“Ευλογιά των πιθήκων”: Ανεμοβλογιά δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα για το ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα
Ανεμοβλογιά δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα αποτελέσματα από το ύποπτο δείγμα για ευλογιά των πιθήκων που εξετάστηκε από τον τουρίστα που παραθέριζε στην Κεφαλονιά και νοσηλεύεται στο Αττικό νοσοκομείο.
Ο ασθενής νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και έχει πυρετό και εξανθήματα σε όλο του το σώμα. Λήφθηκε και δεύτερο δείγμα του οποίου τα αποτελέσματα αναμένονται εντός λίγων ωρών.
Οι σκέψεις για καραντίνα και στην Ελλάδα
Σύμφωνα με ορισμενες πληροφορίες, στον ΕΟΔΥ υπάρχουν σκέψεις να ληφθούν μέτρα αντίστοιχα του Βελγίου ως προς την καραντίνα, ωστόσο καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.
Από την ασθένεια αυτή, σύμφωνα με ειδικούς, κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά. Εξάλλου, στη Βρετανία νοσηλεύεται ένα παιδί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αφού μολύνθηκε με την ευλογιά των πιθήκων.
Μπουρλά: Δεν ανησυχούμε για την ευλογιά των πιθήκων
Ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά εμφανίστηκε καθησυχαστικός πάντως ως προς την ευλογιά των πιθήκων.
«Όλα τα ζητήματα υγείας μας απασχολούν. Και φυσικά, είχα την ευκαιρία, από τις πρώτες στιγμές που ανακοινώθηκε, να το κοιτάξω με τους συνεργάτες μου. Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ερωτηθείς για το θέμα της ευλογιάς των πιθήκων, στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης, με την οποία ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ τον ανακήρυξε σε επίτιμο πρόεδρό του.
«Νομίζω ότι ο στόχος όλων μας αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρλά.
Παγώνη: Η ευλογιά των πιθήκων είναι διαχειρίσιμη προς το παρόν, δεν θα πάρει τη μορφή της πανδημίας
Καθησυχαστική εμφανίστηκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη: «Είναι μεταδοτικό νόσημα, αλλά δεν χρειάζεται πανικός, η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από την αναπνευστική οδό, από τον αέρα με τα σταγονίδια, μεταδίδεται και μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες», εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1. Για να προσθέσει: «Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Οι ασθενείς είχαν 3-4 εβδομάδες τα συμπτώματα, τα οποία είναι σε αποδρομή και σιγά σιγά φθίνουν. Υπάρχει εμβόλιο που γίνεται σε πληθυσμό χωρών της Αφρικής, δεν έχει χρειαστεί να γίνει παρά μόνο σε δύο από όλους τους ασθενείς ανά τον πλανήτη».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ