Η πρόταση Μπρατάκου, η απάντηση Ανδρουλάκη και το σενάριο συνεργασίας…
Στην “Καθημερινή” της περασμένης Κυριακής ο γραμματέας της κυβέρνησης και επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννης Μπρατάκος (ο οποίος αντικατέστησε τον Γρηγόρη Δημητριάδη), με άρθρο του, προσδιορίζει τι επιθυμεί ο πρωθυπουργός εάν στην δεύτερη κάλπη δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Ο κ. Μπρατάκος άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας “με κόμμα ευρωπαϊκού και μεταρρυθμιστικού προσανατολισμού”. Η φωτογραφία του ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως ευδιάκριτη πίσω από αυτή τη φράση.
Η δήλωση Μπρατάκου διέλαθε (;) της προσοχής των περισσοτέρων ΜΜΕ (όχι, όμως, και του libre). Εάν αυτή η αναφορά-μήνυμα είχε αξία πριν περίπου 10 ημέρες, σήμερα,μετά τις νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις ραγδαίες εξελίξεις, αποκτά υπαρξιακή διάσταση για το κυβερνών κόμμα και τον πρωθυπουργό.
Τι θα απαντήσει, σε εκλογικό χρόνο, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι μάλλον άγνωστο. Ωστόσο, συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωταγωνιστή, ως θύμα, της πολύκροτης υπόθεσης των υποκλοπών, αναφέρουν πως το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι της Χαριλάου Τρικούπη είναι ήδη σχεδιασμένο.
Όσοι δεν έδωσαν σημασία στην δήλωση Μπρατάκου, φαίνεται πως υποτίμησαν και όσα είπε, λίγες μέρες αργότερα, στην εκπομπή της Νατάσας Γιάμαλη (Kontra) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η συνέντευξη στο Kontra
Σε συνέντευξη στο Kontra ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, απάντησε τι θα κάνει στο θέμα των συνεργασιών και αφού επανέλαβε ότι έχει λογική προγραμματικών συγκλίσεων, εξήγησε πώς θα διαχειριστεί την ισχυρή δύναμη -εφόσον έχει τέτοια- της εντολής των εκλογέων του ΠΑΣΟΚ.
«Αν έχω μεγάλη δύναμη, γιατί αν δεν την έχω δεν πρόκειται να μπω σε αυτή τη συζήτηση, θα πούμε στον ελληνικό λαό ότι μπορούμε να επιβάλουμε αυτά τα πρόσωπα που θεωρούμε ότι έχουν πολιτικό ήθος και επάρκεια και να ασκήσουν σε υπουργεία πυλώνες αυτή την πολιτική. Ώστε μετά από τέσσερα χρόνια να έρθει ο πολίτης να μου πει “κύριε Ανδρουλάκη, είχατε το υπουργείο Ενέργειας… Καταφέρατε να θωρακίσετε ενεργειακά τη χώρα; Σταματήσατε την κερδοσκοπία των μεγάλων παραγωγών;” Αυτή είναι η αντίληψη για να αλλάξει πραγματικά η χώρα, να αλλάξει σελίδα. Και να μην έχουμε δύο μοντέλα εξουσίας, όπως είχαμε με τον κ. Νίκο Παππά να είναι ο αντ’ αυτού και μετά τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη. Εγώ μιλώ για μια θεσμική κουλτούρα, ανοικτής διακυβέρνησης, με προγραμματικές συμφωνίες» σημείωσε.
«Εγώ δεσμεύομαι στον ελληνικό λαό ότι από την πρώτη εκλογική διαδικασία, με την απλή αναλογική, ότι θα έχουμε σταθερότητα αν η παράταξή μας έχει ισχυρή εντολή. Εμείς δεν θα βάλουμε τη χώρα σε περιπέτειες, γιατί δεν είμαστε διασυνδεδεμένοι με την καρέκλα» συμπλήρωσε.
To σενάριο
Συνδυάζοντας τα παραπάνω και με βάση τις πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη, ο Νικος Ανδρουλάκης είναι πολύ πιθανό να πράξει τα εξής:
–Θα αναμένει να λάβει την τρίτη εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να καταθέσει την δική του πρόταση.
–Θα προτείνει κυβέρνηση των τριών κομμάτων με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής
–Εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας αρνηθεί, θα κρατήσει -ανάλογα με τα ποσοστά- ανοιχτή την πρότασή του προς τη Ν.Δ, με τον απαράβατο όρο πως δεν θα είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα δεχθεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πολιτικό πρόσωπο για πρωθυπουργό που να προέρχεται από τη Ν.Δ, όπως π.χ ο Νίκος Δένδιας, ή η ΌΛγα Κεφαλογιάννη.
Οι κίνδυνοι
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να αποφύγει να φτάσει στη δεύτερη κάλπη χωρίς να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση-γι αυτό δεσμεύεται σχετικά στην συνέντευξή του, αν και γνωρίζει πως δεν μπορεί να το επιβάλει. Στις δεύτερες εκλογές, με την πόλωση στα ύψη, γνωρίζει πως το κόμμα του να συνθλιβεί μεταξύ των δυο μονομάχων, και ο ίδιος πιθανώς να αμφισβητηθεί.
Από την άλλη, στην Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως η παραπάνω πρόταση στη Ν.Δ θα δρομολογήσει εξελίξεις. Η “καραμανλική” πτέρυγα και πολλά στελέχη θα πιέσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να παραμείνει η Ν.Δ στην εξουσία, από την άλλη, όμως, ο πρωθυπουργός είναι βεβαιο πως θα αντισταθει μέχρι τέλους, καθώς γνωρίζει πως κάτι τέτοιο θα τον έβαζε σε προσωπικές πολιτικές περιπέτειες.
Από την άλλη, με οιονδήποτε πρωθυπουργό κοινής αποδοχής (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθούν φυγόκεντρες δυνάμεις στελεχών και βουλευτών του κόμματος που θεωρούν μονόδρομο την συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη (Λοβέρδος, Κεφαλίδου, Καϊλή, κ.α).
Σε κάθε περίπτωση, δε, αυτή η σύμπραξη αποτελεί την βολικότερη εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αποκτά την αποκλειστικότητα της αντιπολίτευσης, κερδίζει αριστερόστροφους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, πιθανώς και κάποια κορυφαία στελέχη με αντιδεξιό πρόσημο, και περιμένει …στη γωνία πότε θα αρχίσει η αποδόμηση μιας τέτοιας κυβερνητικής συνεργασίας.
Τι θα συμβεί, σε ένα τέτοιο σενάριο, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που έχουν ταυτισθεί με τον πρωθυπουργό; Άδηλο το μέλλον τους. Αλλά κανείς δεν χάνεται…