ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ: Τι δείχνει η “ανθρωπογεωγραφία” στη νέα ΚΕ – Ακροβασίες και λεπτές ισορροπίες

 ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ: Τι δείχνει η “ανθρωπογεωγραφία” στη νέα ΚΕ – Ακροβασίες και λεπτές ισορροπίες

Αν απέδειξε κάτι η σύνθεση της νέας ΚΕ του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το ποσοστό του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου ο νέος ένοικος του 6ου ορόφου στη Χαριλάου Τρικούπη πήρε και τα κλειδιά του κόμματος. Το δεύτερο που απέδειξε η ψηφοφορία του Συνεδρίου είναι ότι ο νέος αρχηγός του κόμματος γνωρίζει καλά το κομματικό παίγνιο των ισορροπιών για τη συγκρότηση των κομματικών οργάνων με τη φρουρά του να εφαρμόζει με μαθηματική ακρίβεια τις σκληρές ή χαλαρές γραμμές της ηγεσίας.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Το αποτέλεσμα στην κάλπη του Συνεδρίου για την εκλογή της νέας ΚΕ  επικαιροποίησε σε ένα μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης για την εκλογή αρχηγού.

Τότε με τη ολική επικράτηση Ανδρουλάκη και το ηγεμονικό 70-30 έναντι του Γιώργου Παπανδρέου η αίσθηση ήταν ότι ο νέος πρόεδρος παίρνει πάνω του και όλο το βάρος της ευθύνης για την επιτυχία ή την αποτυχία ενός κόμματος το οποίο δίνει μάχη επιβίωσης αλλά και ανάταξης στην κοινωνία. Αυτό ήρθε και επιβεβαιώθηκε και στις προσυνεδριακές διαδικασίες αλλά και τώρα στην ψηφοφορία για την  ΚΕ.

  • Την ηγεμονία Ανδρουλάκη στο κόμμα επιβεβαιώνει η συμπαγής γραμμή στη σταυροδοσία του Ανδρέα Σπυρόπουλου. Ο «άνθρωπος του προέδρου» εξελέγη πρώτος σε σταυρούς με ένα ρεκόρ ψήφων που έφτασε στις 2.258 και μάλιστα με μια διαφορά 800 σταυρών από τον δεύτερο.

Ο συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη που προαλείφεται για γραμματέας του κόμματος έλαβε το 50% των ψήφων και η πρωτιά του αποδεικνύει το συμπαγή χαρακτήρα των γραμμών στους προεδρικούς. Αυτό αποτυπώνεται και στις συνολικά 200 θέσεις που εξασφάλισε με άνεση η ομάδα των προεδρικών, αριθμός που θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος σημειώνουν με νόημα πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ καθώς η κατεύθυνση από την ηγεσία ήταν να χαλαρώσουν οι γραμμές σύμφωνα με πληροφορίες ώστε να πριμοδοτηθούν και οι τάσεις των συνεργαζόμενων αλλά και πρόσωπα με ιστορικά χαρακτηριστικά.

Ωστόσο η δεύτερη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη με 1.436 σταυρούς ταυτόχρονα αναδεικνύει ότι ο πρώην γραμματέας του κόμματος κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική του στο κόμμα. Η δεύτερη θέση δείχνει επίσης ότι το παπανδρεϊκό μπλόκ ως όφειλε για να μετρηθεί όσο το δυνατό υψηλότερα κατήλθε με αυστηρή γραμμή για την εξασφάλιση καλύτερης αντιπροσώπευσης στο ανώτερο κομματικό όργανο.

  • Το παπανδρεϊκό μπλόκ συγκροτεί μια ομάδα 70 μελών στην ΚΕ και δεν πρέπει να θεωρείται μια αμελητέα δύναμη μπροστά στις δύσκολες στιγμές που έρχονται στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Η τρίτη θέση ανήκε και αυτή σε ένα πρόσωπο πολύ στενά συνδεδεμένο με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Στέφανος Ξεκαλάκης, πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 1.204 ψήφους καταφέρνοντας να θεωρείται και αυτός μια υπολογίσιμη δύναμη μέσα στο κομματικό γίγνεσθαι.

Πολλοί είναι εκείνοι με γνώση της νέας ανθρωπογεωγραφίας του ΠΑΣΟΚ που βλέπουν πίσω από αυτή τη διαδικασία μια εσωτερική «αναμέτρηση» στο προεδρικό μπλόκ.

Ισορροπίες

Από αυτές τις χαλαρές γραμμές φαίνεται ότι αναδεικνύονται και άλλες διεργασίες που συντελέστηκαν στο παρασκήνιο και που σε ένα βαθμό είναι απολύτως λογικές για την εξασφάλιση της ενότητας και της αποφυγής αχρείαστων φαινομένων εσωστρέφειας ή ακόμη και διαρροών.

Το σπριντ του Παύλου Χρηστίδη στην τελική ευθεία της καταμέτρησης ο οποίος από τη 10η θέση έκανε άλμα στην πρώτη πεντάδα έδειξε αφενός την απήχησή του και τη σιωπηρή δουλειά που έγινε το τελευταίο διάστημα αλλά και την δυνατότητά του να εξασφαλίσει και πολλές ψήφους από το προεδρικό μπλόκ. Συνολικά ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος αλλά και εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ επι Γεννηματά κατάφερε να εκλέξει γύρω του μια ομάδα δέκα μελών στην ΚΕ.

  • Ενδεικτική των ισορροπιών που επιτεύχθηκαν σε απόλυτο βαθμό ήταν και η θέση που εξασφάλισε και ο Μανώλης Όθωνας – πρώην διευθυντής του γραφείου της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά – ο οποίος πλασαρίστηκε 26ος.

Ειδικά ο δεύτερος έδωσε και ισχυρά δείγματα γραφής υπερ της ενότητας του κόμματος και ότι στηρίζει τη νέα ηγεσία κάνοντας στοχευμένες παρεμβάσεις με πιο χαρακτηριστικά τα τρια διαδοχικά τιτιβίσματα παραμονή και ανήμερα των εσωκομματικών εκλογών για την εκλογή Τσίπρα θέτοντας τον πήχη της συμμετοχής απευθείας στις 270.000 φίλων και απλών ψηφοφόρων που είχαν προσέλθει στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ.

Από την πλευρά ωστόσο μάχη να κρατηθεί εντός της ΚΕ έδωσε ο άλλοτε στενός συνεργάτης της κας Γεννηματά ο Χρήστος Πρωτόπαππας ο οποίος έρχεται προτελευταίος στην τελική λίστα όπως θα προκύψει σύμφωνα με πληροφορίες μετά την ενσωμάτωση των ποσοστώσεων για τις γυναίκες και τις επίσημες τάσεις.

Ανακάτεμα

Σε κάθε περίπτωση το ανακάτεμα της ΚΕ και η ανανέωση είναι βασικά χαρακτηριστικά. Πολλά νέα και εν πολλοίς άγνωστα πρόσωπα έφτασαν να γίνουν μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος.

Την ώρα που στην ΚΕ μπαίνουν πρόσωπα όπως ο Κώστας Χρυσόγονος (πρώην ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) ως 200ος την ίδια στιγμή άνθρωποι που εργάστηκαν συστηματικά για την ενότητα του ΚΙΝΑΛ και του χώρου όπως ο κ. Μεϊμάρογλου (Ποτάμι) μένουν εκτός.

  • Από τους εκτός ΠΑΣΟΚ πολύ καλή επίδοση πέτυχε ο Θόδωρος Μαργαρίτης πρωην ΔΗΜΑΡ και νυν Ανανεωτική Αριστερά που έρχεται πρώτος από του εκτός ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνοντας την 57η θέση από την 11η που διατηρούσε στην προηγούμενη ΚΕ.

Οι τάση κατάφερε να εκλέξει περίπου 15 μέλη στην ΚΕ και αυτό εκλαμβάνεται ως μια καλή επίδοση που θα διαδραματίσει και αυτή τη ρόλο της σε μελλοντικούς συσχετισμούς για κρίσιμες αποφάσεις.

Ικανοποίηση πρέπει να επικρατεί και στο στρατόπεδο του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος κατάφερε να εκλέξει 20 μέλη στην ΚΕ.

Σχετικά Άρθρα