Γεωργιάδης: “Αισθητά κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης ο πληθωρισμός στην Ελλάδα”

 Γεωργιάδης: “Αισθητά κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης ο πληθωρισμός στην Ελλάδα”

«Στις 12 η Eurostat ανακοίνωσε τον πληθωρισμό για όλη την ευρωζώνη. Στο 8% ο εναρμονισμένος δείκτης στην Ελλάδα για το μήνα Μάρτιο. Στο 2,7% η μηνιαία αύξηση. Εγώ πάντα κοιτάω λίγο παραπάνω τη μηνιαία αύξηση, γιατί αυτή δείχνει την τάση. Στο 7,5% είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη – εμείς στο 8% – και στο 2,5% η μηνιαία αύξηση – εμείς στο 2,7%», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία για το ύψος του πληθωρισμού το Μάρτιο του περασμένου έτους.

«Τον Μάρτιο του 2021 η Ελλάδα ήταν την μοναδική στην ευρωζώνη με αρνητικό πληθωρισμό, είχε μείον 2%. Τότε ο μέσος όρος της ευρωζώνης ήταν 1,3%. Το +8 είναι από το -2, άρα, στην πραγματικότητα είναι 6, δεν είναι 10. Άρα, στην πραγματικότητα ο πληθωρισμός μας παραμένει αισθητά κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι το 7,5%, αν το πάρουμε σε ετήσια βάση», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και επέμεινε ότι «η Ελλάδα είναι η 12η από τις 19 χώρες».

Νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά – Οι τιμές από Πειραιά και Ραφήνα για τα νησιά

Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αντιπαραθέσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

«Για να δούμε λίγο τον πληθωρισμό των χωρών που είναι λίγο πάνω από εμάς. Λιθουανία, 15,6%. Φταίει ο Μητσοτάκης. Εσθονία, 14,8%. Φταίει ο Χατζηδάκης, ο Γεωργιάδης και ο Σκρέκας. Ολλανδία, 11,9%. Είναι προφανώς η λίστα Πέτσα εδώ. Ισπανία, η αγαπημένη σας χώρα, που την έχετε κάνει παράδειγμα και μας την λέτε σε κάθε σας ομιλία, 9,8%».

«Επαναλαμβάνω, αν βάλουμε εμείς, ότι είχαμε μείον 2 πέρυσι, ενώ όλοι οι άλλοι είχαν συν, εμείς είμαστε στο 6 στην πραγματικότητα. Για όλες αυτές τις κυβερνήσεις, που έχουν αυτόν το θηριώδη έως και διπλάσιο από εμάς πληθωρισμό, φταίει ο κ. Μητσοτάκης; Αυτή είναι σοβαρή συζήτηση, για τη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, από την Αξιωματική Αντιπολίτευση;», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, ο υπουργός απάντησε και στις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι υπάρχει ζήτημα επάρκειας προϊόντων.

«Για το προβλεπτό μέλλον, για να μιλάω σωστά, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επάρκειας. Τι θα πει προβλεπτό μέλλον; Για μπροστά μας, 6 με 7 μήνες. Τόσο μπορούμε να έχουμε εικόνα της αγοράς. Αν αύριο  πέσουν πυρηνικά, δεν ξέρω. Εν πάση περιπτώσει, σήμερα, που μιλάμε, για όλα τα διατροφικά υλικά που παίρνει ο κόσμος από τα σουπερμάρκετ δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος έλλειψης, μηδέν,  ακόμα και για το ηλιέλαιο μηδέν», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε:

«Για το ηλιέλαιο υπάρχει και τρόπος να αυξήσουμε πολύ και την εγχώρια παραγωγή, εάν κατευθύναμε μεγαλύτερο εύρος ηλιέλαιου στον επισιτισμό απ’ ότι για την παραγωγή ενέργειας».

Απουσία αναγκαίων πρωτοβουλιών που θα απέτρεπαν τις μεγάλες αυξήσεις στην αγορά, είχε καταγγείλει νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης. «Σας λέμε από την πρώτη στιγμή, κύριε Υπουργέ, ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα οξύνεται πολύ περισσότερο, λόγω των πολιτικών σας ή για να ακριβολογώ, από την απουσία των πρωτοβουλιών εκ μέρους σας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ασφαλώς και ένα τμήμα του πληθωρισμού είναι εισαγόμενο. Συμφωνούμε, αλλά η Κυβέρνηση σας έκανε ακριβώς το αντίθετα για να μην τον μειώσει», ανέφερε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης και πρόσθεσε ότι «η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του κόστους παραγωγής τους, λόγω της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της αγοράς», για να παρατηρήσει ότι «η ακρίβεια έχει ταξικό πρόσημο και πλήττει ασύμμετρα τους πολίτες. Όσο πιο ευάλωτοι, τόσο πιο πολύ πλήττονται».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα