Βρίσκει “τοίχο” ο Σαββόπουλος για συναυλία στήριξης της Ουκρανίας- Επιστολή προς τους “ομότεχνους”- Τι γράφει
Ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Στάθης Δρογώσης δυσκολεύονται να βρουν καλλιτέχνες προκειμένου να οργανώσουν τηλεμαραθώνιο – συναυλία για την Ουκρανία. Κατά ορισμένους πρόκειται για την υφέρπουσα ανοχή καλλιτεχνών στην Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά άλλους, όμως, εμφιλοχωρεί και η απαρέσκεια, εδώ και χρόνια, μερίδας του καλλιτεχνικού κόσμου για τις δημόσιες παρεμβάσεις και την γενικότερη νοοτροπία που διαπνέει την συμπεριφορά του Διονύση Σαββόπουλου, αλλά και τις ανάλογες παρεμβάσεις του Στάθηγ Δρογώση.
Σε ανοιχτή επιστολή μέσω των κοινωνικών δικτύων έγραψε ο Διονύσης Σαββόπουλος.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είπαμε μετά την πρωτοβουλία Δρογώση, να οργανώσουμε τηλεμαραθώνιο για την Ουκρανία και τους ξεριζωμένους, τους βομβαρδισμένους, τα ορφανά τους και τους πρόσφυγες. 10 μέρες τώρα κρατούν οι διαβουλεύσεις. Υπάρχουν επιφυλάξεις; Είμαι σίγουρος οτι η τηλεόραση θέλει να μας φιλοξενήσει σε κάποιο από τα κανάλια της. Και δεν πιστεύω οτι υπάρχουν επιφανείς συνάδελφοι που δυσκολεύονται να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν έναν τέτοιο σκοπό.
Γνωρίζω βέβαια τους δισταγμούς μερικών αξιαγάπητων συναδέλφων αλλά ο τηλεμαραθώνιος δεν θα είναι κατά της Ρωσίας η οποία άλλωστε υποφέρει επίσης από αυτόν τον δημόσιο υπάλληλο που μεταλλάχθηκε σε αυτοκράτορα της. Χιλιάδες διαδηλωτές και εκατοντάδες δημοσιογράφοι μέσα σε όλη την Ρωσία διώκονται επειδή ζητούν όπως όλοι μας να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Γνωρίζω επίσης οτι αρκετοί ομότεχνοι, όπως και εγώ, αποφεύγουμε τις ομαδοποιήσεις επειδή έχει καεί -και εμάς- η γούνα μας. Υπηρετούμε όμως μια αρχαία τέχνη που χαρακτηριζόταν πάντα για την ανθρωπιά και την ευαισθησία της και οφείλουμε νομίζω να σταθούμε τώρα πλάι σε αυτούς τους τυραννισμένους λαούς, επειγόντως μεν για λόγους ανθρωπιστικούς, εμμέσως δε -κατά την προσωπική μου γνώμη-, επειδή 30 χρόνια μετά το τέλος τους ψυχρού πολέμου ορθώνεται ένας αποθρασυμένος ολοκληρωτισμός σε εκείνη την παγωνιά εκεί πάνω πάλι. Πιστεύω οτι οι καινούριες γενιές θα χρειαστεί να υπερασπιστούν τις αξίες “της ελεύθερης και πλούσιας ζωής” την ανοιχτοσύνη της, τις δημιουργικές ιδέες, το σεβασμό του άλλου, τους θεσμούς της δημοκρατίας και είμαστε εμείς – το ελληνικό τραγούδι- που πρέπει τώρα να γίνουμε το παράδειγμα για τους ερχόμενους χωρίς άλλη χρονοτριβή.
Διονύσης Σαββόπουλος