Στο αρχείο η έρευνα των καταγγελιών για διπλή καταγραφή κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ
Καμία απόκλιση ή σφάλμα δεν προέκυψε στο ημερήσιο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων εκ μέρους του ΕΟΔΥ και για το λόγο αυτό η σχετική δικογραφία που είχε σχηματιστεί με αφορμή δημοσιεύματα του Νοεμβρίου 2020 τίθεται στο αρχείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και κατόπιν εξέτασης μαρτύρων που κλήθηκαν για την υπόθεση, η δικογραφία αρχειοθετείται καθώς δεν διαπιστώθηκε ανεπάρκεια, καθυστέρηση ή δυσλειτουργία εκ μέρους των υπηρεσιών που θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Η καταγγελία
Η έρευνα είχε διαταχθεί μετά τις καταγγελίες περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων με κορονοϊό από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στον χρόνο που έπρεπε, διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο.
Χαρακτηριστικό είναι πως η υπόθεση είχε φτάσει και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ που ανέφερε πως «κατόπιν αυτών γεννιούνται, μάλιστα, ερωτήματα για το βαθμό που η διατήρηση ενός “παρασυστήματος” καταγραφής των κρουσμάτων σε “διπλά βιβλία” συνέβαλε στα θλιβερά αποτελέσματα των καταστροφικών κυβερνητικών επιλογών. Γεννιούνται, επίσης, ερωτήματα για το αν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην “επιτροπή εμπειρογνωμόνων” του Υπουργείου Υγείας αφέθηκαν μέσα σε κρίσιμες στιγμές να αποφασίζουν “στα τυφλά”.
Η Διάταξη
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη προς αρχειοθέτηση της υπόθεσης που εγκρίθηκε και από την Εισαγγελία Εφετών, αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος και καταγραφής κρουσμάτων, επισημαίνοντας πως ο ΕΟΔΥ ειχε υπογράψει μια σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για την καταγραφή και διαχείριση κρουσμάτων των κινητών μοναδων υγείας, τα οποια στοιχεία των οποίων μεταφέρονταν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών:
«Δεν εντοπίστηκαν αποκλίσεις μεταξύ των αμελλητί χορηγούμενων στατιστικών στοιχείων του Εθνικού Μητρώου Ασθενών και της επιδημιολογικής αναφοράς που εκάστοτε έθετε ο ΕΟΔΥ υπόψη της επιστημονικής επιτροπής λοιμοξιολόγων , που εισηγείτο την εφαρμογή των ενδεδειγμένων κάθε φορά υγειονομικών μέτρων».