Ria Novosti: Όλες οι ελληνικές εταιρείες-αγοραστές στράφηκαν στην πληρωμή σε ρούβλια για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti επικαλούμενη πηγές της Gazprom αναφέρει ότι η Ελλάδα απέφυγε τη διακοπή ρωσικό φυσικού αερίου όλες οι ελληνικές εταιρείες που εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο έχουν υιοθετήσει τη νέα διαδικασία πληρωμής της Gazprom και δεν θα υπάρξει διακοπή των προμηθειών.
«Όλες οι ελληνικές εταιρείες-αγοραστές στράφηκαν στην πληρωμή σε ρούβλια», είπε η πηγή.
Τρεις είναι οι βασικοί εισαγωγείς στη χώρα – η ΔΕΠΑ Εμπορική, η Μυτιληναίος, η Προμηθέας Gas. Οι παραδόσεις από τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν το 45% έως 55% των συνολικών εισαγωγών, ανάλογα με την εποχή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν θα είναι δυνατή η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με άλλες πηγές τα επόμενα χρόνια.
«Η προθεσμία πληρωμής για τις προμήθειες φυσικού αερίου Απριλίου είναι η 25η Μαΐου. Επομένως, είναι απαραίτητο τα χρήματα να πιστωθούν σε ειδικό λογαριασμό στις 23 Μαΐου. Χρειάζονται δύο ημέρες για να μετατραπούν σε ρούβλια και να μεταφερθούν χρήματα από τον έναν λογαριασμό στον άλλο. Για αυτό , η πληρωμή σε ευρώ πρέπει να ληφθεί στις 23 Μαΐου», εξήγησε η πηγή.
Την προηγούμενη μέρα, το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων AMNA μετέδωσε ότι η ΔΕΠΑ εξόφλησε την Gazprom για τις παραδόσεις Απριλίου σε ευρώ σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 19 Μαΐου.
Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου ότι σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, οι ελληνικές αρχές θα αναγκαστούν να διακόψουν το ρεύμα λόγω έλλειψης ανέφερε: «Δεν θα υπάρξει διακοπή παροχής. Όλα είναι καλά.»
Στις 23 Μαρτίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την πληρωμή σε ρούβλια για τις προμήθειες φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ και άλλα κράτη που έχουν αντι-ρωσικές κυρώσεις.
Στη συνέχεια, υπέγραψε ένα αντίστοιχο διάταγμα και είπε ότι εάν οι «μη φιλικές» χώρες δεν πληρώσουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου, τότε η Μόσχα θα θεωρήσει ότι αυτό αποτελεί αδυναμία πληρωμής των συμβάσεων αερίου.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η Gazprombank ανοίγει ειδικούς λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα και ρούβλια.
Ο αγοραστής θα μπορεί να μεταφέρει κεφάλαια στον πρώτο λογαριασμό στο νόμισμα που καθορίζεται στη σύμβαση για την προμήθεια του «μπλε χρυσού», η τράπεζα τα πουλάει στο Χρηματιστήριο της Μόσχας όπου θα πιστώσει ρούβλια στον λογαριασμό του αγοραστή αερίου και θα πληρώσει την Gazprom από αυτό.
Πριν συμφωνήσουν στο νέο καθεστώς πληρωμών, η ελληνική κυβέρνηση και οι εταιρείες εισαγωγής φυσικού αερίου περίμεναν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.