Τίτος Πατρίκιος: Γιατί η Ακαδημία Αθηνών του “γύρισε την πλάτη”;
Στην πρόσφατη διαδικασία εκλογής νέων μελών στην Ακαδημία Αθηνών δεν εκλέχθηκαν μέλη της ποιητές και διανοούμενοι του διαμετρήματος ενός Τίτου Πατρίκιου, ενός Μιχάλη Γκανά, ενός Νάσου Βαγενά. Τι κι αν έχουν καταθέσει και εξακολουθούν να δημιουργούν έργο σπουδαίο. Η υποψηφιότητα και των τριών για την έδρα της ποίησης κρίθηκε άγονη, αφού κανείς απ’ αυτούς δεν κατόρθωσε να συμπληρώσει τις 19 ψήφους που απαιτούνταν προκειμένου να εκλεγούν.
Για την εκλογή ενός υποψηφίου στην Ακαδημία Αθηνών απαιτείται το 50+1% των ψήφων των μελών της Ολομέλειας. Οι ποιητές δεν κατόρθωσαν να φτάσουν αυτό το ποσοστό. Μετά τις τρεις ψηφοφορίες που παρεμβλήθηκαν ο Τίτος Πατρίκιος έλαβε 13 από τις απαιτούμενες 19 ψήφους.
Έτσι, στη συνεδρίαση της 13ης Οκτωβρίου η Ακαδημία εξέλεξε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επίτιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Παυλόπουλο ως Τακτικό Μέλος της, στην προκηρυχθείσα έδρα Δημοσίου Δικαίου (Διοικητικού Δικαίου – Συνταγματικού Δικαίου) στη Γ’ Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.
«Η θέση μου είναι σαφής, ο Τίτος Πατρίκιος είναι εκλεκτός, είναι σπουδαίος ποιητής. Είναι φίλος μου» μας λέει ο ακαδημαϊκός, συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός.
«Αυτό είναι ένα σκέλος. Κάποιοι ψηφίζουν, για κάποιους λόγους έχουν μια διαφορετική άποψη, είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις ορισμένων πραγμάτων. Δεν μπορώ να πω ότι όσοι έχουν διαφορετική άποψη είναι ευτελείς, ότι είναι ενεργούμενα. Οι απόψεις μας είναι κομμάτι της ζωής» επισημαίνει ο γνωστός συγγραφέας.
Μετά την άγονη διαδικασία, η έδρα της ποίησης εξακολουθεί να μένει κενή από τον Φεβρουάριο του 2020, μετά τον θάνατο της Κικής Δημουλά. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ακαδημίας, αν μία εκλογή κηρυχθεί άγονη, η θέση μπορεί να επαναπροκηρυχθεί μετά την πάροδο 6 μηνών.
Στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία υποψήφιοι ήταν επίσης οι Κωνσταντίνος Μπούρας, Γιώργος Βέης, Νάσος Βαγενάς, Δημήτρης Νικορέτζος, Δημήρης Καλοκύρης, Δημήτρης Γαβαλάς, Σπ. Κοκκινάκης, Μιχάλης Γκανάς, Τίτος Πατρίκιος.
Σε ό,τι αφορά την ίδια τη διαδικασία, ένας ακαδημαϊκός έχει το δικαίωμα να προτείνει έναν ακόμα υποψήφιο που δεν έχει θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα. Στην προκειμένη περίπτωση προτάθηκε ο Σωτήρης Κακίσης, αποδεχόμενος την πρόταση. Σύμφωνα με τον κανονισμό, στην εισηγητική έκθεση έγινε λόγος για το έργο όλων των υποψηφιοτήτων. Σε κάθε διαδικασία εκλογής η εισηγητική επιτροπή των τριών ακαδημαϊκών στην τάξη Γραμμάτων και Τεχνών για την έδρα της ποίησης η επιτροπή προτείνει τρεις υποψηφίους στην Ολομέλεια και εκείνη αποφασίζει.
Είναι γεγονός πάντως ότι η μη εκλογή κυρίως του 94χρονου Τίτου Πατρίκιου, αλλά και των δύο συνυποψηφίων, προκάλεσε δυσφορία. Όμως η Ακαδημία Αθηνών δεν μας έχει συνηθίσει σε ρηξικέλευθες αποφάσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι η πρώτη γυναίκα ακαδημαϊκός εκπόρθησε το φρούριο της Ακαδημίας μόλις τον Μάρτιο του 1997: η συγγραφέας Γαλάτεια Σαράντη. Ωστόσο ο κορυφαίος ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο σπουδαίος Μιχάλης Γκανάς, ο άοκνος ποιητής και θεωρητικός της λογοτεχνίας Νάσος Βαγενάς έχουν καταθέσει σπουδαίο έργο, τέτοιο που περισσότερο τιμάει το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα παρά περιμένουν να τιμηθούν απ’ αυτό. Ούτε την αναγνώριση ούτε τη δόξα ούτε, πολύ περισσότερο, τις μηνιαίες απολαβές των 1.800 ευρώ που παρέχει η Ακαδημία έχουν χρεία. Τους τίτλους τιμής τούς έχουν κατακτήσει μέσα από το έργο και τους αναγνώστες τους, μέσα από τον δημόσιο λόγο και την παρουσία τους στη δημόσια σφαίρα.
Πηγή: avgi.gr