Το σχέδιο της Κομισιόν: Έκτακτη εισφορά 33% στα διυλιστήρια πετρελαίου – Τα κυβερνητικά σενάρια για επιδότηση στο φυσικό αέριο
Στην επιβολή έκτακτης εισφοράς τουλάχιστον 33% επί των υπερκερδών βιομηχανιών πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων προβλέπει το προσχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Το σχετικό έγγραφο, που αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, καταγράφει, ότι «οι χώρες πρέπει να επιβάλουν αυτόν τον έκτακτο φόρο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Η βάση θα είναι τα κέρδη προ φόρων του οικονομικού έτους 2022, που είναι πάνω από 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών ετών, με αφετηρία το 2019». Όλα δείχνουν, ότι «η έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων θα προχωρήσει στην Ελλάδα κατά το μοντέλο της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου».
Τα σενάρια που εξετάζουν στην κυβέρνηση για επιδότηση φυσικού αερίου
Την επόμενη εβδομάδα και πάντως πριν από τα τέλη του μήνα, θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκη τη «λύση» της εξίσωσης στην οποία καταλήγει η κυβέρνηση για τα περίπου 700.000 νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.
Προαναγγέλλοντας την κυβερνητική πρωτοβουλία κατά τη χθεσινή του συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι έρχονται παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, παρέμβαση στην αντλία σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης. Μέτρα στήριξης, που πάντως, όπως είπε, θα είναι «μετρημένα».
Η πίεση από τους βουλευτές για να ανακοινωθεί το ταχύτερο δυνατό λύση και πάντως πριν τις όποιες ευρωπαϊκές αποφάσεις για τα νοικοκυριά με φυσικό αέριο είναι μεγάλη και έχει μεταφερθεί αρμοδίως.
Κυβερνητικά στελέχη, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε, επιχειρούν να φρενάρουν τις προσδοκίες για στήριξη αντίστοιχη εκείνης για το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου έχει υπερπολλαπλασιαστεί από πέρυσι και δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί σχεδόν το σύνολο της διαφοράς στην τσέπη των καταναλωτών.
Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται δύο βασικά σενάρια: To πρώτο ανεβάζει το ύψος της επιδότησης στο περίπου 70% της αύξησης. Και το δεύτερο, το οποίο από αρκετούς θεωρείται πιο ρεαλιστικό, την «κατεβάζει» στο 50% της αύξησης. Που σημαίνει ότι το επιπλέον κόστος από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου θα μοιράζονται οι καταναλωτές και το κράτος.
Είναι εξαιρετικά πιθανό, εξάλλου, να συνδεθεί το ύψος ή η προϋπόθεση της επιδότησης με τον στόχο μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Το μοντέλο αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου στο ηλεκτρικό ρεύμα. Υπενθυμίζεται ότι για τον Σεπτέμβριο, η απορρόφηση της αύξησης στο ρεύμα θα είναι 94%. Από τον επόμενο μήνα, ωστόσο, για να λάβει ένα νοικοκυριό την όποια επιδότηση αποφασιστεί, θα πρέπει να πιάσει τον στόχο της μείωσης κατά 15% του ηλεκτρικού ρεύματος, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Σε ό,τι αφορά την παρέμβαση στην αντλία που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση εξετάζει τη συνέχιση της επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, με 0,25 λεπτά το λίτρο για όλον τον χειμώνα.