Σκουρλέτης: Έχουμε ανάγκη από κυβερνήσεις ισχυρής δημοκρατικής νομιμοποίησης – Η σύναψη συμμαχιών δεν είναι τερατογένεση. Είναι η λογική της δημοκρατίας
Οι κυβερνήσεις που στηρίζονται σε ένα μεγαλύτερο εύρος πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων είναι πιο σταθερές και αποτελεσματικές, με την προϋπόθεση των προγραμματικών συγκλίσεων, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ από τις έξι» της ΕΡΤ1.
Αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών, τόνισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στην εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές επιλέγει να συγκαλυφθούν ευθύνες και να μην απαντηθούν μεγάλα ερωτήματα.
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:
Έχουμε μια ομολογημένη παρακολούθηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός το είπε και, μάλιστα, είπε ότι ήταν λάθος μου, αν το ήξερα -παρ’ ότι δεν επιτρέπεται να το ξέρω- δεν θα το επέτρεπα, παρ’ όλο που δεν μπορώ να σας πω τους εθνικούς λόγους που επέβαλλαν την παρακολούθηση. Αν μπορεί κανείς να βγάλει νόημα από αυτή την προσέγγιση, να μας το πει κι εμάς να μας βοηθήσει.
Στη βάση της πλειοψηφίας, στην εξεταστική επιτροπή επιλέγεται να συγκαλυφθούν ευθύνες, να μην απαντηθούν τα μεγάλα ερωτήματα. Για παράδειγμα, ο κ. Γεραπετρίτης, που αποδεδειγμένα συνομιλούσε με τον κ. Κοντολέοντα, δεν είναι ένα άτομο το οποίο πρέπει να έρθει να καταθέσει; Ο κ. Δημητριάδης; Γιατί παραιτήθηκε ο κ. Δημητριάδης, άμα δεν έχει ευθύνη; Και ο πρωθυπουργός ακόμα, θα έπρεπε μόνος του, χωρίς να καλεστεί, να έρθει να δώσει εξηγήσεις, μια και ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι εδώ βαδίζουμε σε μια -θα έλεγε κανείς- «απόρρητη δημοκρατία», όσο μπορεί η δημοκρατία να είναι συμβατή με την έννοια του απόρρητου. Προσέξτε, όχι γενικά και αόριστα, διότι θα υπάρχουν εθνικά ζητήματα τα οποία δεν μπορούμε να τα κάνουμε φέιγ βολάν. Εντός του κοινοβουλίου. Μπροστά στην αρμόδια επιτροπή που ασκεί τον συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αυτό είναι που ακυρώνεται αυτή τη στιγμή. Άρα, με αυτή την έννοια έχουμε ένα σκάνδαλο το οποίο πλήττει ευθέως την λειτουργία των θεσμών, συρρικνώνει τη δημοκρατία και αποτελεί ένα μελανό σημείο για το πολίτευμα στην Ελλάδα.
Πιστεύουμε στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να έχουν μια ισχυρή νομιμοποιητική βάση. Αν έχουμε κυβερνήσεις, οι οποίες δεν είναι απλά μονοκομματικές και ελέω του εκλογικού νόμου διαμορφώνουν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά στηρίζονται σε ένα μεγαλύτερο εύρος πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, είναι πιο σταθερές, πιο αποτελεσματικές. Με μία προϋπόθεση: να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση. Με αυτή την έννοια, όλα αυτά τα οποία συζητάμε για την ακρίβεια, για την υγεία, για την οικονομία, είναι σοβαρά ζητήματα τα οποία θέτουν ερωτήματα και οι πολιτικές δυνάμεις καλούμαστε να εστιάσουμε πάνω σε αυτά, να δώσουμε απαντήσεις. Αυτή, πράγματι, μπορεί να είναι η βάση μιας προγραμματικής σύγκλισης των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Δεν είναι τερατογένεση, είναι η λογική της δημοκρατίας η σύναψη συμμαχιών.
Είδα τον κ. Βορίδη που «έκλεισε το μάτι» στον κ. Βελόπουλο. Ο κ. Κυρανάκης, βεβαίως, έχει την επίσημη γραμμή, καταλαβαίνω μπροστά στις εκλογές να θέλει να λέει ότι θα είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ. Δεν θα είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, αλλά ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι πρώτο κόμμα, στις εκλογές με απλή αναλογική -και ενδεχομένως και στις δεύτερες- τίθεται το θέμα των συνεργασιών. Τι θέλετε, να πηγαίνουμε σε απανωτές εκλογικές διαδικασίες μέχρι κάποιος να έχει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή να έχουμε πολιτικά στέρεες, πλατιάς απήχησης, κυβερνήσεις; Εμείς επιλέγουμε το δεύτερο. Νομίζω ότι αυτή η κουλτούρα που είναι εδραιωμένη στην Ευρώπη, δεν πρέπει να μας τρομάζει και για τα ελληνικά δεδομένα.