Νέες πληροφορίες: 10 με 15 λεπτά το λίτρο η “έκπτωση” μέσω πλατφόρμας – Με εισοδηματικά κριτήρια – Αύριο οι ανακοινώσεις
Την Πέμπτη, 17 Μαρτίου, θα γίνουν από τους συναρμόδιους υπουργούς οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενάντια στην ακρίβεια. Πρόκειται για μέτρα που είναι εστιασμένα σε τρεις πυλώνες: σε οριζόντιες δράσεις στήριξης στο ενεργειακό πεδίο, στην οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων με την «επιταγή ακρίβειας» και σε μέτρα αντιμετώπισης των ανατιμήσεων στα καύσιμα. Πιθανότατα, εντός της ημέρας, θα υπάρξει και μία γενική τοποθέτηση από τον πρωθυπουργό.
Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα γίνει η διαδικασία επιδότησης των πολιτών για φτηνότερα καύσιμα κίνησης. Μένει να διευκρινιστεί πώς θα δίνεται η επιδότηση στους πολίτες, η εξειδίκευση θα γίνει αύριο.
Πέρα από τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά και λογαριασμούς ρεύματος, έντονο προβληματισμό προκαλεί η τεράστια αύξηση που παρατηρείται στις τιμές των καυσίμων. Η κυβέρνηση σκοπεύει να πάρει μέτρα ελάφρυνσης και γι αυτό το ζήτημα και σύμφωνα με το imerisia.gr, η έκπτωση θα δίνεται μέσω πλατφόρμας και θα κυμαίνεται όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μεταξύ 10 και 15 λεπτών το λίτρο με οροφή ένα συγκεκριμένο ποσό ανά μήνα. Το μοντέλο αυτό θα εφαρμοστεί σε Γαλλία και Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, αλλά έχει οριζόντια μορφή και διάρκεια τέσσερις μήνες.
Μιλώντας δε στον ΑΝΤ1, ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε γίνονται οι τελικές εργασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα καταχωρίζονται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από δικαιούχους, ώστε να προκύπτει το ύψος της επιδότησης.
Σύμφωνα δε με το ethnos.gr, θα υπάρξει μια ειδική πλατφόρμα, παρόμοια με αυτή του επιδόματος θέρμανσης. Όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στόχος είναι «εκείνος που πηγαίνει και βάζει καύσιμα, να πληρώνει σε τιμή φθηνότερη από αυτή που αναγράφεται στην αντλία. Και εκεί θα υπάρχουν κριτήρια πιο διευρυμένα από τα κριτήρια της προηγούμενης κατηγορίας καταβολής της ενίσχυσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η στήριξη θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια και ως φαίνεται με ανώτατο όριο ετήσιο εισόδημα 30.000 ανά οικογένεια, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για όριο τα 25.000 ευρώ.