Σχέδιο για φθηνή στέγη στα νέα ζευγάρια – Τι προβλέπει το πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ – Πότε θα εξαγγελθεί
Ο κυβερνητικός στόχος για το πρόγραμμα φθηνή στέγη για νέα ζευγάρια είναι να τεθεί σε ισχύ ακόμη και από το Φθινόπωρο δεδομένου ότι οι τιμές των ενοικίων έχουν πάρει την ανηφόρα και το κύμα των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Με την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής το κυβερνητικό επιτελείο βάζει στο επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής της ΝΔ τους νέους έως 29 ετών και τα νέα ζευγάρια αρκετοί εκ των οποίων ζουν με τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ, προσδοκώντας να «απαντήσει» στο διττό πρόβλημα του υψηλού κόστους διαβίωσης και το δημογραφικό.
Τα στοιχεία εξάλλου καταδεικνύουν πως το 37% των Ελλήνων ξοδεύουν παραπάνω από το 40% του εισοδήματός τους για έξοδα στέγης, ενώ αποκαρδιωτική είναι και η εικόνα στις αγγελίες, αφού μόλις 2 στα 10 δυάρια στο κέντρο της Αθήνας έχουν ενοίκιο μικρότερο των 600 ευρώ και από αυτά το 80% είναι κατασκευής τουλάχιστον 40ετίας, ενώ τα μισθώματα για αντίστοιχα τετραγωνικά σε άλλες περιοχές εκτοξεύονται πάνω από τα 700 και 800 ευρώ. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες – καθώς το τελικό project τελεί υπό επεξεργασία – το πρόγραμμα θα αγγίζει τουλάχιστον το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ και θα συνδυάζει το παλαιότερο μοντέλο του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Το σχέδιο που θα παρουσιάσει αναλυτικά ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα περιλαμβάνει επιδότηση επιτοκίου για λήψη δανείου αγοράς ή επισκευής ή αποπεράτωσης πρώτης κατοικίας και επιδότηση ενοικίου, με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που θα κρίνουν και το ύψος της αφού το σύστημα θα είναι κλιμακωτό. Κοινώς όσο χαμηλότερο το ετήσιο εισόδημα τόσο υψηλότερο θα είναι το ποσοστό της επιδότησης από το κράτος.
- Τα δάνεια αναμένεται να είναι άτοκα με «ταβάνι» κατά πληροφορίες τις 25.000 ευρώ και προσαύξηση για κάθε παιδί που μπορεί να αγγίζει τις 5.000 ευρώ, ενώ η διάρκειά τους πιθανόν να κινείται στη λογική εκείνων του πρώην ΟΕΚ στα 15 χρόνια.
Οι επιδοτήσεις λέγεται πως θα αφορούν και ανακαινίσεις παλαιών ακινήτων προκειμένου να καταστούν κατοικήσιμα ασχέτως αν είναι ιδιότητα ή μισθωμένα. Δικαιούχοι θα μπορούν να είναι τόσο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται επίσης η αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων ακινήτων του δημοσίου, καθώς και η σύμπραξη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) με ιδιώτες για την ανέγερση νέων κτιρίων η κατοχή των οποίων θα μοιράζεται και ένα μέρος των διαμερισμάτων θα μισθώνεται σε ειδικές ομάδες όπως τα νέα ζευγάρια με ελεγχόμενα χαμηλά ενοίκια. Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν να έχουν μπει ήδη στο επίκεντρο περί τα 400 κτίρια, κενά καταστήματα και οικόπεδα που ανήκουν στην περιουσία της ΔΥΠΑ.
«Έχουμε πολλά ακίνητα τα οποία είναι κλειστά για παράδειγμα. Αν βελτιώσουμε τις συνθήκες των ακινήτων αυτών, αν μπορέσουμε δηλαδή να τα κάνουμε επανακατοικήσιμα, αυτό θα ρίξει περισσότερα ακίνητα, άρα θα ρίξει και τις τιμές. Και γιαδημόσια και για ιδιωτικά κλειστά ακίνητα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, δίνοντας ένα στίγμα των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, ενώ και ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι το σχέδιο για φθηνή στέγη σε νέα ζευγάρια θα είναι κυρίαρχο στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες της ΔΕΘ.
Το σχέδιο λέγεται ότι θα υιοθετήσει επίσης το σύστημα «rent to own» που εφαρμόζουν ήδη άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Στην πράξη πρόκειται για μακροχρόνια μίσθωση σε χαμηλή τιμή και δυνατότητα αγοράς του σπιτιού μετά από κάποια χρόνια με έκπτωση της τιμής επί των καταβαλλόμενων ενοικίων. Παράλληλα, αναμένεται κατά πληροφορίες να υπάρξει και χορήγηση κινήτρων για «λίφτινγκ» κατοικιών. Την αξιοποίηση, δηλαδή, διαμερισμάτων που για διάφορους λόγους όπως η ανάγκη ανακαίνισης αυτή τη στιγμή είναι κλειστά, μέσω της δυνατότητας φτηνών λύσεων με ταυτόχρονη αναβάθμιση του ενεργειακού τους αποτυπώματος, τόσο για ιδιοκτήτες όσο και για υποψήφιους ενοικιαστές.