Γιατί στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η ουρά του σκανδάλου Πάτση αγγίζει και τις… υποκλοπές
Όταν ο Θανάσης Κουκάκης έφτανε στη θέση κάνει καταγγελίες για το πόθεν έσχες του κ. Πάτση και αυτός να υποχρεωθεί σε διορθωτικές δηλώσεις κανείς δεν περίμενε ότι εκτός από την παρανομία του Βουλευτή Γρεβενών θα ήταν και η υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Το κουβάρι τώρα αρχίζει να ξεδιπλώνεται και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές με τη διπλή έρευνα οικονομικού εισαγγελέα και ορκωτών λογιστών να βγάζει σκελετούς από την κυβερνητική ντουλάπα.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Το Μάιο του 2020 ο κ. Πάτσης κλήθηκε να καταθέσει σειρά περιουσιακών στοιχείων που εκτόξευσαν την περιουσιακή του κατάσταση από το 2018 στο 2019 και το 2020 σε δυσθεώρητα επίπεδα για ένα απλό βουλευτή.
- Ο Ανδρέας Πάτσης για ένα ανεξήγητο λόγο ακόμη κατάφερε να δηλώνει συμμετοχή και ιδιοκτησία σε σειρά εξωχώριων εταιρειών αλλά κανείς από την επιτροπή της Βουλής να μη δει και να μην καταγγείλει τη «σκαστή» παρανομία.
Σε αυτό το μείζον πολιτικό ζήτημα θα πρέπει κάποια στιγμή να δοθούν πειστικές απαντήσεις, αν και για την ώρα δίνεται προτεραιότητα στον έλεγχο για τη φοροδιαφυγή ενός ανθρώπου που φαίνεται όπως καταγγέλλει και η αξιωματική αντιπολίτευση πλούτισε μέσω ενός εσωτερικού δανείου της Τράπεζας Πειραιώς σε μια εταιρεία εισπρακτική με την τράπεζα και τον κ. Πάτση να βγάζουν χρήματα στις πλάτες των δανειοληπτών.
- Ο οικονομικός εισαγγελέας έχει ζητήσει όλα τα πόθεν έσχες του βουλευτή για να διαπιστώσει τυχόν φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα και η εξέλιξη δεν είναι καθόλου βολική για τον ανεξάρτητο πλέον Βουλευτή με τη ΝΔ και την ηγεσία της να βρίσκεται εκτεθειμένη για την ειδική μεταχείριση που παρείχε στον εκλεκτό και πολυπράγμονα δικηγόρο.
Φρόντισε μάλιστα στις διαδοχικές δημόσιες εμφανίσεις του να τους πάρει όλους στο λαιμό του «δίνοντας» στον αέρα όλη τη ΝΔ δηλώνοντας ότι «όλοι γνώριζαν» για τις εταιρείες του όπως και την παρανομία του την γνώριζαν όλοι εκτός βέβαια από τον ίδιο, ο οποίος θεώρησε «ότι κάνει καλά τη δουελιά του».
- Έφτασε μάλιστα στο σημείο για να περιχαρακώσει την υπερασπιστική του γραμμή για μην τον πηγαίνει το κύμα όπου εκείνο θέλει όπως να «καρφώσει» και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αποκαλύπτοντας ότι μαζί έγραφαν και έσβηναν το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε για να απαντήσει στον Παύλου Πολάκη «καθ’ υπόδειξη του κ. Οικονόμου» μέχρι της Τρίτη το πρώι.
Η… “εμπλοκή” Κουκάκη
Πλέον όμως ο εισαγγελέας θα υποχρεωθεί πιθανότατα να φτάσει ακρετά πίσω και στην υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς την οποία είχε βάλει στο στόχαστρο της έρευνάς του ο Θανάσης Κουκάκη.
Ο άνθρωπος που πρώτος κατάγγειλε την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ και η οποία είχε αποτέλεσμα να σταματήσει η έρευνά του για τα αμαρτωλά στελέχη του τραπεζικού συστήματος που σήμερα εξαιτίας και της κυβερνητικής ρύθμισης που ήρθε τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη χαίρουν ποινικής ασυλίας.
- Γιατί με 4,5εκατ δάνειο να αγοράζονται κόκκινα δάνεια της ίδιας της τράπεζας που έβγαλε το δάνειο και με αυτά συγκεκριμένα πρόσωπα ως λεγόμενα «κοράκια» να επιδιώκουν να βγάλουν κέρδος από εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με απλούς οφειλέτες έστω και μερικών χιλιάδων ευρώ κανείς δεν μπορεί να πει ότι βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι αυτή η διαδικασία είναι και «καθαρή».
Έτσι η υπόθεση Πάτση ίσως και να γυρίσει τις έρευνες πίσω στην υπόθεση των παρακολουθήσεων την οποία η κυβέρνηση θεώρησε ότι μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να την χαλιναγωγήσει επικαλούμενη τη νόμιμη διαδικασία που ακολούθησαν η εισαγγελέας Βλάχου και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων.
Οι Υπουργοί
Πάντως όπως αποκαλύπτεται μέσα από τα λειψά πόθεν έσχες που κατέθεσε το 2019 αλλά και από τη δημοσιογραφική έρευνα ο κ. Πάτσης συνδέεται εκτός από τον κουμπάρο του Στέλιο Πέτσα – πήρε και χρήματα από τη λίστα του στην πανδημία – τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τις δουλειές από τα ΕΛΤΑ ενός εκατομμυρίου και με τον υπουργό δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και συγκεκριμένα με τη σύζυγό του με την οποία είναι συνέταιροι σε μια από τις δεκάδες εταιρείες του και την οποία και οι δυο επιμελώς απέκρυψαν από τα πόθεν έσχες τους.
Το κουβάρι έχει αρχίσει να ξετυλίγεται εκτιμούν από την αξιωματική αντιπολίτευση βλέποντας μάλιστα το σημείο εκείνο που το επιτελικό κράτος δεν θα καταφέρει για πολύ ακόμη να μαζέψει την ηθική του παρακμή με το πάρτι που στήθηκε στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών και το δημόσιο πλούτο.
- Σε κάθε περίπτωση ένα ζήτημα έχει εγερθεί μετά τον κ. Πάτση και τις αμαρτωλές συμβάσεις του με τα ΕΛΤΑ και τις παράνομες εταιρείες που κατείχε στο εξωτερικό ως Βουλευτής.
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής έχει «χάσει» από τα ραντάρ της και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις βουλευτών που δεν δήλωσαν αντίστοιχες εταιρείες στο εξωτερικό.
Ο Χάρης Καστανίδης πρωην υπουργός δικαιοσύνης επι κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ έγραψε χαρακτηριστικά στο τουίτερ:
- «Με το νόμο 3849/2010, που εισηγήθηκα ως υπουργός Δικαιοσύνης, απαγορεύεται υπουργός ή βουλευτής και άλλοι να συμμετέχουν στο κεφάλαιο ή τη διοίκηση εξωχώριας εταιρείας. Η τιμωρία, μεταξύ άλλων, είναι για τον παραβάτη 2 τουλάχιστον έτη φυλάκισης. Περιμένω την εφαρμογή του νόμου».
Το ζήτημα είναι αν η παύση του κ. Πάτση θα είναι αυτοδίκαιη ή θα πρέπει να ακολουθηθεί μια μακροχρόνια διαδικασία μέχρι το ειδικό δικαστήριο για να παυθεί από τα καθήκοντά του ως Βουλευτής.