Έρευνα libre: Η ακρίβεια στραγγαλίζει τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων
Οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων βρίσκονται στο κόκκινο, τρεισήμισι μήνες πριν του τέλους του έτους, καθώς υψηλός πληθωρισμός και οι συνεχείς ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών που προμηθεύονται οι δομές Υγείας της χώρας, τους έχουν προκαλέσει ασφυκτική οικονομική πίεση. Έτσι, την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.
Ρούλα Σκουρογιάννη
«Παρότι είναι αυξημένοι φέτος (οι προϋπολογισμοί) σε σχέση με πέρσι, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων ξεπέρασαν το 1 δις ευρώ.
Δεν είναι σε θέση (τα νοσοκομεία) να διαθέτουν ούτε ένα ευρώ για την ανανέωση και συντήρηση του εξοπλισμού», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Πώς επιβαρύνεται ο δημόσιο και ο ΕΟΠΥΥ, ενώ υποβαθμίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών του ΕΣΥ
Εξ αιτίας της οικονομικής αδυναμίας, καθώς επίσης και της μη δυνατότητας των νοσοκομείων να προλαμβάνουν προσωπικό με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, εκχωρούνται υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, σε εργολάβους (πλυντήρια, μαγειρεία, καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση κ.λ.π. ).
Οι υπηρεσίες αυτές καταλήγει να στοιχίζουν πολλαπλάσια χρήματα στο δημόσιο, είναι αμφιβόλου ποιότητας και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτές αντιμετωπίζουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
Επίσης, τα νοσοκομεία σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν χρήματα να επισκευάσουν βλάβες σε ιατρικά μηχανήματα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραπέμπονται για εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια, με οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ και των ιδίων των ασθενών.
«Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υποβαθμίζεται συνεχώς, με τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων όπως έχουν διαμορφωθεί και την ακρίβεια να τσακίζει», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.
Οτιδήποτε αγοράζουν τα νοσοκομεία ανατιμήθηκε έως 50%
«Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, του πετρελαίου υπερδιπλασιάσθηκαν.
Τα προϊόντα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία για τις ανάγκες σίτισης των ασθενών (είδη παντοπωλείου, φρούτα, ψάρια, λαχανικά κ.λ.π.) αυξήθηκαν έως 50% με βάσει τις μηνιαίες μέσες τιμές που διαμορφώνονται σε κάθε περιφέρεια, που είναι και μικρότερες από τις πραγματικές τιμές της αγοράς, προκειμένου να μην αυξάνεται ο πληθωρισμός.
Έτσι, οι προμηθευτές συνεχώς ζητάνε ανατιμήσεις στις συμβάσεις που συνάπτουν με τα νοσοκομεία. Ζορίζονται πολύ τα νοσοκομεία να τα βγάλουν πέρα».
Επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων
«Καλούμε τον υπουργό Υγείας να χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία για να μπορούν να καλύψουν τις ανατιμήσεις και να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες στους ασθενείς!
Καλούμε, επίσης, τον υπουργό Υγείας να δει τους μισθούς των υγειονομικών, των ηρώων -όπως μας αποκαλούσαν- που σε πολλές περιπτώσεις είναι χαμηλότεροι του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Ποιος μπορεί να ζήσει σήμερα με μισθούς 600 ή 700 ευρώ το μήνα;», καταλήγει διερωτώμενος ο κ. Γιαννάκος.