“Πλειοψηφίες δράσης”: Η δύσκολη εξίσωση διακυβέρνησης για τον Μακρόν- Πώς θα βρει συμμάχους
Η βαριά ήττα του Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές με την εντυπωσιακή άνοδο της Αριστεράς και την κερδισμένη Λε Πεν, είναι η αρχή των προβλημάτων για τον Γάλλο πρόεδρο.
Η συγκρότηση κυβέρνησης θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο παζλ καθώς Μελανσόν, Λε Πεν και Ρεπουμπλικάνοι, δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση.
Ο επικεφαλής της συμμαχίας NUPES, Ζαν-Λυκ Μελανσόν, κατέστησε από την πρώτη στιγμή σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες». Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης της Αριστεράς και δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά και «στην πρώτη γραμμή».
Η Μαρίν Λε Πεν, η επικεφαλής της άκρας δεξιάς, που προ διμήνου σκεπτόταν να παραδώσει την ηγεσία του κόμματος της, βλέπει ήδη τον εαυτό της να στρογγυλοκάθεται το 2027 στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Ως τότε θα αντιπολιτεύεται τον Μακρόν παντού και στα πάντα.
Ο Μακρόν κοιτάει προς τους νεογκολικούς του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που θα μπορούσαν να τείνουν χείρα βοηθείας, πλην όμως και αυτοί, προς το παρόν, δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση.
Ο μοναδικός που τάχθηκε υπέρ της συγκυβέρνησης με τον Μακρόν είναι ο καταδικασμένος, πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος, όμως, δεν είναι καν βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων.
Ελλείψει, μέχρι στιγμής, κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν θα αναζητεί όπως είπε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν «πλειοψηφίες δράσης» επί συγκεκριμένων θεμάτων.
Εν αναμονή της τοποθέτησης του κ. Μακρόν για τα εκλογικά αποτελέσματα, που ίσως φωτίσει το προς τα πού βαδίζει η Γαλλία, πολιτικοί αναλυτές συζητούν ενδεχόμενα σενάρια. επισημαίνοντας πως αν το θέλει, ο Μακρόν έχει δικαίωμα να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές. Υπογραμμίζουν όμως πως αν το κάνει τώρα θα πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία.