Η Σουηδία εκδίδει τον πρώτο “ύποπτο” για τρομοκρατία στην Τουρκία- Διαψεύδει η Στοκχόλμη ότι συνδέεται με την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Ο άνδρας που πρόκειται να εκδοθεί στην Τουρκία είναι 35 ετών και, όπως έγινε γνωστό στη Στοκχόλμη, το 2013 και το 2016 είχε καταδικαστεί στην Τουρκία σε ποινές φυλάκισης για οικονομικά εγκλήματα σε σχέση με τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Σουηδίας (SVT) ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα είχε καταδικαστεί για θρησκευτικούς λόγους ως χριστιανός, αλλά και επειδή είχε επιχειρήσει να αποφύγει τη στράτευση. Το 2011, καθώς και φέτος, ο άνδρας είχε καταθέσει αίτηση για παροχή ασύλου στη Σουηδία, την οποία απέρριψαν οι αρμόδιες αρχές.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας εξέτασε ενδελεχώς την υπόθεση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν συντρέχει λόγος που να αντίκειται στην έκδοση» του 35χρονου. Αυτό αναφέρει και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας, Μόργκαν Γιόχανσον, απαντώντας γραπτώς σε σχετικό ερώτημα της σουηδικής τηλεόρασης για να προσθέσει ότι «πρόκειται για μία υπόθεση ρουτίνας. Οι τουρκικές αρχές είχαν καταθέσει σχετικό αίτημα από την προηγούμενη χρονιά». Σε απλή μετάφραση, ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθαρίζει ότι η έκδοση του συγκεκριμένου ατόμου στην Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τις απειλές της Άγκυρας ότι θα θέσει βέτο, εάν δεν εκδοθούν οι «ύποπτοι τρομοκρατίας» που διαμένουν στη Σουηδία.
Αντάλλαγμα για τη συγκατάθεση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ;
Ωστόσο η δημόσια σουηδική τηλεόραση επισημαίνει ότι εδώ και πολλά χρόνια η κυβέρνηση της Στοκχόλμης δεν έχει αποδεχθεί καμία αίτηση έκδοσης από την Άγκυρα. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά. Και όλα αυτά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ένταξη στο ΝΑΤΟ; Ο Πωλ Λεβίν, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και επικεφαλής του Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών της Στοκχόλμης, λέει ότι διατηρεί αμφιβολίες περί αυτού. «Αν πραγματικά θέλει κανείς να ενεργοποιήσει το ‘ΝΑΙ’ της Τουρκίας, θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να αποδείξει ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας αποφέρει αποτέλεσμα», λέει ο Πωλ Λεβίν στη Γερμανική Ραδιοφωνία (NDR). «Για την Τουρκία το ζήτημα της έκδοσης ήταν πολύ σημαντικό. Δεν θα προκαλούσε λοιπόν έκπληξη να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες αποφάσεις».
Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά ο Κούρδος δημοσιογράφος Κούρντο Μπακσί που ζει μόνιμα στη Σουηδία, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αξιοποιήσει την απόφαση της Στοκχόλμης για να αντλήσει πολιτικό κεφάλαιο στο εσωτερικό μέτωπο. «Θα το πουλήσουν ως ‘ιστορία επιτυχίας’ το ότι κατάφεραν να φέρουν πίσω στην Τουρκία ένα άτομο που διάκειται εχθρικά προς την Τουρκία», αναφέρει ο Μπακσί μιλώντας στο σουηδικό ραδιόφωνο (SR). Σε μνημόνιο που υπέγραψαν η Σουηδία και η Φινλανδία με την Τουρκία τον Ιούνιο, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, οι δύο βόρειες χώρες δεσμεύονται να εξετάσουν «ενδελεχώς και χωρίς καθυστέρηση» τα αιτήματα έκδοσης που υποβάλλει η Άγκυρα. Ο ίδιος ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η Σουηδία έχει «υποσχεθεί» να εκδώσει «73 τρομοκράτες».
Άγνωστη η ημερομηνία έκδοσης
Παραμένει άγνωστο, πότε θα εκδοθεί ο 35χρονος στην Τουρκία. Βρίσκεται στη φυλακή ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Εντός του μήνα αναμένεται να διεξαχθεί νέα συνάντηση αντιπροσωπειών της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας για να συζητηθούν η προς Βορρά διεύρυνση του ΝΑΤΟ και οι ενδοιασμοί της Άγκυρας. Τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας έχουν ήδη εγκρίνει με ταχείες διαδικασίες την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με την Τουρκία…
Πηγή: DW