Οικονομικό Αρμαγεδδώνα προοιωνίζονται οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Πληθωρισμός και ακριβό χρήμα “πνίγουν” Ελλάδα και Ιταλία
Ισχυρή πίεση δέχτηκαν τα ομόλογα των υπερχρεωμένων οικονομιών, λόγω των όσων σχεδιάζει η ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων αλλά και μιας διάχυτης ανησυχίας ότι ενδεχομένως δε θα πράξει, εξαιτίας του πληθωρισμού τα όσα απαιτούνται για να στηρίξει τις οικονομίες αυτές. Έτσι οι αποδόσεις για τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα χτύπησαν “κορυφή” με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να φτάνει έως και το 4,393%, χθες, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου του 2020.
Η απόδοση του 5ετούς ακολουθεί ανάλογη πορεία και έφθασε έως και το 3,159%. Σχεδόν ταυτόσημη η πορεία και για τα ιταλικά, με το 10ετές στο 3,775%.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι το εύρος έκθεσης της χώρας σε αυτή την “θαλασσοταραχή” είναι περιορισμένο καθώς το χρέος της χώρας είναι θεσμικό, οι ανάγκες αναχρηματοδότησης είναι σχετικά περιορισμένες και βέβαια υπάρχει και το “μαξιλάρι” των περίπου 40 δισεκ. ευρώ για παν ενδεχόμενο. Ουσιαστικά η εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αφορά έναν ποσό 15 και 20 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε “χαρτιά” που είναι σε διαπραγμάτευση στην δευτερογενή αγορά.
- Βέβαια το όλο κλίμα εάν συνεχιστεί με αυτές τις “θερμοκρασίες” και βέβαια εάν τροφοδοτηθεί περαιτέρω από την εικόνα της Ιταλίας που έχει χρέος που αγγίζει τα 3 τρισ. ευρώ και τις επόμενες μέρες θα βγει στις αγορές αναζητώντας περίπου 20 δισεκ. για να αναχρηματοδοτήσεις το χρέος, και η Ελλάδα θα πληγεί.
Το οικονομικό επιτελείο έχει στείλει μηνύματα για το ότι το κρατικό ταμείο δεν μπορεί να καταφύγει σε δανεισμό ώστε να “ανοίξει” το πορτοφόλι για να στηρίξει με νέες ενέσεις ρευστότητας την οικονομία.
Στρατηγικοί αναλυτές σημείωναν πάντως ότι υπάρχει κίνδυνος να τεθούν υπό τέτοια πίεση υπερχρεωμένα κράτη της ΕΕ, ώστε να αναγκαστεί η ΕΚΤ να σταματήσει εντελώς την αύξηση των επιτοκίων.
«Δεν έχει πολύ νόημα για την ΕΚΤ να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια, να προκαλεί κατακερματισμό και μετά να εισάγει ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπισή του», ανέφεραν οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Citigroup Inc.
Ωστόσο, δεν παρουσίασαν κάποιο νέο εργαλείο -όπως ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων– το οποίο ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές θεωρούν απαραίτητο για να αποτραπεί η δυσανάλογη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών στις πιο υπερχρεωμένες οικονομίες της Μεσογείου.
- «Μια τέτοια ασαφής προσέγγιση για τη δημιουργία backstop στα spread σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων πρέπει πρώτα να μεταβεί σε κατάσταση κρίσης με διεύρυνση των spreads, προτού ενεργήσει η ΕΚΤ», έγραψε ο Jorge Garayo, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στη Société Générale SA.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπό την πίεση του υψηλού πληθωρισμού αλλά και των αποφάσεων για τα επιτόκια της ΕΚΤ αλλά κι άλλων μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών, καταγράφηκε πτώση 2,72% για τον Γενικό Δείκτη, ενώ οι εβδομαδιαίες απώλειες έφτασαν το 3,82%.
Με βάση παράγοντες της αγοράς, ξένα χαρτοφυλάκια, λόγω του διεθνούς κλίματος προχώρησαν σε μείωση της θέσης τους σε μια ούτως ή άλλως “ρηχή” αγορά όπως η Ελληνική.
Δυσοίωνα μηνύματα από τις ΗΠΑ
Μεγαλύτερη άνοδο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Μάιο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 8,6% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, επίπεδο που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος στο 8,3%, όσο και τον Απρίλιο. Τον Μάρτιο είχε βρεθεί στο 8,5%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 1% έναντι εκτιμήσεων για ενίσχυση κατά 0,7%. Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός είχε κινηθεί 0,3% υψηλότερα σε μηνιαία βάση.
- Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε 0,6% σε μηνιαία βάση και 6% σε ετήσια. Οι τιμές στην ενέργεια κινήθηκαν 3,9% υψηλότερα σε μηνιαία βάση, ανεβάζοντας τα ετήσια κέρδη στο 34,6%. Οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύτηκαν 16,9% σε μηνιαία βάση, με την ετήσια άνοδο να ανέρχεται στο 106,7%.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου εκτινάχτηκε κατά 8 μονάδες βάσης πάνω από το 2,9%.
- Στο «κόκκινο» οι δείκτες, μετά την αναπάντεχη εκτόξευση του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 στη Wall Street. Πάνω από το 3,1% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών.
Οι τιμές στην ενέργεια κινήθηκαν 3,9% υψηλότερα σε μηνιαία βάση, ανεβάζοντας τα ετήσια κέρδη στο 34,6%. Οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύτηκαν 16,9% σε μηνιαία βάση, με την ετήσια άνοδο να ανέρχεται στο 106,7%.
«Επιβεβαιώνει ορισμένους από τους φόβους που άκουσα από τους επενδυτές αυτή την εβδομάδα», δήλωσε αναλύτρια της RBC Capital Markets. «Αναγκάζει κάπως τις μετοχές να παραμείνουν στο κάτω μέρος του εύρους στο οποίο ήταν; Ίσως. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι αρκετό για να οδηγήσει σε νέα χαμηλά», τόνισε.
Η αναπάντεχη άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει τους traders να αποτιμήσουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed αργότερα φέτος. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, η οποία θεωρείται μία από τις πιο ευαίσθητες στις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, εκτινάχθηκε πάνω από το 2,9%, καταγράφοντας άλμα 8 μονάδων βάσης.