Γιατί στο ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν ότι δικαιώνεται το αίτημα Τσίπρα για εκλογές – Το μέτωπο για την πανδημία και η εθνική υπόθεση
Τα δυο διαδοχικά τιτιβίσματα του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τα μπρος πίσω της κυβέρνησης στην εφαρμογή των νέων περιορισμών ήταν η καθαρή υπόμνηση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η επιχείρηση αλλαγής της ατζέντας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τον κ. Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός έφτασε στο μη παρέκει και τώρα θυμήθηκε τους επιστήμονες τους οποίους απαξίωνε για να τους αναθέσει το βάρος της απώλειας και του φετινού ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς για τους επαγγελματίες της εστίασης και της διασκέδασης.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Το ύφος και η ουσία των παρεμβάσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη εκτός από την αιχμές για τα τριήμερα στην Ήπειρο είχαν και το χαρακτήρα της υπόμνησης του αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές ακριβώς πάνω στη βάση της διαχείρισης της πανδημίας και στη βαριά σκιά που έριξε πάνω στον ίδιο τον Πρωθυπουργό η μελέτη Τσιόδρα.
Ήξεραν…
Με τον ίδιο τον κ. Πλεύρη να προαναγγέλλει το πρωί της Τρίτης ένα νέο ρεκόρ κρουσμάτων με υπερδιπλασιασμό τους μέσα σε ένα 24ωρο, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε άλλο περιθώριο αντίδρασης παρά να «καρφώσει» με ένα τιτίβισμά του την κυβέρνηση ότι ήξεραν εδώ και αρκετό καιρό για την αλματώδη άνοδο των κρουσμάτων.
Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση επέλεξε σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα για μακρό χρονικό διάστημα να είναι αρεστή παρά χρήσιμη για το κοινωνικό σύνολο.
Την περασμένη Τετάρτη οι επιστήμονες με ενημέρωσαν για την αναμενόμενη εξέλιξη των κρουσμάτων την εβδομάδα των εορτών.
Ζήτησα την άμεση εφαρμογή μέτρων.
Αναρωτιέμαι, στο Μαξίμου δεν ήξεραν;
Ή ήθελαν να είναι ευχάριστοι παρά ωφέλιμοι;
Πολύ λίγοι για την κρισιμότητα των στιγμών.— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) December 28, 2021
Κι ενώ ο κ. Τσίπρας είχε γνώση για τον κίνδυνο μεγάλης διασποράς εξαιτίας και της μετάλλαξης «Ο» από την ενημέρωση που έλαβε από τους επιστήμονες με τους οποίους συνεργάζεται και τους συμβουλεύεται, το Μέγαρο Μαξίμου εξέπεμψε σήματα ψυχραιμίας και καθησυχασμού για περισσότερο από τέσσερις ημέρες.
Δεν γίνεται να είχε εικόνα της κατάστασης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μην γνώριζαν στην κυβέρνηση για το κύμα των κρουσμάτων σχολίαζαν στελέχη της Κουμουνδούρου.
Όπως έγραφε το libre για τη σύσκεψη που είχε ο κ. Τσίρπας με την κα Λινού, τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη και τους συμβούλους του από το think tank που έχει συστήσει, τα μηνύματα τα οποία έλαβε από τους καθηγητές και τους ερευνητές – όλοι βρίσκονται αυτή την ώρα Ευρώπη και ΗΠΑ – και από τις προβολές που έγιναν μέσα από τις στοιχεία και τις μετρήσεις που συγκέντρωσαν ήταν αποκαρδιωτικά για την πορεία των πραγμάτων στην Ελλάδα.
«Εθνική κρίση»
Μάλιστα ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας μιλώντας για τη Γαλλία έκανε λόγο για 4πλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε ελάχιστες ημέρες εξαιτίας και της μετάλλαξης «Ο».
Τα σήματα Γερτοτζιάφα ήταν όπως αποδεικνύεται με χαρακτήρα επείγοντος καθώς σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» έφτασε να μιλά για εθνική πλέον αποτυχία αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται λήξασα όπως διεμήνυσε και αυτός μεταξύ πολλών άλλων επιστημόνων στους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Μάλιστα έφτασε στο σημείο να προτείνει δημόσια στον κ. Μητσοτάκη να σηκώσει το τηλέφωνο και καλέσει τους κ Τσίπρα και Κουτσούμπα σε αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων για την έξοδο της χώρας από την υγειονομική κρίση.
Το μέλλον του προοδευτικού μετώπου
Όμως αυτή η πρόταση Γεροτζιάφα σε μια πρώτη γρήγορη ανάγνωση έρχεται σε αντίθεση με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση υγειονομικού μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη ανεπάρκεια και την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει τις σωστές λύσεις. Σε μια δεύτερη ανάγνωση πίσω από την πρόταση Γεροτζιάφα να υποκρύπτεται μια διαφαινόμενη άρνηση του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη να συνταχθεί από τόσο νωρίς σε ένα τέτοιο σχήμα συγκρουόμενος ευθέως με τον Πρωθυπουργό.
Σε μια δεύτερη ανάγνωση ωστόσο την προτροπή αυτή μπορεί κανείς να τη δει και από τη σκοπιά της συνέχειας των τριών συναινετικών προτάσεων που έχει καταθέσει δημόσια ο κ. Τσίπρας ώστε το πολιτικό σύστημα να αντιμετωπίσει την πανδημία.
Με αυτά τα δεδομένα οι πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα για τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων έχουν ήδη καθυστερήσει εξαιτίας και των πολιτικών εξελίξεων αλλά και της τροπής της πανδημίας.
Το ραντεβού εξάλλου του κ. Ανδρουλάκη με τον Αλέξη Τσίπρα εκκρεμεί και σίγουρα θα πρέπει να αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.
Τα αδειάσματα
Οι όποιες όμως συναινέσεις έχουν ήδη ναρκοθετηθεί από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Από το «τελευταίο μίλι» μέχρι την νίκη εναντίον του κορωνοϊού για ένα ανέμελο καλοκαίρι και τους αυτοεπαίνους της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας δεν επιστρέφει κανείς εύκολα και μάλιστα όταν έχεις φτάσει να απαξιώσεις ακόμη και τον βασικό επιστήμονα που επέλεξες να έχεις δίπλα σου από την αρχή της πανδημίας και όποιον άλλο είχε αντίθετη άποψη.
Ήδη από τις αρχές του μήνα καθηγητές όπως ο κ. Παυλάκης από τις ΗΠΑ εξέπεμπαν μηνύματα sos για το επόμενο διάστημα και έφταναν να δέχονται πυρά από την ίδια την κυβέρνηση για τις «αιρετικές» τοποθετήσεις τους τασσόμενοι υπερ της λήψης αυστηρών μέτρων πριν να είναι αργά.
Η κυβέρνηση έφτασε μάλιστα να «αποκηρύξει» και άλλους επιστήμονες όπως ο κ. Σαρηγιάννης την ώρα που γιατροί της πρώτης γραμμής όπως διευθυντής της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος αποδοκίμασε και απαξίωσε τα μέτρα κατά παραγγελία για τις 3/1 λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε σύμβαση με τον κορωνοϊό»
Τα αδειάσματα από τους επιστήμονες μετά το άνοιγμα του ασκού του Αιόλου από τον κ. Τσιόδρα ήταν απανωτά, αλλά η κυβέρνηση παρ’ όλα αυτά επέμεινε να ωραιοποιεί την κατάσταση όπως οι ίδιοι οι επιστήμονες σημειώνουν μέχρι και σήμερα.
Στην πρόεδρο της Δημοκρατίας πάντως ο κ. Μητσοτάκης επανάφερε εμφαντικά στο προσκήνιο την άποψη των επιστημόνων προδιαγράφοντας αυτή τη νέα κωλοτούμπα για την επίσπευση των μέτρων.
Αυτή τη φορά το βάρος θα πέσει στους ίδιους του επιστήμονες με τον κ. Τσιόδρα να παίρνει και πάλι το μουτζούρη στο σημείο χωρίς επιστροφή που έφτασαν οι χειρισμοί του Μεγάρου Μαξίμου τα πράγματα.
Φίλια πυρά
Τα 21.000 κρούσματα δεν καταπίνονται εύκολα και τα αδειάσματα πλέον γίνονται και εξ οικείων στη ΝΔ.
Ο Γιώργος Κύρτσος που βάλλει κατά σύστημα κατά της κυβέρνησης αυτή τη φορά με τρια διαδοχικά τουίτ αποδόμησε όλο το επικοινωνιακό αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου.
Από το «επικίνδυνα ευάλωτοι» μέχρι «τα ημίμετρα που θα φέρουν lockdown» ο ευρωβουλευτής της ΝΔ απασφάλισε αποκαθηλώνοντας το επιτελικό κράτος:
«Με νέα κρούσματα της τάξης των 20000, το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώνεται ότι το επιτελικό κράτος δεν έχει… επιτελικό σχεδιασμό. Πέφτει έξω σε βασικές εκτιμήσεις, ακολουθεί αντί να διαμορφώνει τις εξελίξεις».
Τη σκυτάλη πήρε ο επίσης «αιρετικός» Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος σε πρωινή τηλεοπτική του παρέμβαση χωρίς να μασά τα λόγια του υποστήριξε οτι τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί από την 1η Δεκεμβρίου, αδειάζοντας μεγαλοπρεπώς την κυβέρνηση που ένα μήνα τώρα ανταλλάσσει σφοδρά πυρά με την αντιπολίτευση για τη διαχείριση της πανδημίας.
οι παρεμβάσεις αυτές δεν είναι παρά η επιβεβαίωση της σκληρής κριτικής που ασκείται από την αντιπολίτευση για την άρνηση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα δυσάρεστα αλλά και κόντρα στι ιδεοληψίες του, όπωςείναι η ενίσχυση του ΕΣΥ, των μέσων μζικής μεταφοράς και όλων εκείνων των αναγκαίων κοινωνικών παρεμβάσεων για το ξεπέρασμα της κρίσης.
Και μπορεί η δικαίωση να είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα στην πολιτική ωστόσο το ζήτημα είναι να κερδίζεις και για την ώρα οι εντυπώσεις είναι ευνοϊκές για τον Αλέξη Τσίπρα που ζητά εκλογές τουλάχιστον για το δικό του ακροατήριο.