Ζελένσκι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Ζήτησε στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς – “Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία”
Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε βόμβες φωσφόρου σήμερα το πρωί, ακριβώς έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. «Πάλι πέθαιναν παιδιά, πέθαιναν άνθρωποι», είπε στο ΝΑΤΟ. Δεν παρείχε ωστόσο περισσότερα στοιχεία ούτε είπε πού έγινε η επίθεση.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε επίσης ότι ελπίζει οτι οι τρεις Σύνοδοι Κορυφής θα οδηγήσουν σε «βήματα που θα έχουν νόημα» και θα αποκαλύψουν όπως είπε χαρακτηριστικά «ποιος είναι φίλος, ποιος είναι εταίρος και ποιος μας πρόδωσε για χρήματα».
Άρθρο στο Bloomberg: Το μεγάλο λάθος του Μπάιντεν στον πόλεμο στην Ουκρανία
Επιπλέον ζήτησε από το ΝΑΤΟ την παροχή «στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς» προς την χώρα του, ώστε να μπορέσει πολεμήσει τον ρωσικό στρατό τον οποίο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει «σε άνισες συνθήκες».
Ο πρόεδρος Ζελένσκι ρώτησε επίσης τα μέλη της συμμαχίας εάν είναι βέβαια ότι το Άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ θα λειτουργούσε εάν η Ρωσία εξαπέλυε επίθεση στο ΝΑΤΟ. «Το μόνο πράγμα που απαιτώ από εσάς μετά από ένα μήνα πολέμου είναι, σας παρακαλώ, μην μας πείτε ποτέ ότι ο στρατός μας δεν πληροί τα πρότυπα του ΝΑΤΟ» Προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα στοχεύσει στη συνέχεια μέλη της συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, αναφέρει το Reuters.
Η Ρωσία «θέλει να προχωρήσει παραπέρα. Ενάντια στα ανατολικά μέλη του ΝΑΤΟ. Τα κράτη της Βαλτικής. Και την Πολωνία σίγουρα», είπε. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη δείξει τι μπορεί να κάνει για να σώσει τους ανθρώπους.
«Για να σώσουμε τους ανθρώπους και τις πόλεις μας, η Ουκρανία έχει ανάγκη από στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς, Οπως η Ρωσία χρησιμοποιεί χωρίς περιορισμούς όλο το οπλοστάσιό της εναντίον μας», δήλωσε σε βιντεομήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Telegram. Απευθύνεται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας που συνέρχονται εκτάκτως στις Βρυξέλλες με θέμα τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι νωρίτερα είχε απευθυνθεί στο σουηδικό κοινοβούλιο, επαναλαμβάνοντας οτι η Ουκρανία αξίζει να είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.