Μαγιορκίνης: Αναγκαζόμαστε να καθυστερήσουμε τη χαλάρωση των μέτρων – Μην υποτιμούμε τον ιό

 Μαγιορκίνης: Αναγκαζόμαστε να καθυστερήσουμε τη χαλάρωση των μέτρων – Μην υποτιμούμε τον ιό

Με αφορμή την πρόσφατη (την Τετάρτη) απόφαση της Επιτροπής των ειδικών, οι οποίοι συμφωνήσαν με την εισήγηση του υπουργείου Υγείας να μη γίνει άρση κανενός μέτρου μέχρι το τέλος του Απριλίου, ρωτήθηκε στη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, εάν λήφθηκε η απόφαση αυτή επειδή το κύμα της Όμικρον 2 στη χώρα μας είναι πιο επίμονο από όσο αναμενόταν και αναγκαζόμαστε να καθυστερήσουμε τη χαλάρωση των μέτρων σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου σε κάποιες ήδη υπάρχει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, και φαίνεται πιο γρήγορη η αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

«Το βασικό θέμα, που έχουμε εμείς στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ένα ποσοστό ανεμβολίαστων στις μεγάλες, στις πολύ μεγάλες ηλικίες», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Το κύμα της Όμικρον 2 δεν έχει κάποια ιδιαίτερη έξαρση. Υπάρχει μια ταλάντωση της επιδημίας, μια παλινδρόμηση της επιδημίας, χωρίς να υπήρξε ποτέ κάποια εκθετική αύξηση, το οποίο κατά καιρούς το αναμένουμε έτσι και αλλιώς.

Η αντικατάσταση της Όμικρον 1 από την Όμικρον 2 δεν ήρθε με έξαρση, ήρθε με μια ήπια ταλάντωση, ωστόσο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ανεμβολίαστοι μεγάλης ηλικίας να εξακολουθούν να δημιουργούν πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που έχουμε σε σχέση, για παράδειγμα, με το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν έχει καθόλου μέτρα αυτή τη στιγμή.

Αλλά με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι σίγουρο ότι -τους επόμενους έναν με δυο μήνες- αυτή η κατάσταση θα βελτιωθεί, εκτός και αν υπάρξει κάποια παραλλαγή -που δεν μπορούμε να προβλέψουμε- η οποία θα άλλαζε την κατάσταση, όχι μόνο εδώ αλλά σε παγκόσμια κλίμακα.  Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά δεν το θεωρούμε και πολύ πιθανό», κατέληξε, κάνοντας μία θετική πρόβλεψη ο κ. Μαγιορκίνης.

«Σιγά – σιγά μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό»

Γενικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης το απόγευμα της Πέμπτης, «είναι ξεκάθαρο και από την ευρωπαϊκή εικόνα ότι, παρά τη χαλάρωση των μέτρων, πλέον παρατηρείται μείωση της διασποράς με σημαντική βελτίωση του αριθμού των θανάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο κυρίως αποδίδεται στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού».

Για την Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία  εβδομάδα, ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια μειώθηκε κατά 4%, ο αριθμός των θανάτων, ωστόσο, έδειξε μικρή επιδείνωση κατά 5%, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει αύξηση.

«Συνοπτικά, βλέπουμε μία σταθεροποίηση της διασποράς της επιδημίας στην Ελλάδα με μία ήπια, πιο διαχειρίσιμη αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας, παρά τη χαλάρωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδεςΑυτό είναι  σίγουρα αποτέλεσμα του εμβολιασμού. Δεν είναι  αρκετό. Θέλουμε και άλλο. Στο ίδιο πλαίσιο λοιπόν παρατηρούμε μια διαρκή βελτίωση των σκληρών δεικτών τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι σιγά – σιγά μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό.
Όμως, οι ευπαθείς ομάδες καθώς και οι μη εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τον υποτιμήσουν
.

Είναι  προφανές ότι -για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που έχει ακολουθήσει τον εμβολιασμό, έχει κάνει τον πλήρη εμβολιασμό του- πρόκειται για μία πλήρως διαχειρίσιμη λοίμωξη την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζουν κατ’ αρχάς με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, πάντα σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό τους.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι οι ευπαθείς ομάδες, όταν διαγνωστούν, να έρχονται άμεσα σε επαφή με τον θεράποντα γιατρό για να διερευνήσουν τις όποιες θεραπευτικές επιλογές έχουν», συνέστησε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας. 

Σχετικά Άρθρα