Μητσοτάκης στη Σερβία: “Μας συνδέει το κοινό μας όραμα για το ευρωπαϊκό μέλλον”
Στο Βελιγράδι μετέβη απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιώντας συνάντηση με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς εκφράζοντας την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή διαδικασία της Σερβίας.
Στη διάρκεια κοινών δηλώσεων που έκαναν οι δύο ηγέτες, ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε τους μακροχρόνιους δεσμούς στενής φιλίας μεταξύ των λαών αμφοτέρων χωρών.
“Οι Σέρβοι βλέπουν στον ελληνικό λαό έναν ειλικρινή και σπουδαίο φίλο” είπε ο Σέρβος πρόεδρος τονίζοντας τις στενές διμερείς εμπορικές συναλλαγές οι οποίες πέρσι έφθασαν σε όγκο συναλλαγών μόλις τα 636 εκατομμύρια ευρώ κυρίως λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα πως φέτος θα αυξηθούν και θα ξεπεράσουν σε αξία το ένα δις. ευρώ.
Ανέφερε πως συζήτησαν την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), ευχαριστώντας την Αθήνα για την υποστήριξη που έχει δώσει σε αυτόν τον τομέα και ειδικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που είχαν για τα περιφερειακά ζητήματα στα Δυτικά Βαλκάνια είπε πως ο Μητσοτάκης άκουσε τις σερβικές θέσεις και πως του ζητήθηκε να συνεχιστεί η ελληνική υποστήριξη στην διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας όπως θα κάνει και το Βελιγράδι σε αντίστοιχα ζητήματα της Ελλάδας. Επισήμανε πως συζήτησαν και την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο εξηγώντας πως δεν η χώρα του δεν επιθυμεί κλιμάκωση έντασης αλλά την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης.
Μητσοτάκης: Μας συνδέει το κοινό μας όραμα για το ευρωπαϊκό μέλλον
Παίρνοντας το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα και η Σερβία δεν συνδέονται μόνον μέσω της θρησκείας, της γεωγραφίας, της Ιστορίας και του πολιτισμού αλλά και μέσω του κοινού οράματος για το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.
Πρότεινε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας διαβεβαιώνοντας πως οι προσπάθειες που κάνει το Βελιγράδι για την είσοδο στην Ε.Ε. “αξίζουν τον κόσμο καθώς συνιστούν ιστορική επένδυση”.
Δεν παρέλειψε και τις αναφορές σε ενεργειακά ζητήματα και σε αγωγούς φυσικούς αερίου που περνούν από την περιοχή.
Πρόσθεσε τέλος πως τον αναμένει με ιδιαίτερη χαρά τον Ιούνιο κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα.