Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέπτεται την επίσπευση των εκλογών- Ημερομηνίες και παρασκήνιο
Η ψήφιση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, λίγο πριν τις γιορτές, είναι πιθανό να αποτελέσει την τελευταία, ουσιαστικά, πράξη της κυβέρνησης, πριν η χώρα εισέλθει στην τελική ευθεία προς την εκλογική αλληλουχία, που, ως φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, θα είναι η πιο πολωτική και, αναμφίβολα, κρίσιμη, εδώ και πολλά χρόνια.
Η οικονομία αποτελεί, άλλωστε, το ισχυρό όπλο της κυβέρνησης, όπως διατείνεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος μόλιες χθες, από το Λονδίνο,είπε πως “τήρησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις”. Το τελευταίο διάστημα, σχεδόν όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και οδεύουν προς ψήφιση στη Βουλή, έχουν εκλογικό άρωμα, για να επιβεβαιωθεί η ρήση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την Καλλιθέα, ότι “το κλίμα μυρίζει εκλογές”.
Η αύξηση των συντάξεων, σε δόσεις, κάτι που αφορά συνολικά πάνω από 1,5 εκατ. συνταξιούχους, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ακόμα και όσα βρίσκονται σε χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις, και άλλα, είναι, αναμφίβολα, μέτρα που στοχεύουν σε εκλογικά κοινά που θεωρούνται κρίσιμα για τη Ν.Δ.
Το Μαξίμου μιλά βεβαίως για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, δείχνοντας Μάιο, αλλά ταυτόχρονα κρατά ζεστό το προεκλογικό κλίμα για να συσπειρώνει τη βάση της ΝΔ και να κρατά τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σε ετοιμότητα. Στο τραπέζι κάποιοι κρατούν και το σενάριο για εκλογές μέσα στο βαθύ καλοκαίρι, με δεύτερη σκέψη την πιθανή αποχή νέων ψηφοφόρων που δημοσκοπικά δίνουν μεγάλο προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως και να έχει, στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν όλο και πιο πιθανό οι πρώτες κάλπες να στηθούν τον Φεβρουάριο, που σημαίνει ότι θα προκηρυχθούν μετά τα Φώτα. Σε αυτό το σενάριο, οι δεύτερες κάλπες τοποθετούνται στα μέσα Μαρτίου και έτσι δεν πέφτουν πάνω σε γιορτές, αλλά και προλαβαίνει η κυβέρνηση τον κίνδυνο την Άνοιξη να υπάρξει νέο ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω γερμανικού “δακτύλου” συνεχίσει να μην παίρνει σοβαρές αποφάσεις για το πλαφόν.
Το σενάριο αυτό προκρίνεται από τους περισσότερους και για έναν επιπλέον λόγο που, όμως, δεν ομολογείται: ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο η χώρα να χρειαστεί να οδηγηθεί και σε τρίτες κάλπες, εάν οι δεύτερες δεν δώσουν αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα (στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πώς ακόμα και εάν δεν επιτύχουν την αυτοδυναμία, η Ν.Δ θα είναι πρώτο κόμμα), και υπό το πρίσμα ότι το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη είναι πιθανό να μην συναινέσει σε συνεργατικό κυβερνητικό σχήμα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εν τω μεταξύ βέβαια η ακρίβεια συνεχίζει και αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά και άρα το μεγαλύτερο πολιτικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, η οποία διαβεβαιώνει ότι σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει τα μέτρα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση και υποστηρίζει ότι – ανεξαρτήτως του τι θα κάνει η ΕΕ – ο κρατικός προϋπολογισμός διαθέτει το αναγκαίο απόθεμα.
Ακόμα και με βαριά την σκιά του σκανδάλου των υποκλοπών, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν ότι η εκλογική μάχη θα κριθεί στο πεδίο της οικονομίας, της ακρίβειας, του πληθωρισμού και των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, και, γενικότερα, σε αυτό που ονομάζεται κοινωνική ατζέντα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, διαθέτει μεγάλο προβάδισμα στα θέματα της (αποκαλούμενης) ανάπτυξης -δηλαδή, των οικονομικών δεικτών κλίματος-, και της εξωτερικής πολιτικής (ελληνοτουρκικά). Από την άλλη, όπως επιβεβαίωσαν δύο μετρήσεις (MRB, Prorata), ο Αλέξης Τσίπρας έχει “πάρει κεφάλι” στα θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως η ακρίβεια, η εργασία κ.ά, αλλά και σε αυτά της καταπολέμησης της διαφθοράς και της υπεράσπισης των θεσμών (Δημοκρατία).
Τις επόμενες ημέρες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σκοπεύει να ανακοινώσει ένα μεγάλο μέρος των υποψηφίων στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, και θα κρατήσει έναν μικρότερο αριθμό υποψηφίων που θα κλειδώσουν την τελευταία στιγμή, όπως, φυσικά, και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
‘Ολες οι μετρήσεις (πλην μίας, της Metron Analysis/Mega) εμφανίζουν την διαφορά στις 5 έως 7 μονάδες υπέρ της Ν.Δ, στην Κουμουνδούρου, ωστόσο, λένε πως οι δικές τους μετρήσεις αποτυπώνουν την διαφορά στο 4% και εκτιμούν πως μόλις η χώρα εισέλθει στην τελική ευθεία για τις εκλογές το ποσοστό αυτό θα βαίνει μειούμενο.