MRB: Πρώτη δημοσκόπηση μετά την υπόθεση Πάτση – Πόσο μειώθηκε η διαφορά ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN η Νέα Δημοκρατία έχει φθορά από το θέμα Πάτση με τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μειωθεί. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,1% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 23%. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 11,5%, το ΚΚΕ στο 5% και η Ελληνική Λύση στο 4,5%. Ακολουθεί το ΜέΡΑ25 με 3% και το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη με 2,6%, το οποίο με την αναγωγή στα έγκυρα όπως ανέφερε ο αναλυτής της MRB Δημήτρης Μαύρος μπορεί να ξεπεράσει το 3% και να οδηγήσει σε είσοδό του στη Βουλή.
Στην ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε το 38,1% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει 29,2%. Η απάντηση «κανένας» πήρε το υψηλό 25,7% ενώ ένα 7% απάντησε κάποιον άλλο πολιτικό αρχηγό.
Ανάμεσα στο «δίπολο» Μητσοτάκης – Τσίπρας κινήθηκε και μια σειρά ερωτήσεων της δημοσκόπησης. Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ποιον έχουν εμπιστοσύνη να διαχειριστεί μια σειρά από θέματα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε 46% έναντι 20,6% του Αλέξη Τσίπρα στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων και 37,6% έναντι 27% σε ό,τι αφορά τα θέματα ανάπτυξης. Αναφορικά με τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών και της μεσαίας τάξης, ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε 34,7% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 29,2% έναντι 24% και σε θέματα διαφθοράς/διαφάνειας όπως και σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας είχε 30,6% ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης 29,4%.
Σχετικά με τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, η ακρίβεια είναι το πλέον βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι. Ένα 51,9% την ανέφερε ως το πιο σημαντικό ζήτημα, ενώ στη δεύτερη θέση με ποσοστό 11% ήταν η υπόθεση Πάτση. Το θέμα της ανεργίας ακολουθεί με 10,3%, τα Ελληνοτουρκικά έπονται με ποσοστό 7,6%, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συγκέντρωσε ποσοστό 7,3%.
- Σε ερώτηση αν η Νέα Δημοκρατία γνώριζε για το θέμα Πάτση, το 65,5% των πολιτών απάντησε ότι αυτό συνέβη, ενώ αναφορικά με τον χρόνο αντίδρασης της κυβέρνησης, το 50,1% θεωρεί ότι αυτός ήταν αργός και δεν κινήθηκε άμεσα η κυβερνώσα παράταξη.
Αναφορικά με το καλάθι του νοικοκυριού, μόλις το 33% των ερωτηθέντων το κρίνει ως ένα θετικό μέτρο ενώ το 61,1% το κρίνει αρνητικά.
Τέλος, αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία το 48,2% θεωρεί πως πρέπει να γίνει περισσότερο σκληρή, το 38,8% ότι πρέπει να παραμείνει ως έχει ενώ ένα 6,1% απάντησε ότι πρέπει να γίνει λιγότερο σκληρή.