Bloomberg/Πληθωρισμός: Έρευνα απαντά πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια – Είναι ορθή η επιλογή της ύφεσης και της πίεσης στα νοικοκυριά;
Με τους οικονομολόγους να εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό για το κατά πόσο η αύξηση των επιτοκίων είναι η ενδεδειγμένη λύση στο συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο, μια έρευνα του Bloomberg απαντά στο ερώτημα που θα φτάσουν τα επιτόκια. Σε αυτή συμμετέχουν οικονομολόγοι, αναλυτές και ειδικοί. Πριν όμως δούμε τι είπαν ας επικεντρώσουμε στο γιατί έχει σημασία κάθε στρατηγική επιλογή και απόφαση της ΕΚΤ, της Fed αλλά και των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών
Η απάντηση είναι απλή: διότι, επηρεάζουν άμεσα το κόστος δανεισμού των χωρών, αλλά και την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
- Ειδικότερα εξαιτίας των συνεχόμενων αυξήσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον Ιούλιο, τα επιτόκια παλαιών και νέων δανείων-πάσης φύσεως- έχουν αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω, με συνέπεια οι δανειολήπτες να επιβαρύνονται σημαντικά και να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων.
Στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, για την προστασία των δανειοληπτών που βρίσκονται σε δύσκολη θέση από τις αυξήσεις επιτοκίων.
Οι επόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει, έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, διότι θα επηρεάσουν όλο το φάσμα της οικονομίας
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι ειδικοί στην έρευνα του Bloomberg, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, την ερχόμενη Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, όταν και θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
- Προβλέπουν, μάλιστα, ότι τον Φεβρουάριο και στην επόμενη συνεδρίαση, θα αποφασιστεί νέα αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εντός τριών μηνών, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 1,5%, θα κορυφωθεί στο 2,5%.
Επίσης οι αναλυτές που πήραν μέρος στην έρευνα του πρακτορείου «Bloomberg», βλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει από το πρώτο τρίμηνο του 2023 να «αδειάζει» από ομόλογα που έχει συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια στο χαρτοφυλάκιό της, που ανέρχονται στο ποσό των 5 τρισ. ευρώ.
- Η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, οι 9 στους 10, δηλώνει ότι η μείωση των ομολόγων της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί με τη μη επανεπένδυσή τους όταν λήγουν, παρά με πωλήσεις πριν από τη λήξη τους.
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Η εκτίμηση των αναλυτών είναι πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν τα έχει καταφέρει έως τώρα υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι είναι πίσω από τις εξελίξεις όσον αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος ανήλθε στο 10% τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη, πέντε φορές υψηλότερα από τον στόχο.
Σ’ ό,τι αφορά στην Ευρωζώνη, οι αναλυτές προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6,1% το 2023 και στο 2,2% το 2024. Επιπροσθέτως εκτιμούν πως οικονομία θα συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022 για να ανακάμψει με αργό ρυθμό στο δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Σύμφωνα με οικονομολόγους και οι ειδικούς αύξηση των επιτοκίων είναι ένα πολύ ακατέργαστο εργαλείο για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Μέτριες αυξήσεις των επιτοκίων φαίνεται ότι δεν έχουν επιτυχία στη μείωση του πληθωρισμού με αξιόπιστο τρόπο και σε βραχυχρόνια περίοδο. Από την άλλη πλευρά οι μεγάλες αυξήσεις, θα επιφέρουν ύφεση.
- Στη σημερινή συγκυρία, υπάρχουν ισχυροί περιορισμοί που προβληματίζουν έντονα σε περίπτωση μεγάλης αύξησης των επιτοκίων και οι οποίοι σχετίζονται με την υψηλή υπερχρέωση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και δημοσίου.
Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς μια απότομη και μεγάλη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στον πληθωρισμό, αλλά οι δυσκολίες που θα προκύψουν από την αύξηση των αναγκαίων δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους, πρωτίστως νοικοκυριών και στη συνέχεια επιχειρήσεων, θα είναι τεράστιες. Υπολογίζεται ότι για τα νοικοκυριά η επιβάρυνση της εξυπηρέτησης του χρέους μπορεί να ανέλθει και στο 30,0%. Παράλληλα το δημόσιο εξωτερικό χρέος των αναπτυσσομένων χωρών θα επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό.
Με δεδομένο ότι το κύριο βάρος της οικονομικής συρρίκνωσης επωμίζονται τα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας που αποτελούν, πλέον, πάνω από το μισό του πληθυσμού, είναι εύλογο να διερωτάται κάποιος για το ποια είναι πραγματική λύση του προβλήματος και αν υπάρχει πραγματική βούληση να εξευρεθεί…