Διερευνητικές για τα…μάτια του κόσμου- Ξεκινά ο 64ος γύρος
Με την Τουρκία να έχει κλιμακώσει “ποιοτικά” την προκλητικότητά της και να αμφισβητεί επίσημα πλέον την κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου, ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί, όπως είχε προγραμματιστεί, αύριο στην Αθήνα, αποτελεί εξ ορισμού μία ναρκοθετημένη διαδικασία που διεξάγεται μόνο και μόνο επειδή καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος της ματαίωσής της.
Με την πρόσφατη επιστολή στον ΟΗΕ, και μόλις μία ημέρα αφού είχε οριστεί η ημερομηνία του νέου γύρου διερευνητικών επαφών, η Τουρκία συνδέει άμεσα την κυριαρχία των νησιών με την αποστρατιωτικοποίηση, επικαλούμενη, μάλιστα, διεθνείς συνθήκες (Παρισίων) που δεν έχει υπογράψει η ίδια.
Η προκλητική ρητορική της Τουρκίας, με αιχμή την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και το casus belli για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά και το μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, όχι απλώς εξανεμίζει τις ελπίδες για εποικοδομητικό διάλογο, αλλά προκαλεί ανησυχία για το τι ακόμη θα επιδιώξει να βάλει η Άγκυρα στο τραπέζι.
Η ελληνική πλευρά δεν ήθελε για προφανείς λόγους να ακυρώσει τις διερευνητικές, αλλά προσέρχεται στη συζήτηση με ισχυρές επιφυλάξεις και με επιμονή στο διεθνές δίκαιο και ειδικότερα στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Μετά το διάβημα στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα μπαράζ διπλωματικών επαφών, θέλοντας να εκθέσει στη διεθνή κοινότητα, εταίρους και συμμάχους, το παράνομο και παράλογο της συμπεριφοράς της Άγκυρας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα και στη συνάντηση που είχε στο Μόναχο με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, αλλά και στις επαφές του στις Βρυξέλλες με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ηγέτες αφρικανικών χωρών. Συνάντηση, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις από τον τουρκικό τύπο, μεταξύ άλλων καθώς προαναγγέλθηκε η ψήφιση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις το προσεχές διάστημα. Και αυτό σε μία συγκυρία κατά την οποία η κρίση στην Ουκρανία αναδεικνύει την κρισιμότητα και χρησιμότητα για Αμερική και ΝΑΤΟ της βάσης στην Αλεξανδρούπολη.
Η Αθήνα θα συνεχίσει φυσικά τη διπλωματική πίεση στην Άγκυρα. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σήμερα θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου επίσης αναμένεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας.
Την ίδια στιγμή πάντως η Αθήνα θέλει να κρατά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας σε θέματα “χαμηλής πολιτικής”, δηλαδή στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, θα έχει σήμερα συνάντηση εργασίας στην Αθήνα με τον Τούρκο ομόλογο του Σεντάτ Ονάλ.
Με ανοιχτό το μεγάλο “παγκόσμιο” μέτωπο του Ουκρανικού, η Αθήνα πιστεύει πως δεν υπάρχουν περιθώρια να στραφεί το ενδιαφέρον της ΕΕ και των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά σε αυτή τη φάση.