Αντιπολίτευση: Θεσμική πίεση για αποκάλυψη νέων υποκλοπών – Το αίτημα Τσίπρα στην ΑΔΑΕ και οι… ρωγμές στην τροπολογία για μη ενημέρωση
Εντείνει την πολιορκία του Μεγάρου Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας και μέσω ΑΔΑΕ αλλά και μέσω της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σφίγγει τον κλοιό για να περιοριστούν οι πιθανότητες συγκάλυψης ή και καταστροφής των αποδείξεων των παρακολουθήσεων.
Αποφασισμένος να μην αφήσει κανένα περιθώριο υπεκφυγών ή συσκότισης των γεγονότων και της αλήθειας εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το μείζον ζήτημα της παρακολούθησης πολιτικών προσώπων από την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Η επίσκεψή του στην ΑΔΑΕ δεν ήταν μια κίνηση εντυπωσιασμού ξεκαθαρίζουν από την Κουμουνδούρου, όπως τον κατηγορεί η ΝΔ.
- Ήταν μια κίνηση επιβεβλημένη στο πλαίσιο της θεσμικής αντιμετώπισης μια δημοκρατικής εκτροπής όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας μετά την πέρα της μιάμισης ώρας συζήτησης που είχε με το διοικητικό συμβούλιο της ανεξάρτητης Αρχής.
Το αίτημα για μαζικές διασταυρώσεις επισυνδέσεων των κινητών τηλεφώνων πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα Βουλευτών και ευρωβουλευτών το είχε αποκαλύψει το libre από την περασμένη εβδομάδα μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας με την παρουσία εκεί του νέου διοικητή της ΕΥΠ.
Ξεπερνώντας τα εμπόδια της τροπολογίας που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση μεσάνυχτα το Μάρτη του 2021, ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύμβουλοί του διαβλέπουν σοβαρές ρωγμές στην υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης και της συνταγματικής ερμηνείας Γεραπετρίτη.
Ρωγμή
Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας αφού εξάντλησε κάθε περιθώριο που δίνει ο νόμος και το Σύνταγμα στη συνάντηση με τα στελέχη της Αρχής έριξε ευθέως το μπαλάκι της ευθύνης της αποκάλυψης της αλήθειας στον ίδιο τον κ. Τασούλα και στην πλειοψηφία της Βουλής προκειμένου να τρέξουν ταχύτερα οι διαδικασίες.
- Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει με τη κίνησή του αυτή μια σημαντική ρωγμή στο τείχος που ύψωσε η τροπολογία Πικραμένου και έτσι με την ΕΥΠ και την ΑΔΑΕ να λογοδοτούν στην επιτροπή Θεσμών εκτιμούν ανοίγει ο δρόμος για την αποκάλυψη αυτού που ουσιαστικά παραδέχτηκε και ο κ. Δεμίρης αλλά και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ότι παρακολουθούνται και άλλοι βουλευτές από όλα τα κόμματα.
Από την Κουμουνδούρου υπάρχει η βεβαιότητα πλέον ότι ο κ. Τασούλας και η πλειοψηφία στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα στριμωχτούν για τα καλά αν ο κ. Ράμμος κληθεί στη σημερινή συνεδρίαση από τα μέλη της επιτροπής να καταθέσει τέτοια στοιχεία.
Και το ΠΑΣΟΚ
Στην ίδια συλλογιστική και με εμφανή στόχο την άσκηση της μεγαλύτερης δυνατής πίεσης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το ΠΑΣΟΚ ζητά και εκείνο μέσω της Θεσμών και Διαφάνειας να διαβιβαστεί άμεσα το σύνολο του φακέλου της Ε.Υ.Π. και όλων των πληροφοριών που αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση και οδήγησαν στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη.
Είναι μια ακόμη παράλληλη πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης που απομονώνει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση ωστόσο αποδεικνύει και την πεποίθηση των στελεχών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το λάθος της τροπολογίας.
Και ο Καραμανλής
Η μαντινάδα για τον αετό που θωρεί αλλά δεν κατακτά τις κορυφές την οποία επιστράτευσε αντί επιλόγου ο Κώστας Καραμανλής από τα Ανώγεια μπορεί να ήταν καθαρτήρια για την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ είναι όμως και η διέξοδος που προτείνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «ανοησία» της κυβερνητικής παρακολούθησης.
- Το καρφί στο μάτι του πρωθυπουργού ωστόσο δεν ήταν άλλο από την αυστηρή σύσταση του πρώην πρωθυπουργού ότι «η επίκληση του απορρήτου υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου.
Κι αυτό την ώρα που σειρά καραμανλικών τις τελευταίες ημέρες με δημόσιες παρεμβάσεις τους τάσσονταν υπερ μιας ενδελεχούς διερεύνησης αλλά κυρίως της αποκάλυψης δημοσίως και με θεσμικό τρόπο των λόγων της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Η ουσία της παρέμβασης Καραμανλή ήταν ένα ακόμη μήνυμα περαιτέρω πολιτικής απομόνωσης του κ. Μητσοτάκη, αλλά και επιβεβαίωσης της σωστής ερμηνείας στο Σύνταγμα που κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και καλούν την πλειοψηφία να μη παίζει το μάταιο παιχνίδι των καθυστερήσεων.