Η Εύα Καϊλή υπήρξε “πρωθιέρεια” του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου (μαζί με τους Άννα Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδη, Ανδρέα Λοβέρδο κ.ά), επιτέθηκε ακόμα και επί προσωπικού αρκετές φορές κατά του Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που διατηρούσε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι φήμες ήθελαν να διαπραγματεύεται ακόμα και την κάθοδό της στις επόμενες ευρωεκλογές με τη Ν.Δ, ιδιαίτερα από την στιγμή που εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης- η ίδια είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Λοβέρδου.
Η “απώλεια” μιας τόσο δημοφιλούς πολιτικού του μπλοκ κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τα δεδομένα. Απελευθερώνει σε κάποιο βαθμό τον Νίκο Ανδρουλάκη από ένα “βαρίδι” και αναγκάζει σε “αγρανάπαυση” άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιθυμούν συνεργασία με τη Ν.Δ. Όμως, αυτό είναι κάτι που θα κριθεί σε μετεκλογικό χρόνο, μέχρι τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αναγκασμένος να κινείται στο τεντωμένο σχοινί τη αμφισημίας και της πολιτικής αυτονομίας. Ωστόσο, μία αναφορά του στη συνεδρίαση της Κ.Ε του κόμματος, μετά το σαββατοκύριακο της σκληρής αντιπαράθεσης, προκάλεσε εύλογες απορίες.
Η δήλωση Ανδρουλάκη
«Να στείλουμε τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση, έχουμε χρέος για μια προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον ένα χρόνο από την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Συμπλήρωσε βεβαίως πως περίπου το ίδιο αφορά και για τις νοοτροπίες της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, αν και το δεύτερο έχει εκ των πραγμάτων ξεπεραστεί από τον χρόνο. Ίσως ο κ. Ανδρουλάκης περιλαμβάνει και κάποια πρόσωπα εκείνης της περιόδου (αναφέρεται συχνά, για παράδειγμα, στους Παύλο Πολάκη και Νίκο Παππά), αλλά αυτό είναι στην διακριτική ευχέρεια του Αλέξη Τσίπρα να το αλλάξει-εάν χρειαστεί.
Κρατώντας πάντοτε πολύ ψηλά στην ιεράρχηση του ενδιαφέροντος των πολιτών την ακρίβεια, το πολιτικό κλίμα θα επηρεαστεί ποικιλοτρόπως από το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις παρενέργειες της υπόθεσης Καϊλή. Η καλλιεργούμενη επί προεδρίας Ανδρουλάκη “αθωότητα του νέου ΠΑΣΟΚ” έχει τρωθεί, οι δε υποκλοπές πλήττουν τον σκληρό πυρήνα της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και βάζουν σε κατάσταση αναμονής τα εσωτερικά κέντρα, κυρίως τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.
Νέα δεδομένα
Οι τελευταίοι, σε πείσμα κάποιων αφελών προσεγγίσεων, δεν πρόκειται να κινηθούν εναντίον του πρωθυπουργού σε προεκλογικό χρόνο. Ρουβίκωνας για τον τελευταίο είναι η αυτοδυναμία, μένει να διαπιστωθεί εάν μπορεί να τον διαβεί. Ωστόσο, περισσότερο πρέπει να τον απασχολεί η διαρροή ψηφοφόρων στα δεξιά της Ν.Δ (ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, όπου τα ποσοστά της Ν.Δ υφίστανται σημαντική πτώση), και η αδυναμία του να συγκροτήσει συμμαχίες εάν η Ν.Δ είναι πρώτο κόμμα χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, ανέδειξε διακριτικά το θέμα διαφθοράς στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, χωρίς, όμως, να επιτεθεί στον Νίκο Ανδρουλάκη (περισσότερο ως …νουθεσία μπορεί να εκληφθούν οι δηλώσεις του στο Open), κρατά, όμως, ανοικτούς τους διαύλους, αναμένοντας τον κατάλληλο χρόνο και, φυσικά, τα εκλογικά ποσοστά τόσο του ιδίου, όσο και της Ν.Δ.
Υποκλοπές και υπόθεση Καϊλή, μπορεί να μην βρίσκονται ψηλά στην εκλογική ατζέντα διακυβευμάτων και να μην επηρεάζουν τον σκληρό πυρήνα ψηφοφόρων της Ν.Δ, όμως αυτό που υποτιμούν πολλοί είναι πως δρουν σωρρευτικά και, πάντως, επιδρούν σε μία μικρή αλλά κρίσιμη μάζα του εκλογικού πληθυσμού. Οι δημοσκόποι την προσδιορίζουν κοντά στο 5% του “ενδιάμεσου” εκλογικού σώματος, στον λεγόμενο χώρο του κέντρου, ποσοστό που είναι υπεραρκετό να κρίνει την αυτοδυναμία. Όπως και τις μετακινήσεις από το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ή ακόμα και τη Ν.Δ.
Στο δε θέμα των υποκλοπών, μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου -βοηθούντων, ως συνήθως, και των ΜΜΕ- να ξεπερνά τις αποδείξεις για την παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη, θα είναι, όμως, πολύ δυσκολότερο να υπερβεί τυχόν αποδείξεις για την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Κάτι τέτοιο θα πλήξει την υπεροχή της Ν.Δ στον “πατριωτικό” χώρο της Δεξιάς και θα ενισχύσει υπερδεξιά ή και ακροδεξιά σχήματα.