Τασούλας: Ως ελληνικό Κοινοβούλιο καλούμε την Ε.Ε. να πάρει ακόμη περισσότερα και αφόρητα μέτρα κατά της Ρωσίας
«Ως ελληνικό Κοινοβούλιο καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει τη βοήθεια και την υποστήριξη προς την Ουκρανία και να λάβει περισσότερα μέτρα, ώστε το κόστος της βαρβαρότητας να γίνει αφόρητο» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Τασούλας, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των προέδρων των εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών – μελών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τη συμμετοχή και του προέδρου της Βουλής της Ουκρανίας.
Ο κ. Τασούλας, υπογράμμισε πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ένας «πόλεμος μιας βαρβαρότητας, που έρχεται από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1945 και δεν απειλεί απλά την Ουκρανία, απειλεί την ίδια τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη πρώτιστα» και αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού Κοινοβουλίου για τη στήριξη της Ουκρανίας.
Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, ο Πρόεδρος του ουκρανικού Κοινοβουλίου (Βερχόβνα Ράντα) κ. Ruslan Stefanchuk, διεκτραγώδησε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του, αναφέροντας ότι τουλάχιστον 20 παιδιά έχουν ήδη σκοτωθεί από τη ρωσική εισβολή και σημείωσε ότι στοχοποιούνται νοσοκομεία, ακόμη και ένα ορφανοτροφείο με 50 παιδιά στα προάστια του Κιέβου. Συμπλήρωσε πως συνεχίζεται για 9η μέρα η αντίσταση του ουκρανικού λαού, παρά τους μαζικούς βομβαρδισμούς που στοχεύουν την καταστροφή των υποδομών της χώρας και αυξάνουν τον τραγικό κατάλογο των θυμάτων.
«Αυτή τη στιγμή 360 παιδιά του παιδιατρικού νοσοκομείου του Κιέβου νοσηλεύονται σε ένα υπόγειο χώρο» είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος. «Αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας. Επιτίθενται σε πυρηνικούς σταθμούς με ενδεχόμενες επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στους πυρηνικούς σταθμούς εργάζονται πυρετωδώς για την ασφαλή λειτουργία τους, αλλά ο έλεγχος των σταθμών πρέπει να περάσει ξανά στην Ουκρανία» σημείωσε.
Ο κ. Stefanchuk ζήτησε να αποκλειστούν περισσότερες ρωσικές τράπεζες από το διεθνές οικονομικό σύστημα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη χρηματοδότηση προς τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, τρόφιμα και φάρμακα προς τους Ουκρανούς πολίτες.
Απευθυνόμενος προς τους Προέδρους ζήτησε τα εθνικά Κοινοβούλια της Ε.Ε. να ψηφίσουν την απαγόρευση διέλευσης αεροσκαφών πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο και κυρίως να προχωρήσει γοργά το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. «Θέλουμε τη στήριξη από τα εθνικά Κοινοβούλια και τη διακοπή επαφής τους με Ρώσους βουλευτές. Θέλουμε να παραμείνουμε μια ειρηνική χώρα, απευθύνω έκκληση για στήριξη» υπογράμμισε. Ολοκληρώνοντας τον διάλογό του με τους ομολόγους του στα εθνικά Κοινοβούλια της Ε.Ε. τόνισε με έμφαση: «είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ στο παρελθόν, η Ευρώπη στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης της χώρας μου» και κατέληξε πως, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 86% των Ουκρανών είναι υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.