Κλιμάκωση: Παράνομη τουρκική NAVTEX νότια του Καστελλόριζου, υψηλοί τόνοι από ΥΠΕΞ – Επικοινωνικοί “ακροβατισμοί” με τα F16
Κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο η Τουρκία και με την επιθετική ρητορική των αξιωματούχων της, αλλά και επί του πεδίου. Η Άγκυρα δεν κρύβει την ενόχληση της για την άσκηση που έχει προγραμματίσει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό σε περιοχή νότια του συμπλέγματος της Μεγίστης και επιχειρεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας, εκδίδοντας παράνομη αντι-NAVTEX.
Στον χάρτη απεικονίζεται η περιοχή που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για λογαριασμό του Παρισιού, στην οποία μάλιστα πρόκειται να βρεθεί αύριο, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, και την Παρασκευή η ναυαρχίδα του γαλλικού Στόλου, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle».
Η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX ισχυριζόμενη πως για τη συγκεκριμένη περιοχή, υπεύθυνος για έκδοση NAVTEX είναι ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, επαναφέροντας για μία ακόμη φορά το ανυπόστατο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η άσκηση του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού θα πραγματοποιηθεί κανονικά και θα περιλαμβάνει πραγματικά πυρά αλλά και πτήσεις των αεροσκαφών Rafale που μεταφέρει το γαλλικό αεροπλανοφόρο.
Η παρουσία του «Charles de Gaulle» δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την Άγκυρα καθώς εκτός από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η γαλλική ναυαρχίδα έχει πραγματοποιήσει συνεκπαιδεύσεις με δυνάμεις από το Ισραήλ και την Κύπρο, εκπέμποντας ένα ηχηρό μήνυμα νομιμότητας απέναντι στα αναθεωρητικά σχέδια της Τουρκίας.
ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Απαράδεκτες οι επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου
«Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έχουν απορριφθεί επανειλημμένως στο σύνολό τους με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που η Ελλάδα έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
«Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και η αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, μέσω απειλών πολέμου, έχουν καταδικασθεί στο σύνολό τους και από τη Διεθνή Κοινότητα», συνεχίζει.
«Η Ελλάδα σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, για μια ακόμη φορά απορρίπτει εν τω συνόλω τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις και χαρακτηρίζει παντελώς απαράδεκτες τις επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Μπορέλ για Τουρκία: “Απαράδεκτη στάση
«Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας. Πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας», απάντησε ο ύπατος εκπρόσωπος Γιοσέπ Μπορέλ σε ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία αν και μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμμετέχει στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ενώ έχει μετατραπεί σε «διαμετακομιστικό κόμβο» για τη Ρωσία μέσω της οποίας παρακάμπτεται ο οικονομικός αποκλεισμός.
«Δεδομένης της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας η ευθυγράμμιση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η περίπτωση της επιβολής περιοριστικών κυρώσεων, είναι υψίστης σημασίας», απάντησε ο κ. Μπορέλ και προσέθεσε:
«Αναμένεται όλες οι υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία. Ενώ η συνεχιζόμενη πολιτική της Τουρκίας να μην επιβάλλει αντίστοιχες κυρώσεις προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στην ΕΕ λόγω και της ελεύθερης κυκλοφορίας ρωσικών προϊόντων στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Καθώς είναι σημαντικό η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα να μην παρέχει δυνατότητες καταστρατήγησης στη Ρωσία»
Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Είναι απαράδεκτη η εμβάθυνση των διμερών οικονομικών δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας εν μέσω του απαράδεκτου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Οι… επικοινωνιακοί πανηγυρισμοί για τα F16
Την ίδια ώρα η Άγκυρα επιχειρεί επικοινωνιακά δημοσιεύματα με αφορμή την απουσία από το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ των ρητών περιορισμών για την πώληση F-16 στη χώρα τους.
- Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν σαφή δεδομένα τα οποία δεν επιτρέπουν στην Τουρκία να αισιοδοξεί όσο συνεχίζει την αναθεωρητική της ρητορική, τις προκλήσεις, τις παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και τις πολεμικές επιθέσεις στη Συρία.
Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η σαφής θέση των ΗΠΑ κατά των S-400.
Χαρακτηριστικά είναι η σαφής θέση των ΗΠΑ, όπως διατυπώθηκε σε δήλωση του εκπροσώπου του State Department στην Hellas Journal για απαγόρευση στρατιωτικής δράσης κατά των Κούρδων στη Συρία με το έωλο επιχείρημα της αυτοάμυνας.
Σχεδόν ταυτόχρονα στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) που οριστικοποιήθηκε το βράδυ, αναφέρεται ότι:
- «Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων».
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον πλήρη έλεγχο της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς και την απρόσκοπτη προεδρία του Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ στην πανίσχυρη επιτροπής που καλείται να εγκρίνει τις όποιες πωλήσεις οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ, δεν θα έπρεπε να κάνουν την Τουρκία να δηλώνει αισιόδοξη.
Ο Μπομπ Μενέντεζ έχει αποδείξει ότι είναι απολύτος σταθερός στις απόψεις και τις θέσεις του. Και όπως δηλώνει με κάθε ευκαιρία δεν πρόκειται να περάσει καμία πώληση όπλων στην Τουρκία όσο δεν υπάρχει σαφής και κατηγορηματική εξασφάλιση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.
- Η είδηση του δημοσιεύεται στο κρατικό προπαγανδιστικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας είναι σαφές ότι προσπαθεί με μισές αλήθειες να δημιουργήσει κλίμα για… εσωτερική κατανάλωση.
Γράφει συγκεκριμένα:
“Οι τροπολογίες που εισήχθησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σύμφωνα με τις οποίες οι πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία εξαρτώνται από μια σειρά όρων καταργήθηκαν στο τελικό νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες.
Μια επιτροπή συνεδρίου αποτελούμενη από μέλη της Βουλής και της Γερουσίας ολοκλήρωσε το νομοσχέδιο για τον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας Εξουσιοδότησης (NDAA), ο οποίος περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023.
Σύμφωνα με την τελική έκδοση του σχεδίου κειμένου που έλαβε το πρακτορείο Anadolu, το οποίο θα ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, οι τροπολογίες που υποβλήθηκαν από ομάδα αντιπροσώπων αποσύρθηκαν από το νομοσχέδιο.
Η κίνηση ήρθε μετά από δύο τροπολογίες που εισήγαγαν οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν, οι οποίες συνέδεαν τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία υπό ορισμένους όρους, αφαιρέθηκαν από την έκδοση της Γερουσίας του ετήσιου νομοσχεδίου για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ.
Οι τροποποιήσεις αποσκοπούσαν στην επιβολή αρκετών περιορισμών στην πώληση F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της μη χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών για παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της απαίτησης από την κυβέρνηση Μπάιντεν να πιστοποιήσει ότι η πώληση θα ήταν προς εθνικά συμφέροντα.
Οι διπλωματικές προσπάθειες της Türkiye στην Ουάσιγκτον λέγεται ότι ήταν αποτελεσματικές σε αυτή την αλλαγή στη Γερουσία.
Προκειμένου να γίνει η πώληση των F-16, το Κογκρέσο δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στην ειδοποίηση πώλησης που υπέβαλε η διοίκηση.
Αφού η Γερουσία εγκρίνει το NDAA, θα γίνει ένα κοινό κείμενο με προηγούμενη έκδοση που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προτού σταλεί στο γραφείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να υπογραφεί σε νόμο”.