Μαζικά πυρά κατά της κυβέρνησης στη Βουλή για την ΕΥΠ – “Προσχηματική νομοθεσία με στόχο τη συγκάλυψη”
Ομοβροντία πυρών δέχθηκε σήμερα στη συζήτηση στη Βουλή γύρω απ’ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ που ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών η κυβέρνηση.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση μιλά για μία προσχηματική νομοθετική πρωτοβουλία που έχει ως βασικό στόχο την συγκάλυψη του σκανδάλου και την αποποίηση των κυβερνητικών ευθυνών.
Ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος είχε καταγγείλει απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το Predator, κατηγόρησε τον Γιώργο Γεραπετρίτη για ωμά ψεύδη λέγοντας: «Είπατε στη Θεσμών και Διαφάνειας ότι δεν παρακολουθείται κανένας πολιτικός στη χώρα μας και παρακολουθούνται όλοι και το ξέρετε καλά και υπάρχει ανησυχία στη δική σας παράταξη ποιοι παρακολουθούνται».
Ο Χρήστος Σπίρτζης, συνέχισε σήμερα την σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η υπό συζήτηση ΠΝΠ «είναι μια προσχηματική νομοθετική πρωτοβουλία, ενταγμένη στην προπαγάνδα του Μητσοτάκη του δεύτερου, του ανθρώπου που άλλαξε και τον πολιτειακό χαρακτήρα του πως λειτουργεί η κυβέρνηση και το κράτος». Ζήτησε -μεταξύ άλλων- «την άμεση νομοθετική κατάργηση των παράνομων λογισμικών» και, απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, αναρωτήθηκε: «Ποιος είναι τελικά αρμόδιος για την ΕΥΠ; Ο κ. Μητσοτάκης ο δεύτερος, εσείς, ή ο υφυπουργός που βάζετε στη θέση του κ. Δημητριάδη; Αν σήμερα παρακολουθείται ο κ. Σκανδαλίδης, που βλέπω μπροστά μου, η ΕΥΠ θα ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη, εσάς ή τον κ. Μπρατάκο; Και θα το πείτε μετά μεταξύ σας ή το κάνετε αυτό για να χάνεται η μπάλα στο χάος του επιτελικού κράτους; Τι δομή είναι αυτή; Ούτε οι δήμοι με τις περιφέρειες στα όμβρια δεν έχουν τέτοια επικάλυψη αρμοδιοτήτων». Σε παρέμβαση βουλευτή για το θέμα της ενημέρωσης του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Σπίρτζης ρώτησε: «Γιατί να ενημερωθεί, που παρακολουθείται πολιτικός εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό; Γιατί; Λογικό είναι! Αυτοί είσαστε! Αυτοί είσαστε. Ντροπή σας! […] Το λέτε κιόλας εδώ μέσα».
Επιπλέον, επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ΕΥΠ, στηλιτεύοντας την αλλαγή του νόμου για να βολευτεί ο κ. Κοντολέων. Ο κ. Σπίρτζης πρότεινε να έχει αυξημένη αρμοδιότητα η Επιτροπή και να έχει λόγο και η ΑΔΑΕ. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να είναι κατάλληλος σε γνώσεις, σε σπουδές. Πρότεινε ακόμα ενίσχυση της ΑΔΑΕ σε προσωπικό και εξοπλισμό, αλλά και αντικατάσταση του εισαγγελέα Εφετών με δικαστικό συμβούλιο και κατάργηση του ΚΕΤΗΑΚ.
Κατηγόρησε τέλος τον κ. Γεραπετρίτη ότι λέει συνέχεια ψέματα. «Είπατε στη Θεσμών και Διαφάνειας ότι δεν παρακολουθείται κανένας πολιτικός στη χώρα μας και παρακολουθούνται όλοι και το ξέρετε καλά και υπάρχει ανησυχία στη δική σας παράταξη ποιοι παρακολουθούνται», σημείωσε. «Η ΠΝΠ αποτελεί προσβολή στο κοινοβούλιο, στον ελληνικό λαό και δείχνει το μεγάλο θράσος που έχετε σε σχέση με την προπαγάνδα που θέλετε να συνεχίσετε να ακολουθείτε μέχρι τέλους. Το τέλος δεν είναι μακριά», πρόσθεσε.
«Φθηνό σοβάντισμα»
«Φτηνό σοβάντισμα» χαρακτήρισε την ΠΝΠ ο Πάνος Σκουρλέτης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί έτσι να συγκαλύψει το σκάνδαλο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Τελικά υπάρχουν άλλα κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούνται; Αληθεύει αυτό το οποίο κυκλοφορεί στους δημοσιογραφικούς διαδρόμους, ότι ενδεχομένως ακόμη και πρώην πρωθυπουργός, από την παράταξή σας, παρακολουθείται; Δεν σας ενδιαφέρει να δώσετε πειστικές απαντήσεις γύρω από αυτά τα ζητήματα;»
«Αντί να κρυφακούτε τους πολιτικούς αντιπάλους σας ακούστε την κραυγή αγωνίας της κοινωνίας μπροστά στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση» ανέφερε ακόμα ο Π. Σκουρλέτης.
«Ο θύτης επιτίθεται στο θύμα λέγοντας ότι εργαλειοποιεί την υπόθεση»
Ως «στόρυ» κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της συγκάλυψης περιέγραψε τα όσα συμβαίνουν με την εξεταστική επιτροπή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κ. Σκανδαλίδης: Εμείς ζητήσαμε (την επιτροπή), η Βουλή αποφάσισε, η ΝΔ δέχθηκε ασμένως, «αλλά, ω του θαύματος, δεν έχουμε δικαίωμα, εμείς που της ζητήσαμε, να καλέσουμε μάρτυρες και αυτό θέλετε να μας αποδείξετε ότι αποτελεί δημοκρατική λειτουργία και διαφάνεια. Έλεος», αναφώνησε ο κ. Σκανδαλίδης.
Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, για τον κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Σκανδαλίδης αναρωτήθηκε εάν «τόσο πολύ τον ενοχλεί η σταθερή προσήλωση στην πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ; Τι πιστεύει δηλαδή; Ότι ενώ εκλέχθηκε στη βάση αυτής της στρατηγικής της πολιτικής αυτονομίας ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε ύστερη σκέψη να γίνει συμπλήρωμα μιας κυβέρνησης της ΝΔ; [..] Μήπως η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις είναι το πραγματικό πρόβλημα που ταράζει τα «ήρεμα νερά» και από το οποίο φαίνεται ότι θα ακολουθήσει η πραγματική ανατροπή;».
Αλλά και ο Χ. Καστανίδης νωρίτερα χαρακτήρισε «πολιτική προπέτεια» τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί την υπόθεση των υποκλοπών: «Αυτή είναι πολιτική απρέπεια, διότι το να απευθύνεται ο θύτης, που αναγνώρισε ότι έχει κάνει σφάλμα, που ζήτησε την παραίτηση δύο συνεργατών του, που διακήρυξε στην αρχή ότι θέλει άπλετο φως στην υπόθεση, στον παρακολουθούμενο, στο θύμα του και να λέει ότι “εργαλειοποιείς την υπόθεση” είναι πολιτική απρέπεια, πολιτική προπέτεια. Και συνδέεται απολύτως με τη στάση την οποία κρατάει η κυβερνητική πλειοψηφία στην υπόθεση». Όσο για το θέμα του απορρήτου, ο κ. Καστανίδης είπε ότι «δεν υπάρχει επίκληση του απορρήτου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατά τον νόμο του κράτους, δηλαδή κατά τον Κανονισμό της Βουλής. Καμία! Επί απορρήτου διαδικασίας δεν συγχωρείται επίκληση απορρήτου, διότι τότε καταργείται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επί της ΕΥΠ».
«Καλλιεργεί αυταπάτες»
Η αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα μίλησε για «προσπάθεια συγκάλυψης» και για «απροκάλυπτη προσπάθεια» της κυβέρνησης «να συσκοτίσει την έρευνα με διάφορες μεθοδεύσεις». Για την ΠΝΠ, είπε ότι «καλλιεργεί αυταπάτες για τη δυνατότητα εκδημοκρατισμού της ΕΥΠ και άλλων αντίστοιχων μηχανισμών του αστικού κράτους, ενώ στην ουσία […] οδηγεί στο να θωρακιστούν ακόμα περισσότερο και κυρίως «να γίνει πιο ισχυρή η επιχειρηματολογία για να γίνει αποδεκτό αυτό που ονομάζεται ως νόμιμο πλαίσιο των υποκλοπών».
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, «δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες εισοδήματος που έχουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.
«Πάλι θα με κλέψουν»
Αυτό που πρέπει να αλλάξει, είναι η νοοτροπία ότι «όποιος είναι από πάνω, όποιος κάνει κουμάντο, πρέπει να ελέγχει τους αντιπάλους του, πρέπει να τα ξέρει όλα, πρέπει να έχει πρόσβαση σε όλα. Αυτή η νοοτροπία είναι κρυφίως φασίζουσα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλ. Γρηγοριάδης. Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ, είπε ότι κάθε φορά που ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει βοήθεια για τον ελληνικό λαό, αυτός υποψιάζεται ότι «πάλι θα με κλέψουν». Εξαγγέλλετε 2 δισ. τον μήνα για το ρεύμα, με τα οποία μπορείτε να αγοράσετε τη ΔΕΗ και να δίνετε φτηνά τιμολόγια. Όμως, εσείς θέλετε να δίνετε 2 δισ. στον Λάτση, στον Βαρδινογιάννη, τον Περιστέρη και τον Μυτιληναίο», είπε ο κ. Γρηγοριάδης.
«Όλα στο σκοτάδι»
Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μ. Απατζίδη είπε ότι το «όλα στο φως» του κ. Μητσοτάκη μετατράπηκε σε ένα «ατελείωτο όλα στο σκοτάδι». Η κ. Απατζίδη είπε ότι πρέπει να ΟΥΛανατραπεί η «αλαζονική κυβέρνηση Μητσοτάκη», καθώς και ότι «έχει έρθει η ώρα για συνολική ρήξη με τον μνημονιακό ζόφο, που παράγει τα φαινόμενα εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος είπε ότι «με κριτήριο τις τηλεφωνικές υποκλοπές αντιπάλων, τη σπατάλη 50 δισ. σε τρία χρόνια με δανεικά για ψηφοθηρία, τον χρηματισμό των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με τις «λίστες Πέτσα», τη χειραγώγηση των περισσότερων δημοσκοπήσεων, την υποταγή στο ενεργειακό καρτέλ και τους ξένους, δεν έχει υπάρξει ποτέ μέχρι σήμερα πιο ανασφαλής πρωθυπουργός στην Ελλάδα όσον αφορά την καρέκλα του. Αυτή ακριβώς η ανασφάλειά του είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα μας».