G7: Στο τραπέζι η επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα υπό την απειλή ενός χειμώνα-ενεργειακού εφιάλτη- Πρόταση “απελπισίας” ενόψει ολοκληρωτικού ρωσικού εμπάργκο
Η Γερμανία πιέζει τα κράτη των G7 να αποχωρήσουν από μια δέσμευση που θα σταματούσε τη χρηματοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Αυτό, όπως αναφέρει το Bloomberg, θα ήταν μια σημαντική ανατροπή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατρέπει την πρόσβαση σε ενεργειακές προμήθειες.
Σήμερα αρχίζει τις εργασίες της και τις ολοκληρώνει την Τρίτη η Σύνοδος των G7, που φιλοξενεί ο Όλαφ Σολτς στον πύργο Έλμαου στις βαυαρικές Άλπεις. Από ένα προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει κυκλοφορήσει προκύπτει ότι στο τραπέζι βρίσκεται μια πρόταση απελπισίας: Οι G7 να κάνουν ένα μεγάλο βήμα πίσω από τη διακηρυγμένη πολιτική μετάβασης στη, καθαρή ενέργεια, αναστέλλοντας τη δέσμευσή τους να πάψουν να χρηματοδοτούν προγράμματα ορυκτών καυσίμων στα τέλη 2022.
Στο προσχέδιο κειμένου που έχει περιέλθει σε γνώση του Bloomberg η ομάδα G-7 καλείται «να αναγνωρίζει ότι οι επενδύσεις που υποστηρίζονται από το δημόσιο στον τομέα του φυσικού αερίου είναι απαραίτητες ως μια προσωρινή απάντηση στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση».
Η προειδοποίηση στην πρόταση είναι ότι αυτή η χρηματοδότηση γίνεται «με τρόπο συνεπή με τους στόχους μας για το κλίμα και χωρίς να δημιουργούνται περιοριστικά αποτελέσματα».
Το κείμενο παραμένει υπό συζήτηση και μπορεί να αλλάξει προτού οι ηγέτες της G-7 πραγματοποιήσουν τη σύνοδο κορυφής στις Βαυαρικές Άλπεις με οικοδεσπότη τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιτίθεται στην πρόταση, ωστόσο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ιταλία, βλέπει θετικά την πρόταση του Βερολίνου καθώς όπως και η Γερμανία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο. Την Παρασκευή, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είπε ότι η Ιταλία κατάφερε να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από 40% πέρυσι σε 25% αυτή τη στιγμή. Αυτό κατέστη δυνατό επίσης με την υπογραφή νέων συμφωνιών για το φυσικό αέριο σε χώρες όπως το Κονγκό, η Αλγερία και η Αγκόλα.
Η συζήτηση έρχεται καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται ιδιαίτερα για εναλλακτικές πηγές καυσίμου στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η γερμανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι οι κινήσεις της Ρωσίας να περιορίσει την προσφορά απειλεί με μια κατάρρευση τύπου Lehman στις ενεργειακές αγορές, με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να αντιμετωπίζει την άνευ προηγουμένου προοπτική να ξεμείνουν από ρεύμα οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές.
Η Γερμανία απάντησε στις περικοπές αναζωογονώντας εργοστάσια άνθρακα και παρέχοντας χρηματοδότηση για την εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ενώ συνεχίζει με σχέδια για σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας. Η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, μια βιομηχανική ομάδα λόμπι, προτρέπει την G-7 να ενισχύσει την πρόσβαση στις πυρηνικές τεχνολογίες.
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το K-Report, tο πρόβλημα είναι ακανθώδες. Από τη μια, ήδη χάνεται ο στόχος συγκράτησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αν συνεχίσουμε τον ίδιο έως σήμερα βηματισμό, η θερμοκρασία θα είναι αυξημένη 2,7-3,6 βαθμούς Κελσίου στα τέλη του αιώνα. Απ’ την άλλη, η Γερμανία δεν φαίνεται πρόθυμη να επαναλειτουργήσει τις πυρηνικές της μονάδες. Τέλος, προβλέπεται ένας πολύ δύσκολος -ενεργειακά, οικονομικά, κοινωνικά και, βεβαίως, πολιτικά- χειμώνας για την Γερμανία αλλά και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρώπη, από απειλούσα, κατέστη απειλούμενη. Απειλούσε να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία αλλά, τώρα, το Κρεμλίνο απειλεί να της επιβάλει τέτοιο εμπάργκο. Την περασμένη Τετάρτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας την προειδοποίησε να ετοιμαστεί να ζήσει χωρίς διόλου ρωσικό φυσικό αέριο σε λίγους μήνες (εδώ). Η Μόσχα δεν διακινδυνεύει να χάσει κάτι καθώς (α) Κίνα, Ινδίες και άλλες χώρες έχουν αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων και (β) η αύξηση των τιμών τους αντισταθμίζει τις απώλειες από την όποια μείωση των ποσοτήτων που προμηθεύεται η Ευρώπη.
Τι θα σήμαινε ένα ρωσικό εμπάργκο; Ότι οι Ευρωπαίοι θα υποχρεωθούν να κάνουμε θυσίες, άρα πρέπει να προετοιμαζόμαστε γι’ αυτές από τώρα, το καλοκαίρι. Μεταξύ άλλων, κάνοντας αυστηρές οικονομίες στην ενέργεια που ήδη καταναλώνουμε, οργανώνοντας σχέδιο για από κοινού προμήθεια ενεργειακών πόρων στις καλύτερες δυνατές τιμές καθώς και για τη διανομή αυτών των πόρων. Η Ευρώπη έχει μπει σε οικονομικό πόλεμο με τη Ρωσία. Οι έκτακτες καταστάσεις επιβάλλουν έκτακτα μέτρα και ο πόλεμος επιβάλλει πολεμική οικονομία –με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δυστυχώς, η Σύνοδος των 27 στάθηκε ανίκανη να αποφασίσει οτιδήποτε. Έτσι, τα βλέμματα στρέφονται στους G7.
Ενώ συμβαίνουν αυτά, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Electricite de France SA , Engie SA και TotalEnergies SE προέτρεψαν τις γαλλικές εταιρείες και τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν άμεσα ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και πετρέλαιο για να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τον χειμώνα εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για ελλείψεις που συνδέονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Πηγή: Bloomberg, K-Report