Δημοσίευμα WSJ για F-16 και τουρκικές διεκδικήσεις ανάβουν “φωτιές” λίγο πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο
Το δημοσίευμα της Wall Street Journal πυροδοτεί συζητήσεις και είναι δεδομένο είναι πως στη σημερινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ θα υπάρξει αναφορά από την αντιπολίτευση για το συγκεκριμένο θέμα (ήδη χθες υπήρξε σχετική ανακοίνωση από το ΣΥΡΙΖΑ).
Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση προηγμένων όπλων και άλλου εξοπλισμού για τον τουρκικό στόλο των μαχητικών F-16. Σε περίπτωση που αυτό επαληθευθεί ανοίγει ο δρόμος για τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας, που τα τελευταία χρόνια δεν ήταν και στο καλύτερο σημείο (καθώς η Άγκυρα είχε προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S 400).
To timing που ανοίγει αυτό το θέμα δεν είναι το καλύτερο, καθώς η πληροφορία αυτή έρχεται λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο. Στο τετ α τετ με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και η Αθήνα προσδοκά πως θα υπάρξει ένα καθαρό μήνυμα από τις ΗΠΑ. Αυτό που επισημαίνεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως η χώρα αποτελεί έναν αξιόπιστο συνομιλητή και μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα στην περιοχή (για παράδειγμα να αποτελέσει έναν ενεργειακό κόμβο)
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί το ρευστό σκηνικό για να αναβαθμίσει το ρόλο της και να κλείσει μέτωπα με ισχυρούς παίκτες, κάνοντας ένα… come back στη διεθνή σκηνή.
Τα περί απομονωμένης Τουρκίας αποδεικνύεται πως δεν ισχύουν και είναι χαρακτηριστικό πως η Άγκυρα παίζει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία και ταυτόχρονα επιδιώκει να αναθερμάνει τις σχέσεις της με την Δύση.
Να σημειωθεί εδώ πως στις 18 Μαΐου θα φτάσει στις ΗΠΑ ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν. Πρόκειται για μια συνάντηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα φανεί αν πράγματι γίνονται βήματα βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες μετά από μια δύσκολη περίοδο.
- Η Άγκυρα, επιδιώκει να εκμεταλλευθεί το ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό για να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι εμφανές πως η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει να δυναμιτίζει το κλίμα. Τη σκυτάλη των προκλητικών δηλώσεων πήρε χθες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, που επανέλαβε ανυπόστατες κατηγορίες για την Ελλάδα όσον αφορά στο μεταναστευτικό και μίλησε εκ νέου για την «γαλάζια πατρίδα».
Τα αίτια πίσω από αυτή την εμπρηστική ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων είναι πολλά, ωστόσο φαίνεται πως το κυριότερο είναι το ενεργειακό. Η Άγκυρα θέλει να πάρει μέρος στις συζητήσεις που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα.
Να σημειωθεί πως την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να φτάσει και το τέταρτο κατά σειρά γεωτρύπανο της Άγκυρας, που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολή Μεσόγειο και όχι στη Μαύρη Θάλασσα όπως είχε αναφερθεί αρχικώς. Το που θα είναι αυτές οι ερευνητικές δραστηριότητες είναι κάτι που μένει να φανεί.