Κίνα: Τι είναι το κίνημα του ”λευκού χαρτιού” – Οι μαζικές διαμαρτυρίες κλιμακώνονται (vid )
Σε ολόκληρη την Κίνα, σπάνιες μαζικές διαμαρτυρίες εκδηλώθηκαν κατά των αυστηρών πρωτοκόλλων της χώρας για την πανδημία και της πολιτικής zero-covid με διαδηλωτές σε πολλές πόλεις να βγαίνουν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους.
Κάθε κίνημα διαμαρτυρίας, ανεξάρτητα από την επιδίωξη που έχει, υιοθετεί και ένα σύμβολο. Έτσι και στην Κίνα ένα απλό λευκό χαρτί έμελλε να συμβολίσει όλα αυτά που θέλουν να πουν οι διαδηλωτές.
Διαδηλωτές κρατούσαν ένα λευκό φύλλο χαρτιού. Η τάση αυτή έχει τις ρίζες της στις διαδηλώσεις του 2020 στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι ντόπιοι κρατούσαν λευκά κομμάτια χαρτιού για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους αυστηρούς νόμους με βάση τους οποίους οι αρχές απαγόρευαν συνθήματα και φράσεις που σχετίζονταν με το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας.
Κάποιοι υποστήριξαν ότι η χειρονομία δεν είναι μόνο μια δήλωση για τη φίμωση των διαφωνούντων, αλλά και μια πρόκληση προς τις αρχές.
Γιατί είναι σημαντικές οι διαδηλώσεις
Αν και οι διαδηλώσεις δεν είναι εντελώς άγνωστες στην Κίνα, αυτές που γίνονται τείνουν να είναι συγκεκριμένες για συγκεκριμένη περιοχή ή θέμα – από εργαζόμενους που απαιτούν αυξήσεις μισθών μέχρι αγοραστές κατοικιών που καταγγέλλουν την καθυστέρηση των έργων στέγασης, με την απάντηση να είναι μια ισχυρή επιτήρηση και με γρήγορες αντιδράσεις των κρατικών δυνάμεων οι οποίες συνήθως τις καταπνίγουν εν τη γενέσει τους πριν εξαπλωθούν.
Αυτή τη φορά, όμως, είναι ήδη διαφορετική, αν και είναι αδύνατο να εξακριβωθεί ακριβώς πόσοι από τους 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους της Κίνας έχουν συμμετάσχει.
Ο προφανής καταλύτης ήταν μια πυρκαγιά σε διαμέρισμα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους στο Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της βορειοδυτικής περιοχής Σιντζιάνγκ, την περασμένη Πέμπτη.
Οι υποδείξεις ότι τα μέτρα κατά του κορονοϊού καθυστέρησαν τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών προκάλεσαν ένα κύμα δημόσιας αναταραχής που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο.
Η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων που ακολουθεί ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει κρατήσει τις λοιμώξεις σε ύφεση στην Κίνα, αλλά η παρατεταμένη απομόνωση και η ρυθμιζόμενη κινητικότητα που αυτή συνεπάγεται έχει συναντήσει όλο και περισσότερες αντιδράσεις από το λαό και έχει κατηγορηθεί ακόμη και για αρκετές πρόσφατες τραγωδίες. Οι αξιωματούχοι αρνούνται ότι οι πολιτικές για τον κορονοϊό ευθύνονται για τα θύματα της πυρκαγιάς στο Ουρούμτσι.
Καθώς η Κίνα παρακολουθεί τον υπόλοιπο κόσμο να βγαίνει από τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown, η απογοήτευση για τα δικά της σκληρά και αποδιοργανωτικά μέτρα κατά της πανδημίας αυξάνεται. Όσοι περιφρονούν τα μέτρα ή τα επικρίνουν, ξυλοκοπούνται ή συλλαμβάνονται. Παρ’ όλα αυτά, οι διαδηλώσεις κατά της πολιτικής αυτής συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν σε μεγάλες πόλεις, όπως η πρωτεύουσα Πεκίνο και το οικονομικό κέντρο της Σαγκάης.
Τα παράπονα που έφτασαν στην αποκορύφωσή τους το Σαββατοκύριακο έχουν επίσης μετατραπεί σε ευθεία αντιπολίτευση κατά του Σι και του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
«Δεν θέλουμε ηγέτη, θέλουμε ψήφους», φώναζαν διαδηλωτές στο Πεκίνο την Κυριακή κρατώντας λευκά φύλλα χαρτιού, ένα νέο σύμβολο αντίστασης. Στη Σαγκάη, οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον Σι και το ΚΚΚ να παραιτηθούν και να ζητήσουν συγγνώμη.
Το αν αυτή η δυσαρέσκεια θα αμφισβητήσει ή όχι την εξουσία του κυβερνώντος κόμματος μένει να φανεί, αλλά «το γεγονός ότι [οι σημερινές μαζικές διαμαρτυρίες] φιλοξενήθηκαν ακόμη και στην ίδια την κατασταλτική πολιτική ατμόσφαιρα υποδηλώνει ότι η δημόσια δυσαρέσκεια έχει φτάσει στο επίπεδο καμπής», λέει στο TIME ο Yanzhong Huang, ανώτερος συνεργάτης για την παγκόσμια υγεία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
How Chinese are protesting zero-Covid.
Holding up blank pieces of paper, co-opting the national anthem, complicated wordplays: protesters in China are devising a myriad of creative ways to voice dissent against the government and its zero-Covid policyhttps://t.co/EuGzOzx3WL pic.twitter.com/ezIPdiUoyH
— AFP News Agency (@AFP) November 28, 2022
VIDEO: Hundreds protest in Beijing on Sunday night against China’s Covid measures
Asked at a press briefing about the protests, foreign ministry spokesman Zhao Lijian said the question did not match the “facts”.
“We believe that… our fight against Covid-19 will be successful” pic.twitter.com/86mGsbvXNt— AFP News Agency (@AFP) November 28, 2022
Πόσο μεγάλες είναι οι διαμαρτυρίες;
Διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής zero-covid έχουν αναφερθεί σε τουλάχιστον οκτώ μεγάλες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με το Associated Press.
Στη Σαγκάη, εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν σε ολονυκτία με κεριά στην οδό Ουρούμτσι το βράδυ του Σαββάτου για να θρηνήσουν τα θύματα της πυρκαγιάς στο Σιντζιάνγκ.
Η αγρυπνία μετατράπηκε σε διαμαρτυρία όταν, σύμφωνα με το CNN, το πλήθος φώναξε «Δεν θέλω το τεστ COVID, θέλω την ελευθερία!», ενώ άλλοι κρατούσαν πανό που κατήγγειλαν τα αυστηρά πρωτόκολλα για την πανδημία.
Η διαδήλωση συνεχίστηκε μέχρι την επόμενη ημέρα και σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά άτομα συνέχισαν να εμφανίζονται στο σημείο διαμαρτυρίας τη Δευτέρα.
Στο Πεκίνο, ο Guardian αναφέρει ότι περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε έναν δρόμο κοντά στον ποταμό Liangma, κρατώντας λευκά φύλλα χαρτιού και τραγουδώντας, αρνούμενοι να διαλυθούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.
Ο κόσμος φέρεται επίσης να συγκεντρώθηκε στα πανεπιστήμια για να δείξει την αποδοκιμασία του για τα μέτρα.
Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία το TIME δεν μπόρεσε να επαληθεύσει, φέρεται να δείχνουν φοιτητές του Πανεπιστημίου Επικοινωνίας της Κίνας στη Ναντζίν να συγκεντρώνονται για μια ολονυκτία παρόμοια με εκείνη στη Σαγκάη.
Ορισμένοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο, με βάση αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει ένα ευαίσθητο σημείο για τα πανεπιστήμια, καθώς οι διαμαρτυρίες στην πλατεία Τιενανμέν το 1989 ήταν φοιτητικές.
Ο Huang, ο ανώτερος συνεργάτης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, λέει ότι αυτές οι διαμαρτυρίες δεν έχουν «φτάσει ακόμη σε εθνικό επίπεδο».
Όσον αφορά το πόσο μεγάλες μπορεί να γίνουν, οι παρατηρητές συμφωνούν ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά φαίνεται ότι οι διαμαρτυρίες γίνονται όλο και πιο οργανωμένες.
Ο Jean Pierre Cabestan, ομότιμος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Χονγκ Κονγκ, λέει στο TIME ότι οι διαδηλωτές αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα ίδια μηνύματα σε όλες τις διαδηλώσεις, πολλά από τα οποία απηχούν τη γλώσσα μιας διαμαρτυρίας με πανό που είχε διαδοθεί τον περασμένο μήνα. «Η διαμαρτυρία κατά του COVID έχει γίνει πολύ πιο πολιτική», λέει στο TIME.
Πώς ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες;
Οι διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων λαμβάνουν χώρα εδώ και μήνες, αλλά οι ερευνητές της ομάδας δικαιωμάτων Freedom House σημειώνουν μια αύξηση από τον Σεπτέμβριο.
Ο Kevin Slaten, επικεφαλής της έρευνας του προγράμματος China Dissent Monitor του ομίλου, λέει ότι ένα μοναδικό πράγμα σχετικά με τις τελευταίες διαμαρτυρίες είναι το πώς η φωτιά στο Ουρούμτσι έγινε «κινητήρια δύναμη» για τους ανθρώπους και σε άλλες πόλεις.
Λέει ότι οι επικριτές χρησιμοποίησαν τα hashtags, που προορίζονταν για τη διάδοση των ειδήσεων σχετικά με την πυρκαγιά στους κινεζικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, για να εκφράσουν θυμό και οργή για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές χειρίστηκαν την τραγωδία στο διαμέρισμα.
«Αυτό δεν συνέβαινε τόσο πολύ με τις [προηγούμενες] διαμαρτυρίες για τον κορονοϊό», λέει ο Slaten στο TIME.
Το Ουρούμτσι είχε αποκλειστεί από τον Αύγουστο και έτσι οι συγκοινωνίες είχαν σταματήσει. Με το lockdown, η Xinjiang κατάφερε να κρατήσει τα κρούσματα του COVID-19 σε χαμηλά επίπεδα, σε ένα σημείο ακόμη και σε μονοψήφια νούμερα.
Μέχρι τον Οκτώβριο, ωστόσο, οι καθημερινές μολύνσεις στην περιοχή είχαν αυξηθεί και πάλι, τερματίζοντας τις ελπίδες για άρση των μέτρων.
Αλλά η φονική πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο, η οποία τραυμάτισε επίσης εννέα άτομα, χρειάστηκε σχεδόν τρεις ώρες για να σβήσει, αναφέρει το Bloomberg.
Οι κάτοικοι και οι χρήστες κατέφυγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταγγείλουν την καθυστερημένη αντίδραση των αρχών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, κατηγορώντας τους διάφορους περιορισμούς που ισχύουν.
Οι αξιωματούχοι ζήτησαν τελικά συγγνώμη και, το Σάββατο, υποσχέθηκαν να άρουν τους περιορισμούς «με ομαλό τρόπο», αλλά μέχρι τότε είχαν ήδη ξεσπάσει διαμαρτυρίες σε άλλες πόλεις.
Πώς γίνεται η καταστολή των διαδηλωτών;
Ως αυταρχικό κράτος, η Κίνα υποβαθμίζει τις πράξεις διαφωνίας. Οι Κινέζοι λογοκριτές σπεύδουν επίσης να καταστείλουν κάθε αναφορά σε διαμαρτυρίες στο διαδίκτυο – μια συνήθης απάντηση στις απειλές κατά της μονοκομματικής εξουσίας.
Βίντεο και φωτογραφίες από το τρέχον κύμα διαδηλώσεων έχουν ήδη διαγραφεί από τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στη Σαγκάη, η κινεζική αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές, ψέκασε με σπρέι πιπεριού και χτύπησε αρκετούς από αυτούς.
Βίντεο από το AFP έδειξαν την αστυνομία να συλλαμβάνει ανθρώπους τη Δευτέρα εκεί όπου συνέβησαν οι διαδηλώσεις στη Σαγκάη, αφού τα πλήθη εκτονώθηκαν. Αστυνομικά αυτοκίνητα περιπολούσαν επίσης συχνότερα στους δρόμους, ενώ τοποθετήθηκαν νέα φράγματα εκεί όπου είχαν ξεσπάσει διαμαρτυρίες.
How Chinese are protesting zero-Covid.
Holding up blank pieces of paper, co-opting the national anthem, complicated wordplays: protesters in China are devising a myriad of creative ways to voice dissent against the government and its zero-Covid policyhttps://t.co/EuGzOzx3WL pic.twitter.com/ezIPdiUoyH
— AFP News Agency (@AFP) November 28, 2022
VIDEO: Hundreds protest in Beijing on Sunday night against China’s Covid measures
Asked at a press briefing about the protests, foreign ministry spokesman Zhao Lijian said the question did not match the “facts”.
“We believe that… our fight against Covid-19 will be successful” pic.twitter.com/86mGsbvXNt— AFP News Agency (@AFP) November 28, 2022
Σε ανακοίνωση του BBC αναφέρεται ότι ο Εντ Λόρενς, ένας από τους δημοσιογράφους του που κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σαγκάη, συνελήφθη και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Ο εκπρόσωπος του οργανισμού μέσων ενημέρωσης εξέφρασε την ανησυχία του για τη μεταχείριση του Λόρενς, υποστηρίζοντας ότι «ξυλοκοπήθηκε και κλωτσήθηκε» από την αστυνομία.
«Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι Κινέζοι φοβόντουσαν πολύ την αποτελεσματικότητα και το μέγεθος των κατασταλτικών οργάνων της Κίνας και δεν κουνούσαν ούτε το δαχτυλάκι τους», λέει ο Cabestan. Αλλά οι πρόσφατες διαδηλώσεις δείχνουν πόσο πολύ οι άνθρωποι «έχουν βαρεθεί την τρέχουσα κατάσταση και πιστεύουν ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν».
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, το AP αναφέρει ότι η αντίδραση της κυβέρνησης στις διαμαρτυρίες είναι ως επί το πλείστον υποτονική. Όμως η ανάμειξη του ονόματος του Σι στις διαδηλώσεις έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια. «Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή», λέει ο Slaten στο TIME. «Η καταστολή θα ενταθεί αν αγγίξεις τέτοια πράγματα».
Πόσο μπορεί να διαρκέσει η πολιτική για μηδενικά κρούσματα;
Ως ένα βαθμό, οι διαδηλώσεις έχουν ήδη αποφέρει κάποια αποτελέσματα: οι αρχές χαλάρωσαν ορισμένους από τους περιορισμούς κατά του κορονοϊούστο Ουρούμτσι, καθώς και στο Πεκίνο και την Γκουανγκζού.
Αλλά η κινεζική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής κρατήσει σιγή ιχθύος σχετικά με τις μαζικές διαμαρτυρίες, ενισχύοντας μόνο μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης τη σημασία της διατήρησης των μέτρων για τον κορονοϊό.
Όσον αφορά το αν οι διαμαρτυρίες μπορούν να αναγκάσουν την κινεζική κυβέρνηση να τερματίσει τη στρατηγική των μηδενικών κρουσμάτων σύντομα, οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι πιθανό.
Κάποιες παραχωρήσεις μπορεί να γίνουν, ανάλογα με το πόσο σίγουρη είναι η Κίνα για την ικανότητά της να «καταπνίξει κάθε δυσαρέσκεια στους δρόμους», λέει ο Slaten από το Freedom House.
Για τον Huang, αν και μεγάλο μέρος της οργής που εκφράζεται στρέφεται κατά του Σι, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να προσπαθήσει να κατευνάσει την κοινωνική αναταραχή τιμωρώντας ορισμένους τοπικούς αξιωματούχους «όπως ακριβώς έκαναν και πριν», λέει, αναφερόμενος στο πώς τοπικοί αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να παραιτηθούν νωρίτερα φέτος επειδή δεν κατάφεραν να χειριστούν τα κρούσματα στις περιοχές δικαιοδοσίας τους.
Παρόλα αυτά, η έλλειψη φυσικής ανοσίας των πολιτών της Κίνας και τα ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εγχώρια παραγόμενων εμβολίων εγείρουν ανησυχίες ότι οποιαδήποτε κίνηση προς το άνοιγμα θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην Κίνα.
Τη Δευτέρα, η Κίνα κατέγραψε νέο ημερήσιο ρεκόρ στις μολύνσεις από τον ιό, με περισσότερα από 40.000 νέα κρούσματα.
«Η κυβέρνηση μπορεί ακόμα να χαλαρώσει τις πολιτικές για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες, αλλά η χαλάρωση της πολιτικής θα ακολουθηθεί από [ένα] γρήγορο κύμα κρουσμάτων, ένα αποτέλεσμα που ο κορυφαίος υπεύθυνος λήψης αποφάσεων μπορεί να μην θέλει να δει», λέει ο Huang.
Τι είναι το λευκό χαρτί και γιατί έγινε σύμβολο των διαδηλώσεων;
Καθώς το σούρουπο έπεφτε χθες στη Σαγκάη, πολίτες συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τα θύματα μιας πυρκαγιάς που ξεκίνησε και τις ίδιες τις διαδηλώσεις. Έσπευσαν στην συγκέντρωση, κρατώντας λευκά φύλλα χαρτιού. Άλλοι κρατούσαν λευκά λουλούδια, σημάδι πένθους στην κινεζική κουλτούρα.
«Το λευκό χαρτί αντιπροσωπεύει όλα όσα θέλουμε να πούμε αλλά δεν μπορούμε να πούμε», είπε στο Reuters ο Τζόνι, 26 ετών, ο οποίος συμμετείχε σε μια από τις συγκεντρώσεις. «Ήρθα εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής στα θύματα της πυρκαγιάς, ελπίζω πραγματικά να δούμε ένα τέλος σε όλα αυτά τα μέτρα για τον covid. Θέλουμε να ζήσουμε ξανά μια κανονική ζωή. Θέλουμε να έχουμε αξιοπρέπεια», είπε.
Η τάση αυτή έχει τις ρίζες της στις διαδηλώσεις του 2020 στο Χονγκ Κονγκ, όταν οι ντόπιοι κρατούσαν λευκά κομμάτια χαρτιού για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους νέους νόμους για την εθνική ασφάλεια της πόλης.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το λευκό χαρτί δεν είναι μόνο μια δήλωση για τη φίμωση της οποιασδήποτε αντίθετης άποψης, αλλά και μια πρόκληση προς τις αρχές, σαν να λένε «θα με συλλάβετε επειδή κρατάω ένα χαρτί που δεν λέει τίποτα;».
Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έδειχναν διαδηλωτές να κρατούν λευκά φύλλα σε σιωπηλή διαμαρτυρία, μια τακτική που χρησιμοποιείται εν μέρει ώστε να αποφευχθεί η λογοκρισία ή η σύλληψη. Έτσι, αποφεύγονται τα συνθήματα που απαγορεύτηκαν βάσει του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια της πόλης, ο οποίος επιβλήθηκε μετά από μαζικές και μερικές φορές βίαιες διαδηλώσεις το προηγούμενο έτος.
Αρκετοί χρήστες του Διαδικτύου έδειξαν αλληλεγγύη δημοσιεύοντας λευκά τετράγωνα ή φωτογραφίες τους να κρατούν λευκά φύλλα χαρτιού στο WeChat ή στο Weibo. Μέχρι το πρωί της Κυριακής, το hashtag «white paper exercise» αποκλείστηκε στο Weibo, προκαλώντας νέο κύμα αντιδράσεων.
«Αν φοβάσαι ένα λευκό φύλλο χαρτιού, είσαι αδύναμος μέσα σου», έγραψε ένας χρήστης του Weibo.
It’s on in China. They are now shouting “Freedom” pic.twitter.com/JNZ2nlHCIt
— Bushels Per Acre (@BushelsPerAcre) November 27, 2022
Protests continue in China.
The situation now is impacting Chinese markets and appears to be very serious.https://t.co/2HShAxRuhA pic.twitter.com/q65EIMJ5ES
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) November 28, 2022
Βυθίστηκαν οι μετοχές
Την ίδια στιγμή οι μετοχές βυθίστηκαν καθώς οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τόνισαν ότι θα υπάρξουν κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η διάθεση για ανάληψη κινδύνου επλήγη επίσης από την αβεβαιότητα σχετικά με τους περιορισμούς κατά του κορονοϊού της Κίνας και τις επιπτώσεις τους στην παγκόσμια οικονομία.
Η έξαρση της ανησυχίας των επενδυτών έπληξε και το Bitcoin. Ήταν άλλη μια συνεδρίαση με μεγάλες κινήσεις για τις εισηγμένες στις ΗΠΑ κινεζικές μετοχές, οι οποίες ανέκαμψαν από ένα ξεπούλημα. Η Apple Inc. διολίσθησε καθώς το Bloomberg News ανέφερε ότι η αναταραχή στον βασικό κόμβο παραγωγής της Zhengzhou είναι πιθανό να οδηγήσει σε έλλειψη παραγωγής κοντά στα 6 εκατομμύρια μονάδες iPhone Pro φέτος.
Τα προβλήματα της Κίνας περιπλέκουν τις προσδοκίες για την πορεία της προς την άρση των περιοριστικών μέτρων, οι οποίες -μαζί με τις εικασίες για πιο μετριοπαθείς αυξήσεις της Fed- είχαν πρόσφατα ενισχύσει το κλίμα.
Οι αρχές ανέπτυξαν ισχυρή αστυνομική παρουσία στο Πεκίνο και τη Σαγκάη για να αποτρέψουν την επανάληψη των διαδηλώσεων του Σαββατοκύριακου.
Ο στασιμοπληθωρισμός είναι ο βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία το 2023, σύμφωνα με τους επενδυτές που δήλωσαν ότι οι ελπίδες για ράλι στις αγορές είναι πρόωρες μετά το βίαιο ξεπούλημα του τρέχοντος έτους. Σχεδόν οι μισοί από τους 388 ερωτηθέντες στην τελευταία έρευνα MLIV Pulse δήλωσαν ότι ένα σενάριο όπου η ανάπτυξη θα συνεχίσει να επιβραδύνεται ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα θα κυριαρχήσει παγκοσμίως το επόμενο έτος.
Σε άλλες περιοχές, το πετρέλαιο σημείωσε ράλι, καθώς ο ΟΠΕΚ+ θεωρείται ότι εξετάζει βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή εν μέσω μιας παραπαίουσας αγοράς.
China – white pieces of paper show protest pic.twitter.com/Eg5QmBhCH9
— Peter Jones (@Peteruk001) November 27, 2022