Νέα εξέλιξη: Πήραν θέσεις βολής τα ρωσικά πυροβόλα έξω από το Κίεβο – Κλοιός σε Χάρκοβο, Τσέρνιγκοφ, Μαριούπολη
Mαίνεται η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να έχει περικυκλώνει Κίεβο, Χάρκοβο και Τσέρνιγκοφ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα ρωσικά άρματα μάχης βρίσκονται και επίσημα πλέον μόλις δώδεκα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης υπό τον έλεγχο τους τους πυρηνικούς σταθμούς της Ζαπορίζια και του Τσέρνομπιλ καθώς και τις περιοχές τους, τη Χερσώνα, μέρος του Μικολάιφ ενώ υπό ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται η Μαριούπολη.
Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε πως ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου.
«Σε Χάρκοβο, Τσέρνιγκοφ, Μαριούπολη βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν από τη Ρωσία», υποστήριξε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας για την κατάσταση στην Ουκρανία. Παρόμοιες κινήσεων παρατηρούνται γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, με πολλές γραμμές προώθησης των ρωσικών στρατευμάτων, όπως πρόσθεσε.
Ο ρωσικός στρατός προέλασε περίπου 5 χιλιόμετρα τις προηγούμενες 24 ώρες, όπως υπολόγισε. Έχει επομένως αποκτήσει κάποια ορμή», πάντως όχι πολλή, σύμφωνα με τον ίδιο.
Διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει ισχυρή άμυνα.
Παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο. Σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, αναγνώρισε.
Στο μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε.
Η Maxar εξήγησε ότι οι εικόνες δείχνουν ίλες τεθωρακισμένων να ελίσσονται μέσα σε πόλεις και διαμέσου πόλεων κοντά στο αεροδρόμιο. Ορισμένα από τα στοιχεία της γιγαντιαίας οχηματοπομπής έλαβαν θέσεις κοντά στη Λουμπιάνκα, με πολλά ρυμουλκούμενα πυροβόλα να έχουν πλέον τοποθετηθεί σε θέσεις βολής.
Μετά τις άκαρπες διαπραγματευτικές προσπάθειες που έλαβαν χώρα στην Αττάλεια αλλά και την αναζήτηση μίας διπλωματικής λύσης η οποία έχει μέχρι στιγμής «πέσει» στο κενό, Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει να μην παραχωρεί τίποτα και Βλάντιμιρ Πούτιν παραμένει αδιάλλακτος.
Ο ρωσικός στρατός αρχικά απέκλεισε τη Μαριούπολη και στη συνέχεια επήλασε προς το Κίεβο κατά πέντε χιλιόμετρα. Ο κλοιός αναφανδόν σφίγγει για την ουκρανική πρωτεύουσα με τους πολίτες που έχουν παραμείνει στην πόλη να αγωνιούν για το τι αναμένεται να γίνει.
Παράλληλα σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας η Ρωσία έχει δώσει εντολή σε μεγάλο μέρος των στρατιωτικών της δυνάμεων να περικυκλώσουν πόλεις-κλειδιά, επιβραδύνοντας έτσι την προέλασή της.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ρωσικές δυνάμεις που αποτελούνται κυρίως από άρματα μάχης έφθασαν στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού έφθασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της.
Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το CNN ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί 5 χιλιόμετρα (ή περίπου 3 μίλια) πιο κοντά στο Κίεβο την τελευταία ημέρα, παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί αμύνονται «πολύ, πολύ καλά» γύρω από την πρωτεύουσα. Βρίσκονται γύρω στα 12 χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο. Και όλα αυτά την ώρα που συνεχίζονται οι εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.
Την ίδια στιγμή η Μαριούπολη βρίσκεται σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση με την κατάσταση για τους κατοίκους να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη χωρίς πλέον τα απαραίτητα. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε τρόφιμα, ενώ η πόλη δεν έχει και νερό.
- Το Συμβούλιο της ΕΕ θέλει την Ουκρανία στους κόλπους του, αναγνώρισε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας, ωστόσο η περίπτωση να γίνει άμεση ένταξη δεν φαίνεται να συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής των «27» στις Βερσαλίες αυτό που προκύπτει είναι ότι όλοι υποστηρίζουν την Ουκρανία ώστε «να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία».
Σε ανακοίνωση του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνώρισε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας… Το Συμβούλιο ενήργησε ταχέως και κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει τη γνώμη της σχετικά με αυτήν την αίτηση σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των Συνθηκών. Εν αναμονή αυτού και χωρίς καθυστέρηση, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας και θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην επιδίωξη της ευρωπαϊκής της πορείας. Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Το συμβούλιο επαίνεσε τον λαό της Ουκρανίας για το θάρρος του να υπερασπιστεί τη χώρα του και τις κοινές μας αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Δεν θα τους αφήσουμε μόνους. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να παρέχουν συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική υποστήριξη. Δεσμευόμαστε να παρέχουμε υποστήριξη για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση. Η Ρωσία και η συνεργός της Λευκορωσία φέρουν την πλήρη ευθύνη για αυτόν τον επιθετικό πόλεμο και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους, συμπεριλαμβανομένης της αδιάκριτης στόχευσης αμάχων και πολιτικών αντικειμένων».
- Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα καλέσει σήμερα το Κογκρέσο να εγκρίνει τον τερματισμό των ομαλών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία και να ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή επιπρόσθετων, τιμωρητικών δασμών στις ρωσικές εισαγωγές σε αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε πηγή ενήμερη σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα· σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) το σχέδιο νόμου που προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία. Το κείμενο προβλέπει ακόμη δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισεκ. δολαρίων, εγγυάται τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ ως την 30ή Σεπτεμβρίου.
Το ποσό της βοήθειας έχει οικονομική και ανθρωπιστική πτυχή, ενώ εγκρίνει προμήθειες όπλων και πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό. Απομένει πλέον μόνο να το υπογράψει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ώστε το κείμενο αυτό να γίνει νόμος του κράτους.
- Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες από το Σούμι, μια πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία και από τα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε η ουκρανική κυβέρνηση. Στα βορειοανατολικά, από το Τροστιάνετς, το Σούμι και την Κρασνοπίλια αναχώρησαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι με προορισμό την Πολτάβα, 150 χιλιόμετρα νοτιότερα, όπως είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.
Από τα περίχωρα του Κιέβου (Μποροντιάνκα, Μπούτσα, Ιρπίν και Χοστόμελ) έφυγαν περίπου 20.000 άνθρωποι ενώ άλλες 3.000 κάτοικοι «έφυγαν, με δυσκολία», από το Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες 48 ώρες. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε, επίσης στο Telegram ότι στις εκκενώσεις των πολιορκούμενων πόλεων που έγιναν την περασμένη Τετάρτη απομακρύνθηκαν 60.000 Ουκρανοί.