Εκτινάχθηκαν κατά 23% οι τιμές φυσικού αερίου μετά το ρωσικό μπλόκο σε Πολωνία, Βουλγαρία- Συναγερμός στην Αθήνα για ανάλογη κίνηση της Μόσχας- Έκτακτο σχέδιο από τις Βρυξέλλες
Οι τιμές για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν περισσότερο από 23% καθώς οι συναλλαγές άρχισαν το πρωί της Τετάρτης, ώρες αφότου η ρωσική κρατική Gazprom είπε στην Πολωνία και τη Βουλγαρία ότι διέκοψε τις προμήθειες καυσίμου.
Η κίνηση της Gazprom ήρθε ακριβώς τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους συμφώνησαν να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τη χώρα να υπερασπιστεί το έδαφός της ενάντια στη ρωσική εισβολή.
Κύκλοι στις Βρυξέλλες δηλώνουν πως η Ε.Ε πρέπει να προετοιμάζεται για επέκταση αυτής της κίνησης της Μόσχας και σε άλλες “μη φιλικές” χώρες, κάτι που ενδέχεται να συμπεριλάβει και την Ελλάδα, δεδομένου ότι Ρώσοι αξιωματούχοι αλλά και ο ίδιος ο Σεργκέϊ Λαβρόφ έχει επανειλημμένα επισημάνει τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης στην μετακίνηση νατοϊκών δυνάμεων και όπλων προς τις γειτονικές προς την Ουκρανία χώρες και μέσω αυτών την ενίσχυση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, έχει σημάνει συναγερμός μετά την διακοπή προμήθειας ρωσικού αερίου προς την Πολωνία και την Βουλγαρία και τις επόμενες ώρες θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.
Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.
Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει πως θα αντιμετωπίσει το ζήτημα ενόψει της λήξης του ρωσικού τελεσιγράφου στις 20 Μαϊου.
Σχετικό είναι το δημοσίευμα των New York Times:
Η αντίδραση της αγοράς υπογράμμισε ότι μια κρίσιμη, επίφοβη στιγμή στον πόλεμο ήταν εδώ: σοβαρή διακοπή στις εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Πολωνία και η Βουλγαρία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, όπως και η Γερμανία, ο ντε φάκτο οικονομικός και πολιτικός ηγέτης του μπλοκ και που κρατά τις προσπάθειες για ταχεία επιβολή περισσότερων κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.
Ο καλός ανοιξιάτικος καιρός στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή μπορεί να αμβλύνει το άμεσο πλήγμα της διακοπής φυσικού αερίου, αλλά η ανάγκη αντικατάστασης των προμηθειών της Gazprom με εναλλακτικές πηγές θα είναι επείγουσα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ήδη υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα αυξηθούν περαιτέρω, ωθώντας τελικά τα ήδη υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και βλάπτοντας τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε χθες πως θα ζήσουμε την μεγαλύτερη αύξηση τιμών ενέργειας των τελευταίων πενήντα ετών, μετά την ενεργειακή κρίση του 1973 εξαιτίας, τότε, της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Σε απάντηση στην είδηση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σε δήλωση το πρωί της Τετάρτης ότι η Ε.Ε προετοιμαζόταν για τη διακοπή της παροχής αερίου στη Ρωσία.
«Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού», είπε, προσθέτοντας ότι συνεργάζεται με τους συμμάχους για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο για το πληγέν μέλος. δηλώνει και ότι η ομάδα συντονισμού για το φυσικό αέριο του ιδρύματος συνεδρίαζε το πρωί της Τετάρτης για να επεξεργαστεί μια απάντηση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει μέχρι στιγμής κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα, τον οποίο τόσο η Πολωνία όσο και η Γερμανία χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό, και προετοιμάζει τις λεπτομέρειες ενός εμπάργκο πετρελαίου . Αλλά ένα εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο θεωρείται εδώ και καιρό ως Ρουβίκωνας που δεν πρέπει να περάσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του πόσο πολύ εξαρτώνται από αυτό η Γερμανία και άλλες χώρες για θέρμανση και παραγωγή ενέργειας.
Τώρα φαίνεται ότι η Ρωσία αποφάσισε να κινηθεί πρώτα και να μπλοκάρει η ίδια τις εξαγωγές φυσικού αερίου, αφού οι χώρες της ΕΕ αρνήθηκαν να πληρώσουν για τις εισαγωγές φυσικού αερίου σε ρούβλια, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Πούτιν θέλει απεγνωσμένα να πληρωθεί στο ρωσικό νόμισμα επειδή η ικανότητά του να μετατρέπει δολάρια και ευρώ σε ρούβλια, τα οποία στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιήσει για την πολεμική του προσπάθεια στην Ουκρανία, έχει μειωθεί από μέτρα που απαγορεύουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συναλλαγή με τη ρωσική κεντρική τράπεζα.
Το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Αλεξάντερ Νικόλοφ, δήλωσε ότι η χώρα του έχει επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για ένα μήνα και αναζητά εναλλακτικές λύσεις.
«Η Βουλγαρία δεν θα διαπραγματευτεί υπό πίεση και με σκυμμένο το κεφάλι. Η Βουλγαρία δεν υποχωρεί και δεν πωλείται σε καμία τιμή σε κανένα εμπορικό αντισυμβαλλόμενο», είπε ο κ. Νικόλοφ. «Προφανώς, το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται ως πολιτικό και οικονομικό όπλο», πρόσθεσε.
Οι Πολωνοί αξιωματούχοι σημείωσαν παρόμοια αυτοπεποίθηση το απόγευμα της Τρίτης. Η υπουργός Κλίματος της Πολωνίας, Anna Moskwa, υποβάθμισε την επίδραση της απόφασης της Ρωσίας, επιμένοντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία ότι «είμαστε έτοιμοι να αποκοπούμε πλήρως» από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Με πληροφορίες από τους N.Y. Times