Δεξίωση Μπάιντεν: Ούτε βλέμμα Μητσοτάκης, Ερντογάν – Τι θα πει στην ομιλία του ο έλληνας πρωθυπουργός μετά τις ανυπόστατες τουρκικές κατηγορίες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του παρέθεσαν δεξίωση προς τιμήν των ηγετών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σε αυτή ήταν καλεσμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόβσκι – Μητσοτάκη και βέβαια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μπορεί λοιπόν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος να βρέθηκαν στο ίδιο χώρο, αλλά όχι μόνο δεν μίλησαν αλλά δεν διασταυρώθηκαν ούτε τα βλέμματά τους!
Θα περίμενε κανείς πως ίσως, θα δινόταν μια ευκαιρία για μια τυπική «συνάντηση», όμως οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα όσο βρίσκονταν στον ίδιο χώρο, μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στη Νέα Υόρκη, Γεωργία Σκιτζή.
Και μάλλον δεν θα μπορούσε να υπάρξει έστω και ένα τυπικό τετ α τετ, δεδομένων των όσων είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ και τις fake εικόνες με νεκρά παιδιά που παρουσίασε, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι πνίγει μετανάστες! Στα ψέματα Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απαντήσει αύριο Παρασκευή (23.09.2022) όταν θα μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν ο οποίος θυμήθηκε λεπτομέρειες της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.
Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η ενεργειακή κρίση, καθώς οι δυο ηγέτες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες. Αναφέρθηκαν επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μισέλ στη Σαουδική Αραβία τη 13η Σεπτεμβρίου.
Διπλωματική μάχη σε τρία μέτωπα
Η «μάχη» της Νέας Υόρκης είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η Αθήνα απαντά με ένα διπλωματικό ντεμαράζ στις χυδαιότητες Ερντογάν και σύμφωνα με πληροφορίες η παρέμβαση του πρωθυπουργού αύριο από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ θα είναι εστιασμένη σε τρία θέματα :
- Θα παρουσιάσει τα πραγματικά γεγονότα στο μεταναστευτικό και θα αναφερθεί στην προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το θέμα. Αυτό που υπογραμμίζεται εμφατικά από την κυβερνητική πλευρά είναι πως η Τουρκία είναι αυτή που συστηματικά παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κάνοντας πλάτες σε λαθροδιακινητές.
- Θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε μια συγκυρία που η Δύση έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας και των συνόρων. Η Αθήνα με συγκεκριμένα στοιχεία – και με χάρτες- έχει διεθνοποιήσει την τουρκική προκλητικότητα και ανάλογη στρατηγική θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Άλλωστε ενδεικτικό της αλλοπρόσαλλης τακτικής της Άγκυρας είναι πως ενώ κατηγορεί την Αθήνα για την ένταση στην περιοχή, την ίδια στιγμή συνεχίζει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
- Θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου σε μια συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Εμείς κινούμαστε πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική πλευρά.
«Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα την Παρασκευή στον ΟΗΕ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη. Μια εικόνα των επόμενων κινήσεων έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, που υπογράμμισε πως « ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται, δεν εκφοβίζεται και προφανώς δεν αμαυρώνεται από τις ασυναρτησίες, από όσα ανυπόστατα ειπώθηκαν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης»
- Να καλύψει τα αναθεωρητικά του σχέδια επεχείρησε στις ΗΠΑ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτοξεύοντας ανυπόστατες κατηγορίες για την χώρα μας. Και επιδόθηκε σε μια εκστρατεία δυσφήμισης της Ελλάδας για να φιλοτεχνήσει ένα προφίλ του «αδικημένου» και «παρεξηγημένου» από την διεθνή κοινότητα.
Πηγές της ελληνικής αποστολής σημείωναν πως ο Τούρκος πρόεδρος στον ΟΗΕ φρόντισε να μην προβάλει τα νεο- οθωμανικά του όνειρα και δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι γνωρίζει πως αυτή η ρητορική δεν στέκει σε διεθνές ακροατήριο και την κρατά μόνο για το εσωτερικό κοινό.
Πάντως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του για το ό,τι δεν βρίσκει ευήκοα ώτα σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Παρά τις τουρκικές προσπάθειες να ξεπαγώσουν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ – που τα τελευταία χρόνια δεν είναι και στο καλύτερο σημείο λόγω των ρωσικών S 400- δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικά αποτελέσματα. Το γεγονός πως δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα F 16 είναι κάτι που δεν μπορεί να «χωνέψει» η γειτονική χώρα.
Τέλος να σημειωθεί πως η πρωτοφανής ρητορική «εξαλλοσύνη» της Άγκυρας δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για την βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Άλλωστε όσο ο ορίζοντας «κονταίνει» για τις τουρκικές εκλογές τόσο θα υψώνει τους τόνους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την τρωθείσα δημοτικότητα του. Με την Αθήνα να απαντά πως κρατά κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις αλλά ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως αυτός θα γίνει με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.