Νέα μέτρα: Αυστηροί περιορισμοί σε διασκέδαση και εστίαση πριν από την Πρωτοχρονιά – Σύσκεψη Μητσοτάκη με Τσιόδρα
Ο πρωθυπουργός προεδρεύει το πρωί σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου υγείας και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, και ακολούθως στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου υγείας. Από χθες το πρωί είχε σημάνει συναγερμός στο κυβερνητικό επιτελείο για το τσουνάμι μολύνσεων που ερχόταν.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Η αρχική πρόβλεψη ηταν για 15.000-16.000 κρούσματα, αλλά το μεσημέρι έγινε ξεκάθαρο από τα στοιχεία που έφταναν στο Μαξίμου ότι θα σπάσει το φράγμα των είκοσι χιλιάδων κρουσμάτων. Ο φόβος μπροστά στην πυροδότηση μιας εκθετικής αύξησης αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, νίκησε τον δισταγμό της κυβέρνησης να μην γίνει δυσάρεστη.
Όλα δείχνουν οτι η δέσμη μέτρων για την εστίαση και τα γήπεδα, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, θα τεθεί σε εφαρμογή από μεθαύριο Πέμπτη.
Ρεαλιστικό ενδεχόμενο μάλιστα σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι οι εν λόγω περιορισμοί στην εστίαση και στην διασκέδαση να αυστηροποιηθούν περαιτέρω με παύση της μουσικής και μείωση του ωραρίου λειτουργίας νωρίτερα και από τα μεσάνυχτα.
Αυτό πρακτικά οδηγεί τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης και τα κλαμπ σε λουκέτο. Το ρεβεγιόν θα περιοριστεί στο σπίτι, όπου η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους ειδικούς να κάνουν συγκεκριμένες συστάσεις όσον αφορά τον αριθμό των φίλων και συγγενών που θα βρεθούν γύρω απο το ίδιο τραπέζι καθώς και με ποιες προφυλάξεις θα πρέπει να το κάνουν.
Ισχυρή πιθανότητα εμφανίζει να αποφασιστεί η εστίαση να κατεβάσει ρολά στις 31/12 πολύ πριν τα μεσάνυχτα, πχ στις 9 ή 10 το βράδυ.
“Θα εκτιμηθεί το γεγονός ότι ο χρόνος αλλάζει στις 12″ είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο Mega δείχνοντας προς αυτή την κατεύθυνση.”
Δεν μιλάμε για καθολικό lockdown ή κλείσιμο των σχολείων. Είπαμε από τον Σεπτέμβριο ότι αυτό δεν θα συμβεί. Ούτε για απαγόρευση κυκλοφορίας ή μετακινήσεων από περιοχή σε περιοχή μιλάμε” ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ότι είναι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
Τα σχολεία είναι ο μόνιμος πονοκέφαλος στις τελευταίες συσκέψεις, την ώρα που επιστήμονες συστήνουν δημόσια να καθυστερήσει η επαναλειτουργία τους για 1-2 εβδομάδες.
Στην κυβέρνηση αυτή την στιγμή εξετάζουν κυρίως την προοπτική οι μαθητές να επανέλθουν στις σχολικές τάξεις με εργαστηριακό τεστ και όχι με self test, ώστε από την πρώτη κιόλας ημέρα επανέναρξης των μαθημάτων να εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοί και να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας. ” Η δια ζώσης διδασκαλία με αυξημένο τέστινγκ έφερε αποτελέσματα και οι όποιες ανησυχίες διαψεύστηκαν στην πράξη” σημείωνε συνομιλητής του πρωθυπουργού.
Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, έκλεισαν 200 τμήματα στα περίπου 81.000, δηλαδή το 0,2% πανελλαδικά, ενώ στο 80% των περιπτώσεων όπου εντοπίστηκε μαθητής-κρούσμα, δεν υπήρξε δεύτερο κρούσμα στο ίδιο τμήμα.Το τελευταίο τρίμηνο διατέθηκαν 32 εκατομμύρια self test στους μαθητές και από την χρήση τους εντοπίστηκε το 84% των εργαστηριακά διαγνωσμένων κρουσμάτων. “Τα ανοιχτά σχολεία με αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους λειτουργούν αποτελεσματικά για τον εντοπισμό κρουσμάτων και τη μείωση της διασποράς στην κοινότητα” υπογράμμισε πηγή του υπουργείου Παιδείας.