Washington Post: Ο χειμώνας θα καθηλώσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στα μέτωπα της Ουκρανίας – ”Αγώνας ” του Μπάιντεν να μη φυλλοροήσουν οι σύμμαχοι
Κάποιοι έχουν αρχίσει να κουράζονται κυρίως γιατί έρχεται ένας ενεργειακά δύσκολος χειμώνας. Άλλοι ήταν από την αρχή… χλιαροί και ποτέ δεν είδαν για ποιο λόγο πρέπει να ασχοληθούν με κάτι τόσο μακριά τους. Είναι και το εσωτερικό μέτωπο που γκρινιάζει για τα έξοδα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει αποδυθεί σε έναν δύσκολο αγώνα να κρατήσει ενωμένο τον φιλο-ουκρανικό συνασπισμό, αν όχι να προσελκύσει νέα μέλη, την ώρα που έχει δυσκολίες στο εσωτερικό της χώρας του, λίγες εβδομάδες πριν από μια αναμέτρηση που ίσως αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες.
Τους τελευταίους μήνες, γράφει η Washington Post, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε πολλές ώρες συνομιλιών με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, και άλλους ξένους ηγέτες που δεν είχαν πάρει σαφή θέση. Τους κάλεσε ειδικά να πάρουν θέση κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ινδός ηγέτης πράγματι τον Σεπτέμβριο είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «δεν είναι ώρα για πολέμους». Ήταν μια σαφής θέση από τον Μόντι, που ως τότε κρατούσε προσεκτική ουδετερότητα, άγνωστο όμως αν αυτό ήταν το προϊόν της πίεσης των ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη στον ΟΗΕ θα τεθεί προς ψηφοφορία προσχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει την προσάρτηση από τη Ρωσία των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι αξιωματούχοι αγωνίζονται να πείσουν ως σήμερα αδέσμευτες χώρες από τη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία να πάρουν θέση υπέρ της Ουκρανίας. Δύσκολο το έργο γιατί πολλές από αυτές πλήττονται από τις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων που αυξάνονται λόγω του πολέμου.
Στόχος της Ουάσινγκτον το ευρύτερο δυνατό μέτωπο. Τον Μάρτιο 141 χώρες είχαν καταδικάσει την εισβολή. Ο,τιδήποτε λιγότερο για το ψήφισμα της Τετάρτης για τις ΗΠΑ θα φαίνεται σαν χαμένο έδαφος.
Αλλά ο Μπάιντεν έχει και ένα δικό του εσωτερικό αγώνα που πρέπει να να κερδίσει.
Κάποιοι Ρεπουμπλικανοί έχουν αρχίσει να εκφράζουν τη διαφωνία τους για τα δισεκατομμύρια που έχουν διατεθεί σε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Οι ρωγμές ενδεχομένως θα γίνουν ρήγμα αν οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβτίου, σενάριο αρκετά πιθανό.
Παράλληλα, υπερτριπλάσιοι είναι και οι Ρεπουμπλικανοί (ή ανεξάρτητοι ποου τείνουν προς τους Ρεπουμπλιακνούς) που δηλώνουν ότι δίνεται στο Κίεβο «υπερβολικά πολλή βοήθεια» (από 9% τον Μάρτιο σε 32% το Σεπτέμβριο).